loading...
June 2011 | Farred Property
RSS

Semi D di Desa Pinggiran Putra dekat Putra Jaya for SALE

TAWARAN RAMADAN "terBAIKkk!" Beli Rumah, Dapat satu TV LCD 32 Berjenama".
Cepat! Tawaran yang hangat ini, cepat ambil peluang.

Status: Available

Transaction type: For sale only
Address: Desa Pinggiran Putra
City: Dekat Putrajaya
State: Selangor
Country: Malaysia
Rental price: Call For Price Sales
Price: RM350,000
Negotiable: yes
Type: Semi D (Intermediate)
Storey: 1
Square Feet: 42.5 x 80
Furnishing type: Unfurnish
Occupied type: --
Title type: Individual
Tenure: Leasehold
Beds: 3
Baths: 2
Other information

* Very Near Playground
* Very Near Shop


Full Description: - 3 bilik tidur/2 bilik air. Rumah dekat dengan padang bola dan taman permainan. Rumah Standard 20x40 . 8 minit sampai ke Putrajaya. Sekolah baru dah nak siap. Pasaraya berdekatan adalah Alamanda...Kejiranan yang harmoni dan suasana yang tenang- JUAL SEGERA !!-Harga RM 380K. Deposit 10%. Earnest Deposit 3%, balance 7% masa S&P. Lawyer akan diuruskan. Loan guna panel bank yang senang lulus. Dinasihatkan anda semak status Loan terlebih dahulu di mana-mana bank. Please call Farred 013-3652380 untuk temujanji. Email : farred5077@gmail.com


SOLD


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TIPS JUTAWAN DARI IRFAN KHAIRI (JUTAWAN INTERNET)

TIPS JUTAWAN DARI IRFAN KHAIRI (JUTAWAN INTERNET)

Apa yang anda perlu buat untuk menjadi jutawan?

Apa yang anda perlu buat untuk menjadi jutawan?

Oleh: Irfan Khairi

Pastinya anda ingat rancangan game show yang sangat popular satu masa dahulu. So, Who Wants To Be A Millionaire?
Anda ingin menjadi jutawan? Sekiranya YA, maka, berikut ada beberapa checklist untuk melihat sama ada anda layak untuk jadi Jutawan!
..
1 Jutawan kerja > 70 seminggu.
Dan bila sebut kerja, ianya betul-betul maksud kerja. Tidak membuang masa bersembang dan melakukan aktiviti-aktiviti yang membuang masa. Sering kali, mereka lah yang awal sampai pejabat, dan paling lewat tinggalkan pejabat. Minda dan jiwa fokus pada kerja yang perlu dilakukan. Sekiranya anda bekerja <40>
..
2 Jutawan tahu secara jelas dan terperinci apa yang diinginkan.
Matlamat mereka adalah jelas dan jitu. Matlamat mereka adalah besar dan sukar untuk dicapai- tetapi, tidak mustahil. Mereka yakin bahawa tidak kira besar mana pun matlamat yang di letakkan, pastinya ia akan tercapai. Keyakinan dan kejituan diri sendiri mengejar matlamat inilah mendahulukan mereka berbanding orang-orang lain. Sekiranya anda tidak mempunyai matlamat yang jelas dan terperinci, jangan teruskan bacaan anda. Berhenti dan tetapkan matlamat terlebih dahulu!
..
3 Jutawan tahu untuk berjaya, mereka perlu bantuan orang lain.
Bantuan dari segi ilmu, bantuan dari segi kewangan, bantuan dari segi sokongan, bantuan dari segi tenaga, bantuan dari segi idea dan sebagainya. 84% kejayaan seseorang bergantung kepada mereka yang dikelilingnya. Untuk berjaya, perlu sering bersama orang-orang yang berjaya. Sekiranya anda fikirkan anda "one man show" dan tidak mempunyai kenalan-kenalan yang berjaya, maka, GET OUT THERE! Kenali mereka mereka yang berjaya dan pelajari daripada mereka.
..
4 Jutawan banyak membaca. Leaders are readers.
Ilmu adalah senjata yang paling penting bagi jutawan. Sekiranya hilang satu juta ringgit, jutawan akan tahu cara untuk menjana dua huta ringgit lagi kerana aset yang paling penting bagi seseorang jutawan adalah aset ilmu di dada. Ilmu diperolehi daripada bacaan. Sekiranya anda tidak suka membaca, ketahui bahawa anda akan ditinggalkan oleh mereka yang banyak membaca.
..
5 Tidak seperti sangkaan ramai, kebanyakan jutawan tidak suka berbelanja sesuka hati.
Mereka tahu betapa sukarnya untuk memperolehi harta dan mereka sayangkan harta. Wang ringgit tidak digunakan secara membazir. Sering kali golongan jutawan menggunakan wang untuk membina lagi aset-aset seperti rumah, tanah dan pelaburan. Sekiranya anda fikirkan jutawan adalah seperti yang sering dipaparkan di kaca TV,suka membazir, maka, perbetulkan perspektif anda dahulu. Golongan ini mungkin ada, tetapi, teramat kecil. Mulakan langkah anda dengan tidak membazir.
..
6 Jutawan banyak memberi.
Menurut buku Dr Thomas Stanley, "The Millionaire's Mind" antara sikap-sikap jutawan adalah suka memberi. Hadis juga ada mengatakan bahawa sekiranya kita memberi satu dengan ikhlas, 10 akan kembali kepada kita. Jadi, sekiranya anda jenis kedekut dan tidak suka memberi, maka maaf, kelab jutawan bukanlah untuk anda!
..
7 Walaupun bukan satu kemestian, kebanyakan jutawan lahirnya dalam bidang perniagaan.
Malah, 74% Jutawan adalah hasil daripada perniagaan. Jadi, di sini adalah klu paling besar bagaimana hendak menjadi juatwan- mulakan perniagaan! Sekiranya anda tidak berminat dalam perniagaan dan anda lebih suka kerja di bawah orang, maka ianya menjadi semakin suakr untuk mencapai jutawan. Tidak mustahil, tetapi, lebih sukar... dan mengambil masa yang lebih lama!
..
8 Jutawan tahu bahawa ianya tiada jalan pintas untuk menjadi kaya.
Ianya perlu ilmu dan usaha keras siang dan malam. Maaf, no short cuts here! Sekiranya anda fikir bahawa ada caranya untuk buat duit banyak dengan cepat, duduk rumah goyang kaki boleh dapat duit berjuta, dan tanpa usaha yang setimpal, wang akan jatuh ke riba anda, maka anda silap, silap dan silap!
..
Memikirkan bahawa terdapat cara mudah menjana wanglah terjadinya ramai "Mat jenin jutawan" terperangkap dengan penipuan-penipuan scam dan skim-skim cepat kaya. Sekiranya anda setuju dengan checklist di atas, maka, selamat datang ke kelab jutawan!
..
Anda telah melalui langkah pertama dan besedia untuk "bertanding" dalam "Who Wants To Be A Millionaire" edisi realiti. Tetapi, perlu berpijak di bumi yang nyata. Membaca segalanya di atas dan memahaminya adalah satu perkara. Mempraktikkan apa yang di baca dan mengaplikasikannya setiap hari dan setiap masa, adalah perkara yang lain.
..
Kata-kata berbunyi "Knowledge is power" sebenarnya salah. Ilmu bukanlah satu kekuatan dan kehebatan. Ilmu yang DIAPLIKASIKAN adalah kekuatan yang sebenar.

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kekayaan menurut Islam, bersama DDFK



Kekayaan menurut Islam, bersama DDFK

Berikut soalan yang saya ajukan kepada Dato Dr Fadzilah Kamsah yang saya ingin kongsikan bersama:

IK : Dalam perspektif orang Islam, ramai yang mengatakan tak payahla kaya-kaya. Bersederhanalah. Tak perlulah menjadi jutawan. Betul ke dalam Islam itu sendiri menuntut kita dengan bersederhana dalam bentuk kekayaaan ini?

DDFK :Ini adalah salah satu perkara yang seringkali kita terlepas pandang. Ini daripada ulama'-ulama' yang mentafsirkan dan orang ramai tahu serta ustaz-ustaz di luar sana pun beritahu kita yang kita ini adalah 'umattan wasata' ataupun kita ini adalah umat pertengahan. Maksud umat pertengahan itu kadang-kadang ditafsirkan dengan cara yang betul dan acapkali juga ditafsirkan dengan cara yang silap.

Pertengahan itu dikatakan seperti "ala, kalau kita mati nanti pun kita bawa kain kapan jer bukannya boleh bawa harta benda masuk kubur". Maksud bersederhana di situ adalah silap sama sekali sebab sederhana yang dimaksudkan adalah dalam satu konteks yang pernah disebutkan oleh Nabi S.A.W iaitu: "Allah amat kasih akan hambanya yang apabila melakukan sesuatu kerja dia membuat dengan cara yang terbaik ". Itu adalah soheh riwayat al-Dailami.

Jadi kalau hadis itu kita pegang maka Allah akan sayang kepada kita sekiranya kita melakukan yang terbaik di dalam apa jua yang kita lakukan. Jadi dimana pula pendekatan sederhana itu bermaksud?

Jadi, saya bertanyakan hal ini kepada ulama'-ulama'dan ulama' mengatakan bahawa pendekatan maksud sederhana dimaksudkan dengan seimbang iaitu 'balance'. Ianya juga membawa maksud bahawa kita hebat di dunia dan hebat juga di akhirat. Hebat di rumah dan hebat juga dengan masyarakat. Itu maksud sederhana yang perlu ditafsirkan. Sederhana iaitu dari segikata kita perlu hebat dalam apa jua yang kita lakukan dan perlu seimbang. Kita tidak boleh terlalu hebat di dalam masyarakat sehingga rumahtangga terabai, itu bukannya seimbang.

Itulah sekiranya kita mentafsirkan konsep sederhana dengan betul maka umat Islam atau bangsa Melayu khususnya akan jadi hebat dan akan jadi cemerlang dan tidak akan jadi 'jumud' atau terikat dengan tekanan dengan kata-kata, "Buat apa sibuk-sibuk nak jadi kaya". Itu adalah satu pentafsiran yang salah. Bagaimana kita nak bantu dan bangunkan umat sekiranya kita tidak kaya dengan cara yang Allah redha.

IK : Apa yang dituntut dalam Islam adalah supaya menjadi cemerlang dalam apa jua yang kita lakukan dan apabila kita cemerlang, pulangannya juga akan jadi cemerlang juga.

So, lepas ni, kalau ada orang cuba mematahkan semangat anda dengan berkata-kata "buat apa lah nak kaya-kaya... bukan boleh bawak masuk kubur pun...", anda kini dapat jawapan terus dari, Dato Fadzilah Kamsah lagi :)


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tanah di Sungai Plong 2 ekar untuk dijual


Status: Available
Transaction type: For sale only
Address: Sungai Plong
City: Kuang
Post Code: 41300
State: Selangor
Country: Malaysia
Rental price: Call For Price
Tanah di Sungai Plong 2 ekar
Sales Price: RM 2.5 Mil
Negotiable: Yes
Type: Commercial Land
Layout type: Intermediate
Title type: Individual
Tenure: Freehold (Malay Reserve)

Full Description: Land for sale in Kuang. Luas 2 Ekar. Price RM 2.5 Mil (nego). Dekat dengan Sekolah dan Honda Show Room. Bersebelahan dah ada rumah. Suasana Harmoni dan Aman. Interested call Farid 013-3652380.

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah


View Larger Map

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semi D Desa Pinggiran Putra dekat Putrajaya





Status: Available
Transaction type: For sale only
Address: Desa Pinggiran Putra
City: Dekat Putrajaya
State: Selangor
Country: Malaysia
Rental price: Call For Price Sales
Price: RM480,000
Negotiable: Yes
Type: Semi D (Full reno 100k) (Intermediate)
Storey: 1
Square Feet: 42.5 x 80
Furnishing type: Semi furnish
Occupied type: --
Title type: Individual
Tenure: Leasehold
Beds: 4+1
Baths: 3
Other information

* Auto gate
* wardrobe almost in every room
* Kitchen cabinet
* Very Near Playground
* Very Near Shop
* Come with 3 air cond
* Come with 2 water heater

Full Description: - 4+1 bilik tidur/3 bilik air. Rumah dan full reno 100k. Rumah dekat dengan padang bola dan taman permainan. Depan rumah tiada rumah lain (senang untuk parking kepada yg ada kereta lebih). Ada auto gate, 3 aircond dan 2 water heater. 8 minit sampai ke Putrajaya. Sekolah baru dah nak siap. Pasaraya berdekatan adalah Alamanda...Kejiranan yang harmoni dan suasana yang tenang- JUAL SEGERA !!-Harga RM 480K (nego). Deposit 10%. Earnest Deposit 3%, balance 7% masa S&P. Lawyer akan diuruskan. Loan guna panel bank yang senang lulus. Dinasihatkan anda semak status Loan terlebih dahulu di mana-mana bank. Please call Farred 013-3652380 untuk temujanji. Email : farred5077@gmail.com


SOLD



Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Double Storey D'Kayangan for SALE




TAWARAN RAMADAN "terBAIKkk!" Beli Rumah, Dapat satu TV LCD 32 Berjenama".
Cepat! Tawaran yang hangat ini, cepat ambil peluang.

Status: Available

Transaction type: For sale only
Address: Shah Alam Seksyen 13

City: D'Kayangan, Shah Alam

State: Selangor

Country: Malaysia

Rental price: Call For Price
Sales
Price: RM800,000

Negotiable: Yes
Type: Double Storey SuperLink

Storey: 2

Square Feet: 2689

Furnishing type: Unfurnish

Occupied type: --

Title type: Individual

Tenure: Leasehold

Beds: 5+1

Baths: 4

Other information

* New House

* Plaster ceiling
* Extra Security

* Loat Area = 26x80


Full Description: - 5+1 bilik tidur/4 bilik air. Rumah baru nak siap dalam bulan 7 tahun ini. Ada security yang ketat. Berdekatan Tasik. Kolej berdekatan adalah PTPL dan MSU. Pasaraya berdekatan adalah Giant,Tesco,Tesco Extra,...Kejiranan yang harmoni dan suasana yang tenang- JUAL SEGERA !!-Harga RM 780K (nego). Deposit 10%. Earnest Deposit 3%, balance 7% masa S&P. Lawyer akan diuruskan. Loan guna panel bank yang senang lulus.
Dinasihatkan anda semak status Loan terlebih dahulu di mana-mana bank. Please call Farred 019-3026305untuk temujanji. Email : farred5077@gmail.com
Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

How to squeeze your housing loans to maximise your returns?




How to squeeze your housing loans to maximise your returns?


First things first. Decide whether you are planning to make money or save money from properties. If you answered “Save money from properties”, this article may not be suitable for you. I’m here to share with you how you can use your property loan to make money for yourself. In fact, I know some people who have such proficiency of earning via this method that they have retired within 5 years of starting!


Some will disagree with the information that I am about to share with you. If we were to take all potential variables into consideration, it would be an endless task. However, should you use this method with care, you should be able to maximise the returns from your loans and make lots of money from your property while still keeping it!

To understand how this works, let’s go through a couple of basics. In general, does a property appreciate or depreciate in price? Now, how about a property loan? The answers are quite obvious. A property should, one hopes, appreciate in value whilst your regular monthly payments will reduce the amount outstanding on the loan secured against it.

So looking at the diagram above, how can you make money from your loan? As your property appreciates in price, and your loan reduces, the amount of equity (in other words, cash) in your property increases. In this situation, there is an easy way to access that tied-up capital: refinancing. The banks will also be aware if your property has increased in value, and majority of them will be more than happy to increase the loan amount, assuming that you can demonstrate you can afford the increased loan, and there is sufficient equity in the property. This way, you still own the property and are able to cash out some money from it. Ideally, it would be best not to increase the loan tenure whilst refinancing, even if the new monthly payments are a little higher, as this will end up costing you more in the long run.

Here’s an example of how this works. Let’s take a property worth RM300,000, with a loan of RM270,000. We assume that the property does NOT appreciate with time. The illustration below is with a fix loan of 6% p.a. (per annum).

Looking at the table below, you can easily take out RM20,000 every five years. However, you should only do this for your investment properties which are bringing you good rental yields. If you are able to rent your property out for seven percent and above, you can be rest assured that your tenants will be paying for your profits while you cash-out on your property at least every five years.

However, there is never a guarantee that property prices will ALWAYS go up, so it is unwise to overextend yourself completely. The clever investor will always keep a rainy-day fund to ride out dips in the markets.

With that in mind, happy investing!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS