loading...
May 2011 | Farred Property
RSS

Property Loan Insurance – MRTA vs MLTA




Property Loan Insurance – MRTA vs MLTA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Di sini saya ingin berkongsi sesuatu tentang MRTA/MDTA dan MLTA kepada anda pemilik rumah / pembeli rumah yang mungkin ada di antara kita yang tidak tahu, atau pernah atau biasa dengar, tapi tahukah anda maksud sebenar? Ok saya mulakan secara asas apa itu Property Loan Insurance (Perlindungan Pinjaman Perumahan).


Mortgage Life Insurance

Mortgage Life Insurance adalah satu jenis perlindungan dimana ianya akan melindungi dengan membayar atau melangsaikan hutang peminjam apabila berlaku kematian atau TPD (Total Permanent Disability) sebelum pinjaman dibayar sepenuhnya.

Pada asasnya terdapat 2 jenis mortgage life insurance di pasaran iaitu MRTA/MDTA (Mortgage Reducing/Decreasing Term Assurance) dan Mortgage Level Term Assurance (MLTA)

Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) atau Mortgage Decreasing Term Assurance (MDTA)

MRTA/MDTA adalah jenis perlindungan direka untuk melindung peminjam daripada kematian atau TPD (Total Permanent Disability).

MRTA/MDTA adalah jenis polisi perlindungan yang ringkas dan sudah menjadi kebiasaan dan polisinya diterima pakai apabila peminjam ingin membuat pinjaman perumahan.

Cara bayarannya adalah di bayar secara ‘upfront’ sekaligus. Peminjam boleh memilih jumlah dan berapa lama dia ingin membayar perlindungan tersebut dan bergantung kepada jumlah pinjaman, umur dan jantina.

Mortgage Level Term Assurance (MLTA)

MLTA berlainan sedikit dari MRTA/MDTA dan menawarkan peminjam yang inginkan perlindungan nyawa, simpanan dan pulangan.

Ianya boleh dibayar secara tahunan, setengah tahun, bulanan dan pemegang polisi boleh memilih untuk mempunyai jenis-jenis perlindungan selain dari kematian dan TPD.

Jumlah yang perlu di bayar bergantung kepada jenis perlindungan yang ingin di miliki.

Perbandingan antara MRTA/MDTA dan MLTA

MLTA

1. Polisi boleh dipindah antara bank apabila peminjam ingin membeli rumah baru atau refinance pinjaman kepada bank lain.
2. Anda hanya perlu membeli sekali sahaja, dengan jumlah yang sama, anda tidak perlu untuk memeriksa tahap kesihatan anda.
3. Bayaran akan dikira dan dicampur sebagai simpanan atau simpanan dengan keuntungan. Nilai wang boleh digunakan untuk mengurangkan atau membayar habis pinjaman perumahan anda. Sekaligus boleh mengurangkan tempoh bayaran pinjaman,


MRTA/MDTA

1. Polisi akan kekal kepada satu bank sahaja, jika anda ingin refinance atau membeli rumah baru, polisi baru akan dikenakan mengikut harga rumah tersebut.
2. Selalunya setiap kali anda ingin refinance, anda perlu buktikan bahawa anda adalah sihat untuk polisi MDTA.
3.
Tidak mempunyai nilai sebagai simpanan.

Sila PILIH yang mana satu pilihan “KALBU”
Sila emel kepada saya (farred5077@gmail.com) jika mahukan gambaran lebih lanjut tentang topik ini (siap ada gamba lagi)

Terima Kasih


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Three biggest errors people make when investing in properties

Three biggest errors people make when investing in properties



“You cannot make money buying properties in Malaysia!” exclaimed a relatively disgruntled investor from Singapore. It was a statement made when we made a visit to our neighboring country. We were in Singapore in collaboration with Malaysian Property Incorporated (MPI) to promote real estate investment in Malaysia.

We ended up having a meal with the gentleman and listening to his experience of investing in properties in Malaysia. To my surprise, he was an extremely well informed person with amicable knowledge of investments and had invested in other countries as well. However, his ventures have had somewhat mixed results. Some turned out mediocre results, some incurred losses and some were profitable ventures. He concluded saying: “Nothing beats investing in your own country”.

His story is not uncommon. I have had similar encounters with many foreign investors - both in Malaysia and abroad. After some research, I realised there were some fundamental errors that most investors made when they ventured into unknown territories or countries. I would like to share three of the most common errors made by foreign (and even some local) investors.

1st common error: To FLIP or to KEEP?
The first common mistake most investors committed is to invest without figuring out who their target market is.

First things first. Are you investing to FLIP or to KEEP? What’s flipping or keeping? Well, flipping is buying with the intention to sell with profit. Keeping is buying with the intention of profiting from renting the property out.

Properties for flipping are usually the ones with has the highest capital appreciation in the shortest amount of time. These are usually the landed properties.

Here’s a simple formula to calculate capital returns:

The returns will be the total returns you would get. Assuming you achieved 30% returns in 3 years, the next thing you need to do is to divide that to determine your simple returns per year (as compared to compounded returns)





Properties for keeping are the ones that fetch rental returns higher than 6%. These are usually high-rise in nature.

Here’s the formula for rental returns:

It is key that you decide what strategy to adopt before deciding what type of property to invest into. Also, it’s crucial to estimate the returns of investment you desire and the timeline of which to exit. Having exit strategies prior to starting is critical to your success.

Knowing your strategy before investing is crucial. Assuming you are planning to flip, next question is, who is your target market?

2nd common error: Not getting to know the area well.
“I bought into an apartment in the city center (worth RM1.8mil) three years back and I couldn’t sell it out till today!” claimed the Singaporean investor. “Who were you planning to sell it to?” I asked then. “Anyone la!” he replied.

If you go around with a strategy like that, you might end up including the super natural market as well! Look, if you don’t know who you are going to sell or rent your properties out to, why buy it in the first place?

You should know your target market very well before even investing into real estate in the area. Understand what the market needs, and what it is lack of.

What I see most investors do is to trust the developer or the agents to do the research for them. Why would you trust someone else with hundreds of thousands of ringgit (if not millions) of your own money?! Even if they were right, you still need to verify it. Remember, regardless of whether the developer or agent is right or wrong, they make their money when they sell their properties to you, and their liability stops there!

My advice for both locals and foreigners investing in Malaysia is to make the effort to visit the places of interest for you over and over again. Study the market and get to know the locals before you finally make the decision to invest.

3rd common error: Not understanding the locals
How many of you would invest into a RM14.5mil condominium near the city center with the intention to rent? How many of you would invest RM10.5mil for 1,250 sq ft of retail space in a new retail mall in Dengkil? While there may be some sane reasons to do so, majority would agree that you wouldn’t do either one of the deals. Although the examples are extreme, the common errors people do in investment are obvious here.

Some investors lose money because of this error - not understanding the lifestyle of the locals. You should always study the lifestyle of the locals.

Allow me to give a couple of examples:

I once met an investor who focused only into FLIPPING properties. I asked him how he’s able to consistently make returns of 50% to 70% in the market, regardless of whether it was an up market or a down market.

He shared with me that he only invests in properties of RM500k to RM700k. He focuses on the trends of the people buying in the area. In other words, he focuses on the lifestyle of homeowners and what they were seeking. He further shared: “I usually ask my working colleagues, around the age group of 30 to 40, where they would buy to stay. I take note of the areas and the type of properties they would buy, should they be able to afford properties within my investment range.”

“I also keep track on the latest types of properties the developers are rolling out into the market. They usually have done their research before investing millions into marketing and developing such properties. Then I look into the areas and types and buy the best deal.”

“I never guess. I always make sure that whatever I invest into, I am 99% sure that its going to give me at least 30% returns or more, before I even bother to go it. It’s all in the research and it’s all in the network. If you want to make money, must consistently be in the market la. There’s no such thing as a good time, only a good buy!” he added with a smile.

So, if you want to make money investing to FLIP or to KEEP, does he’s advice make good investment sense? Again, most of us fail to do any sort of research prior to investing into the properties. The key to successful investment is to gather enough good information from the marketplace and make the money in the difference.

In many of my talks that I give these days, I mention to people that while it can be a good time to make money in the market, invest wisely. Keep yourself grounded and stick to the fundamentals. The best way of losing money is when you start speculating in the market.

Last advise, always remember to focus on the bottom line. Define your entry and exit points, keep to your strategies and always focus on making money.

Happy investing!


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apa yang kita perlu buat kalau dah ada property?

Salam semua,

Semalam saya ada terfikir nak share sesuatu dan hari ini saya na kupas topik lain sikit dari biasa
(extraordinary). Selalunya kita dok cakap asyik macam mana nak beli rumah, apa yang perlu di consider
dalam nak beli property, senang cerita la langkah macam mana nak dapatkan property.

Today saya nak share apa yang kita perlu buat kalau dah ada property. Tapi sini saya tak mahu kupas untuk property
yang hendak disewakan. Kita cuma focus pada property yang nak duduk sendiri.
Ni antara list tanggungjawab owner:-

* Bil Air (tukar nama bil air (SYABAS) kepada nama ANDA)
* Bil Elektrik (tukar nama bil elektrik (kedai Tenaga) kepada nama ANDA)
* Bil Indah Water (tukar nama bil Indah Water kepada nama ANDA)
* Cukai Pintu (tukar nama bil cukai Pintu kepada nama ANDA di Majlis Bandaran)
* Cukai Tanah
* Tukar kunci (jika perlu)
* Bil Maintenance (APt/Flat/Condo/Service Condo)
* Semua document penting di simpan di tempat yang selamat dan senang dicapai jika berlaku kecemasan
* Cara nak langsai hutang rumah dalam tempoh yang singkat

So kalau ada terkurang, dipersilakan comen..."story are gifts so let share it"

So bila dah masuk rumah tu, elok la basuh bersih-bersih, lepastu kita buat kenduri kecil doa selamat (bagi orang Islam).
Dalam masa yang sama boleh kenal jiran-jiran, dapat mengeratkan silaturrahim.


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kondomium Di Kuala Lumpur Catat Prestasi Jualan Kukuh

Kondomium Di Kuala Lumpur Catat Prestasi Jualan Kukuh


Kadar belian kondominium di kawasan utama di Kuala Lumpur pada suku pertama 2011 mencatatkan angka memberangsangkan iaitu antara 65 peratus dan 88 peratus, kata pengerusi eksekutif CB Richard Ellis Malaysia Christopher Boyd.

Katanya kawasan utama yang menarik perhatian ialah Mont Kiara, Ampang Hilir, daerah pusat perniagaan Kuala Lumpur, KLCC, Bukit Tunku, U-thant dan Bangsar.

“Minat telah meningkat ketara kerana pembeli mahu membeli harta untuk pelaburan dan mereka boleh mendapat harta berkualiti di sini dengan harga yang rendah,” kata Boyd ketika membentangkan kertas mengenai pasaran harta di Kuala Lumpur pada forum “Melabur di Malaysia, Melabur di Kuala Lumpur” yang diadakan di sini Sabtu.

Forum setengah hari yang dianjurkan Eastern & Oriental Bhd, dihadiri kira-kira 30 bakal pembeli.

Boyd berkata projek-projek mewah di Kuala Lumpur telah melihat pulangan yang menggalakkan dengan purata kutipan sewa sebanyak enam peratus.

“Nilai kondominium agak stabil semenjak 2009 di sebalik peningkatan ketara harga tanah dan kos pembinaan.

“Nilai harta tanah bagaimanapun telah melonjak tinggi berikutan kekurangan bekalan sementara. Kini, kondominium di pusat bandar mula kelihatan murah menurut perbandingan,” katanya.

– BERNAMA


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semi - D Corner Lot di Desa Saujana dekat Putrajaya untuk dijual





Sila baca sehingga habis:
  • Malay Reserved (Ramai yang idamkan rumah Dekat Putrajaya tapi suasana kampung)... so cepat bertindak...
  • Luas tanah = 5070 sq ft ( luas untuk renovation)
  • Luas rumah = 20 x 40
  • Harga = 330 000 (Nego)
  • Percuma 20 meter padu air kerana dalam daerah selangor

Masa lihat rumah [ hari bekerja = malam sahaja ]
[
Sabtu & Ahad = sila call awal untuk lihat rumah ]
Sila semak status pinjaman anda sebelum membeli unit ini.Sila pastikan 3% deposit awal & 7% apabila menandatangani SNP.
Kami ada menyediakan peguam untuk anda.

Kami akan bantu anda mereliasasikan rumah anda.

Jika berminat sila call farid 013-3652380.



SOLD


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tanah Pertanian 1.3 Ekar di Kuang for SALE




Price : RM 330 000 Type: Land, For sale
Area: Kuang Title type: Leasehold Tenure: 99
Other info: Bumi Lot Size: 1.3 Acres

Property Type: Agriculture

Tanah tepi jalan Lorong SALAMON

Berminat sila call farid di 013-3652380

Tanah tiada sekatan


SOLD



Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Change Your Mind Set

Change Your Mind Set

If you want to be successful it’s just this simple

Know what you’re doing.

Love what you’re doing.

Believe in what you’re doing.

What the mind of man can conceive and believe it can achieve.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.

Great achievement is usually born out of great sacrifice and is never ..the result of selfishness.

Being broke is a temporary situation;

Being poor is a mental state.

ONE FACTOR

There is only ONE factor

that will ensure your success in

Network Marketing

It’s YOU

Its not the ability, but the willingness to DO IT


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Perkara PENTING perlu BUAT jika Menghadiri Seminar



Perkara PENTING perlu BUAT jika Menghadiri Seminar

Jangan hadir ke seminar semata-mata untuk belajar

bisnes sahaja kerana terdapat banyak lagi
kelebihan menghadiri seminar khusus kepada bidang
anda.

Berkenalanlah dengan seberapa ramai peserta
seminar.

Tanya bisnes apa peserta lain sedang lakukan.
Mana tahu? Mungkin mereka memerlukan khidmat
anda. Anda takkan tahu sekiranya anda tidak
berinteraksi dengan orang lain.

Dan simpan gambar semasa anda pergi seminar untuk

memberi motivasi yang tinggi untuk anda berjaya.

Bak kata pepatah, lihat 6 rakan rapat anda dan purata pendapatan
mereka adalah hampir dengan pendapatan anda.

Di seminar bisnes, ramai yang mempunyai pendapatan
besar. Inilah masanya anda membina 6 rakan utama
anda.


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kelana Sentral Condo at Kelana Jaya for SALE



Price : RM 380 000
Title type: Freehold
Other info: Bumi Lot
Size: 1081 sq.ft.


Bedrooms: 3
Bathroom: 2
Property Type:Condo / Services residence / Penthouse / Townhouse
Facilities: Swimming pool, Gymnasium, Mini market, Covered parking, Playground, Jogging track, 24 hour security, Balcony/Patio, Cable TV, Internet broadband

Kelana Sentral Condo Kelana Jaya
Blok A 7th floor
Kitchen cabinet
Air-cond
Good for investment


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pangsapuri Vista Lavender, Jalan Kinrara, Seksyen 3 for SALE





Title type: Leasehold Tenure: 99
Other info: Bumi Lot
Size: 1056 sq.ft. Bedrooms: 3
Bathroom: 2
Property Type:Apartment/ Flat
Facilities: Mini market, Covered parking, Playground, 24 hour security, Balcony/Patio

Block D, Pangsapuri Vista Lavender, Jalan Kinrara, Seksyen 3, Taman Kinrara, 47100 Puchong, Selangor
This unit are located on 2nd floor, don't need to wait for lift, can direct walk up just a stair and your car park just front of unit.

Approximately 5 mins drive to Giant Puchong, Tesco Puchong and IOI mall, 20 mins drive to Serdang, Putrajaya & Cyberjaya , 15 mins drive to Sri Kembangan, Kinrara, Bukit Jalil, USJ, Subang Jaya & Kelana Jaya - Easy access to highways; SKVE, ELITE, NPE, LDP & PLUS

- 1 unit aircond, 3 ceiling fans, grilled Price : RM 175,000.00 (nego) call farred for viewing
Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Koridor Utara tarik pelaburan RM7.48b

Koridor Utara tarik pelaburan RM7.48b

KUALA LUMPUR 2 Mei - Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) telah membawa masuk pelaburan berjumlah RM7.48 bilion sejak 2008 sehingga 2010, kata Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA), Datuk Redza Rafiq Abdul Razak (gambar).

Daripada jumlah itu, hanya 8.99 peratus merupakan pelaburan kerajaan dan selebihnya adalah sektor swasta, kata beliau.

''Bagi tahun ini, NCER mengumumkan penglibatan pelaburan sektor swasta sebanyak RM6.08 bilion.

''Daripada jumlah ini, ia akan menjana pendapatan kasar negara (GNI) sebanyak RM11.4 bilion dengan peluang pekerjaan mencecah sehingga 20,000 dalam empat kategori iaitu pertanian, pembuatan, pelancongan dan logistik,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Tambah Redza, NCIA pada Januari lalu, telah memeterai perjanjian dengan empat syarikat dalam zon NCER membabitkan RM155.5 juta.

''Empat syarikat tersebut adalah syarikat tempatan yang mewakili setiap negeri di bawah NCER.

''Melalui perjanjian tersebut ia menyediakan peluang pekerjaan sehingga melebihi 1,000 dalam pelbagai peringkat sama ada yang mempunyai skil tinggi atau tidak,'' jelasnya.

Redza berkata, baru-baru ini, terdapat pelaburan luar yang masuk ke NCER bernilai RM335 juta dengan peluang pekerjaan sebanyak 300 bagi fasa pertama.

Ia melibatkan kemasukan syarikat dari Singapura dalam bidang ruang angkasa iaitu Singapore Aerospace Manufacturing Pte. Ltd. (SAM).

Redza berkata, melalui pembinaan kilang pembuatan tersebut kerja-kerja penyumberan luar bernilai RM40 juta dapat diterima dari rantaian bekalan tersebut.

Selain itu, NCIA akan meneruskan usaha untuk meningkatkan pelaburan masuk ke NCER tidak kira dari tempatan mahupun luar negara.

''Antara usaha yang dijalankan pihak kami adalah menyertai beberapa misi perdagangan di luar negara.

''Sebagai contoh misi perdagangan ke Eropah yang baru sahaja NCIA sertai, beberapa mesyuarat susulan telah dilakukan. Salah satu dengan syarikat pembuatan Jerman serta logistik dari Perancis.

''NCIA juga berminat untuk meneroka sektor pembangunan sumber manusia yang ditawarkan di Perancis tetapi masih belum memuktamadkan sebarang bentuk perjanjian yang kukuh,'' jelasnya.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada kewujudan koridor masih relevan pada masa ini, Redza berkata, ia perlu memandangkan setiap koridor mempunyai fokus atau tumpuan mereka masing-masing.

''Tujuan penubuhan koridor-koridor ini adalah untuk mengoptimumkan pulangan ekonomi kepada negeri-negeri dan juga negara selain membuka peluang pekerjaan dan meningkatkan kemahiran.

''Setiap kawasan bagi koridor adalah unik. Bagi NCER sendiri fokus kami adalah pertanian, pembuatan, pelancongan dan logistik,'' katanya.

Bergerak ke hadapan, NCIA akan meningkatkan strategi mereka dalam terus menarik pelaburan ke NCER.


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 KAEDAH mengubah kegagalan menjadi KEJAYAAN.



5 KAEDAH mengubah kegagalan menjadi KEJAYAAN.

Salam semua, baru-baru ini saya ada membaca artikel mengenai usaha pencarian minyak yang giat dijalankan oleh syarikat pengeluaar minyak. Artikel tersebut melaporkan sebelum mereka menggerudi telaga minyak, syarikat perlu mengkaji pembentukan batuan di lokasi dengan teliti.

Tetapi selepas menjalankan analisi saintifik yang terperinci, enam daripada tujuh lokasi yang digerudi biasanya kering dan tidak mengandungi minyak. Syarikat minyak begitu gigih mencari minyak.

"GIGIH DI SINI TIDAK BERMAKNA MEREKA MENGGERUDI LUBANG DITEMPAT YANG SAMA TANPA HENTI, TETAPI MENGGERUDI DI LAIN-LAIN LOKASI APABILA LOKASI TERKINI YANG DIGERUDI TIDAK MEMBUAHKAN SEBARANG HASIL".

Ramai orang yang bercita-cita tinggi mengharungi kehidupan dengan kegigihan dan impian yang mengagumkan. Namun begitu, mereka tidak Berjaya mencapai cita-cita mereka kerana mereka enggan mencuba pendekatan-pendekatan baru.

Ingat, tumpukan pada matlamat kita, jangan sekali-kali berpaling daripadanya. Tetapi jangan 'berdegil' dengan hanya bergantung kepada satu cara sahaja. Apabila pendekatan yang kita gunakan kini tidak mendatangkan hasil yang diharapkan, maka cuba pendekatan-pendekatan baru. Ia akan membezakan antara kegagalan dan kejayaan dengan 5 cara yang boleh kita gunakan sebagai panduan dalam menempuhi cabaran perniagaan;

  1. Gabungkan kegigihan dan kesanggupan mencuba perkara-perkara baru.Pastikan kita 'setia' pada matlamat kita tetapi jangan hanya 'setia' pada satu cara atau pendekatan. Kita perlu sanggup mencuba cara-cara dan pendekatan baru.
  2. Kaji kegagalan yang kita alami. Belajar daripada kegagalan itu supaya kita boleh Berjaya pada lain kesempatan.
  3. Kita perlu berani bersikap kritis terhadap diri sendiri. Kenal pasti kelemahan kita dan ambil langkah-langkah spesifik mengatasinya. Dengan demikian, kita menonjilkan sikap seorang yang professional.
  4. Hentikan tabiat suka menyalahkan nasib. Kaji setiap kegagalan yang kita tempuhi dan kenal pasti punca kegagalan itu.
  5. Ingat, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Kenal pasti hikmah setiap cabaran yang membadai dan luputkan kekececewaan dari ingatan kita.

"minda kita hanya melihat atau menilai keadaan mengikut apa yang kita mahu lihat. Fokuskan pada aspek positif dan takluki kegagalan."

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 ciri - ciri usahawan berjaya



Saya amat bersetuju dengan 10 ciri- ciri tersebut. Bagaimana pula dengan ANDA ?


1. Suka bertanya soalan yang membina – Dalam mengatur langkah menuju kejayaan, kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru anda sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. Dengan bertanya, sifat menganggap sentiasa betul akan lupus. Anda akan dapat yang terbaik!

2. Fokus kepada apa yang mereka inginkan – Untuk berjaya dalam perniagaan, anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran.

3. Tindakan yang berkesan/mantap (massive action) – Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja.

4. Keinginan yang memuncak – Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu.

5. Enjoy dalam segala aktiviti anda – Lakukan aktiviti anda dengan tanpa tekanan dan gangguan emosi. Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan.

6. Imej profesional – Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan.

7. Bertanggungjawab – Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tinggi didalam segala urusan perniagaan anda. Terutama kepada para pelanggan anda.

8. Sentiasa ingin belajar - Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain. Anda harus memiliki sikap ini.. ini sikap jutawan!

9. Bertutur dari hati – Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur. Cakap dengan hati bukan cakap dalam hati ok.

10. Tunjukkan standard anda – Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan, anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda.

Jumpa lagi kita..
Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS