loading...
September 2011 | Farred Property
RSS

Rehda yakin momentum positif hartanah negara

PERSATUAN Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) mengunjurkan jualan antara RM30 bilion dan RM35 bilion bagi kediaman baru tahun ini, meningkat sekitar 10 peratus berbanding tahun lalu.

Presidennya, Datuk Seri Michael KC Yam berkata, pihaknya optimis dengan pasaran hartanah di negara ini didorong pertumbuhan positif ekonomi negara.


“Tahun lalu, sektor hartanah mencatatkan transaksi keseluruhan RM100 bilion, manakala bagi enam bulan pertama tahun ini, sebanyak RM60 bilion jualan dicatatkan dengan sebahagian besarnya merangkumi segmen kediaman separuh dan komersial.

“Bagi kediaman baru, tran saksi sebanyak RM30 bilion dicatatkan tahun lalu dan untuk jualan keseluruhan 2011, kami jangkakan pertumbuhan kira-kira 10 peratus,” katanya selepas sesi taklimat media oleh Rehda di Kuala Lumpur, semalam.


Beliau berkata, pihaknya juga yakin momentum positif berkenaan akan terus berkekalan sehingga tahun depan.


“Jika tiada sebarang krisis ekonomi, saya menjangkakan sektor hartanah akan terus stabil,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, harga jualan hartanah dijangka akan terus meningkat dalam separuh kedua tahun ini, didorong peningkatan harga bahan asas binaan antaranya batu-bata, besi, simen dan pasir.


“Mengikut Kaji Selidik Industri Hartanah bagi separuh pertama 2011 yang dijalankan Rehda baru-baru ini, 65 peratus daripada responden menjangkakan peningkatan harga sehingga 20 peratus bagi separuh kedua tahun ini,” katanya.

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ebook FREE "Tips Sempoi mau jadi Kaya"


Salam readers,

Hari ini aku nak share ngan korang pasai ada satu sahabat saya keluarkan ebook
"Tip sempoi jadi kaya". Aku dah download...tip ringkas & power ini boleh dijadikan
guideline untuk kita nak jadi kaya atau kalau tak kaya pun...ini jalan ntuk kita tambah income.
Apa yang dia share ni mungkin korang dah tahu
atau tak tahu tapi apa yang baik ni. Aku nak share dgn you all jugak.

Apa yang penting di sini! Ebook ni PERCUMA! tiada op-in. So jgn risau nak download.

Apa yang baik korang ambil laa jadi panduan tapi apa yg tak baik tu...buang laa jauh-jauh ya

So apa lagi tunggu...klik saya pada ebook dia atas untuk download

sekian

Terima kasih


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Desa Idaman Residence Puchong Prima for SALE







Price : RM 335 000 Type: Apartments, For sale Area: Puchong
Title type: Freehold Tenure: - Other info: Non Bumi Lot
Size: 1027 sq.ft. Bedrooms: 3 Bathroom: 2

Property Type:Condo / Services residence / Penthouse / Townhouse
Facilities: Swimming pool, Gymnasium, Tennis court, Mini market, Covered parking, Playground, Jogging track, 24 hour security, Cable TV


Ground Floor
3 Room n 2 Bath
Partly Furnish ( wardrobe master bedroom, kitchen cabinet,4 aircond, lamp, ceiling fan and others)

Good condition, location & environment)
1 parking car (near house)

Price: RM 335K Nego

Please call farred @ 013 3652380 to view the unit (^_^)



Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MACAM MANA NAK GANDAKAN.. KEUNTUNGAN EMAS.. KEUNTUNGAN TANAH

Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah lak.. bukan apa.. sebab semalam aku ada meeting ngan saudara H kat Bangi.. Untuk makluman.. Saudara H nii orang minyak.. Wahhh wahhh kekawan.. sekarang nii aku dapati.. ramai betoi laa anak-anak muda kita.. yang kekaya.. terutama mereka yang kerja oil n gas

Kumpulan nii.. duit banyak beb.. gaji mereka main belas ribu.. puluh ribu jee.. uyooo power gila laa korang

Al kisahnya macam nii.. baru-baru ni saudara H ada beli sebidang tanah.. tanah tuu tak besar pun.. sekar jee.. tapi lokasi tanah tuu cun beb.. tepi jalan besar.. sebelah-sebelah tanah.. dah pun ada rumah.. dekat lak ngan surau.. api.. air.. tipon.. semua kowtim.. cun beb

Cuma tanah tuu.. agak rendah sikit berbanding jalan.. tapi bagi aku.. tuu no problem tuu.. walau pun tanah rendah sikit.. tapi kalo kita pandai lantik akitek.. akitek yang kreatif.. apa barang tanah pun.. semua cun beb..

Pandai laa si akitek tadi.. nak design rumah idaman kita..

Untuk tuu.. semalam.. saudara H bercadang.. nak kasi tukar syarat tanah dia tuu.. dari kategori pertanian kepada bangunan kediaman.. pastu baru dia nak pikir.. samada nak jual balik tanah tuu.. atau pun nak buat rumah atas tanah tuu.. ayooo ini macam orang pun ada ooo

Aku maleh nak cerita panjang.. jom kita kira sikit untung si saudara H nii..

KOS

Beli tanah sekar : RM350,000

Lantik lawyer urusan pindahmilik : RM5000.00

Lantik juruukur untuk ukur topografi tanah : RM3000.00

Lantik Townplanner untuk buat tukar syarat : RM6500.00

Premium tambahaan kepada kerajaan negeri : RM14,000.00

Bayar caruman parit : RM3500.00

Cukai baru : RM500.00

TOTAL : RM382,500

JUAL

Kalo laa saudara H jual sekaki persegi RM20.00 jee x sekar (43560kp) : RM871,200

UNTUNG

JUAL – KOS

RM871,200 – RM382,500 : RM488,700

Ayoo yooo.. untung RM488,700 oooo.. layan benda nii setahun setengah.. untung banyak macam tuu.. tak yah ada staf.. tak yah ada opis.. tak yah ada oberhed.. untung banyak tuu broo… nii tak adil nii.. he he he

Bagi pandangan aku laa.. bukan senang nak carik tanah yang harga ok.. pastu lokasi cun.. benda nii ambik masa sikit.. kadang-kadang tuu ambik masa setahun dua broo.. percaya laa.. susah..

Jadi kan.. bagi korang ada ada modal besar.. sementara korang dalam proses carik tanah tuu.. bagus korang park duit korang tuu.. dalam emas dulu.. sebab emas penyimpan nilai yang baik.. paling busuk pun.. prestasi emas sepuluh tahun sebelum nii..kenaikan dia.. lebih kurang 25% setahun.. kira ok laa tuu

Pastu bila korang jumpa tanah yang cun.. lokasi menarik.. harga ngam.. korang kasi cairkan emas tadi.. kasi jual emas tadi.. kasi layan tanah lak.. sebab untung tanah lagi syoookkk kekawan..

Jadi kombinasi emas ngan tanah.. memang power gila brooo.. he he

Ok laa..

Salam

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS