loading...
2012 | Farred Property
RSS

2 Sty Super Link House at D Kayangan, Shah Alam


Status: Available
Transaction type: For sale only
Address: Super link House at D'Kayangan Residence
City: Shah Alam Sek 13
State: Selangor
Country: Malaysia
Rental price: Call For Price Sales
Price: RM800,000
Negotiable: Yes
Type: 2 Sty Super link House
Storey: 2
Square Feet: 26 x 80
Furnishing type: Unfurnish
Occupied type: --
Title type: Individual
Tenure: Leasehold
Beds: 5+1
Baths: 4

Other information

* Urgent Sale, Below Market Value!!
* Best accessibility via Federal Highway, NKVE, Elite & Kesas
* Surround with amenities: Giant, Tesco,
  MSU University, PTPL, Politeknik Shah Alam, Golf Club
* Non Bumi Lot

Call farred @ 0133652380

Grab now coz below market value

Deposit 10%. Earnest Deposit 3%, balance 7% masa S&P.


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semi D bukit bandaraya for rent

Rent: Semi furnish semi-d (autogate,water pump n heater,kitch cabinet,grills dll)
bukit bandaraya Shah alam
Selangor
Rm 2250
Call farred 0133652380 for viewing
Thanks for reading my add

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ttdi jaya Teres 2 tingkat (urgent sale)


Built up 1400 sq ft
Land area 1985 sq ft
Empty land 33 feet x 20 feet for extra land future renovation,
Inclusive w new kitchen cabinet, normal lighting,plaster syling,grill, auto gate,door n window security alarm, green turf ,
Friendly neighbor n peaceful.
Easy excess to all area- Klang, Guthrie, subang, puncak alam, s alam, plus, nkve , federal ...
Giant, Rescom , space u8,
Bank, petrol pump, schools, restaurant ,
Price rm 550k negotiable.

Call farred 013 3652380

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Verdania, Denai Alam for Sale

The best place to stay"
Property Details
Property Type:2-sty Terrace/Link House
Tenure:Freehold 
Title Type:Individual
Land Area:24 x 80 sq. ft.
Built-Up:2,681 sq. ft.
Asking PriceRM 795,000 nett
Bedrooms:4
Bathrooms:4
Unit type:Intermediate
Occupancy:Vacant
Furnishing:Unfurnished
Facing Direction:SouthEast
Call farred @ 013 3652380.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara mendidik anak mengikut Islam...

Salam semua,

Dalam kita mengejar harta benda & RM, kita sering lupa harta yang sebenarnya adalah "ANAK KITA". Saya bukan nak mengajar suma nak share info je.

Ni sekadar panduan sahaja, bagi yang dah tahu, Alhamdulillah. Bagi yang belum tahu boleh kita sama-sama dapat manfaat dari info ini.

Cara mendidik anak mengikut Islam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 Panduan & Tips Penting Beli Rumah



Salam semua, hari ini saya nak sharekan apa yang saya baca dan dengar dari otai-otai hartanah.
Panduan yang saya akan berikan ini nampak simple je, tapi mungkin ramai orang terlepas pandang.

 Tip Pertama (Tanya Future Jiran)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Park 51 Residency @ PJ by Taipan



 











Description

Unfurnished condominium for sale # 921 sf built-up. Park 51 Residency @ PJ by Taipan Group of Companies

Price : RM 369 000 (NEGO)

Type: Condo, For sale (Block D, 7th Floor)

Area: Petaling Jaya

Title type: Leasehold

Tenure: 99

Other info: Non Bumi Lot

Size: 921 sq.ft.


Bedrooms: 2+1

Bathroom: 2

Property Type: Condo
Near
-LDP
-SPRINT
-North-South Highway
-New Pantai Expressway
-North Kelang Valley Expressway
-in the middle of PJ central business district
-Behind Cycle and Carriage (Merc Benz Showroom)

Perks
-Free complimentary membership to the Park51 Clubhouse, which is going to be the largest Clubhouse in PJ.
-Full Condo Facilities. 1 full floor of Gym, sauna, swimming pool, basketball court, designer landscaped garden, BBQ area, etc etc.
-Ample parking space
-Gated community with 24hours CCTV and smart card access.

Building Finishes
-Full height tiles in kitchen and bathrooms.
-Luxurious fittings and free shower glass door. (not the cheapo sliding door, its the swinging door)

call farred @ 013-3652380 for more info

Asking Price

RM 369,000 (NEGO)


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ringkasan Dan Kandungan Bajet 2013


Ringkasan Dan Kandungan Bajet 2013
Bajet 2013: Bonus sebulan setengah pada penjawat awam. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat membentangkan Belanjawan 2013 yang menggariskan lima fokus utama untuk meningkatkan taraf hidup rakyat di seluruh negara.


Belanjawan bertemakan "Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat : Sebuah Janji Ditepati" itu bakal memberi keselesaan kepada pelbagai lapisan masyarakat termasuk masyarakat desa, petani, buruh, nelayan, guru, pekebun kecil, pensyarah, karyawan, penjawat awam dan golongan profesional serta usahawan.

Bajet 2013: Ringkasan Pembentangan Bajet 2013


Gambaran umum

- Pendapatan per kapita negara sebanyak RM31,000 dan rizab antarabangsa sebanyak RM432.2 bilion.

- Hasil kerajaan pada 2013 dijangka sebanyak RM208.6 bilion berbanding RM207 bilion pada 2012.

- Defisit kerajaan pada 2013 dijangka sebanyak 4 peratus berbanding 4.5 peratus pada 2012.

- Perbelanjaan mengurus sebanyak RM201.9 bilion dan perbelanjaan pembangunan sebanyak RM49.7 bilion.


Isi penting

- Perbadanan Nasional Bhd menyedia kemudahan pinjaman hingga RM25,000 bagi pemegang lesen dan RM500,000 bagi penyedia lesen menerusi program Transformasi Perniagaan.
 
- Elaun Cukai Pelaburan 100 peratus untuk 10 tahun bagi aktiviti penapisan produk petroleum kepada yang layak.
 
- Program Insentif Global bagi Perdagangan (GIFT) ditambah baik dengan pengecualian cukai pendapatan 100 peratus ke atas pendapatan berkanun bagi tempoh tiga tahun pertama operasi.
 
- Perbelanjaan menerbitkan AgroSukuk diberi potongan cukai dua kali bagi tempoh empat tahun mulai tahun taksiran 2012 hingga 2015.
 
- Dana Infra Nasional Bhd menerbitkan bon runcit bernilai RM300 juta akhir tahun 2012 untuk membiayai pembangunan MRT.
 
- RM3.0 bilion diperuntukkan bagi pelaksanaan projek permulaan (EPP) bagi tahun 2013.

- Penyediaan Dana Strategik Pelaburan Domestik berjumlah RM1.0 bilion di bawah Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia untuk aktiviti penyumberan luar dan pemerolehan teknologi oleh syarikat tempatan.

- Penyediaan dana sebanyak RM1.0 bilion di bawah Skim Pembangunan PKS bawah kendalian SME Bank.


Industri halal

- SME Bank dengan kerjasama Bank Pembangunan Islam akan menyediakan Dana Industri Halal sebanyak RM200 juta untuk membiayai modal kerja PKS terlibat.

- Pemberian insentif cukai bagi pelaburan dalam aktiviti penapisan produk petroleum dengan pengecualian cukai pendapatan penuh untuk 10 tahun, pengecualian cukai pegangan dan duti setem.

- Pemberian pengecualian cukai pendapatan penuh untuk 3 tahun pertama pengendalian syarikat dagangan LNG.


Petani, nelayan & penjaja kecil 

- Skim perlindungan insurans berkelompok kepada penjaja dan peniaga kecil berdaftar dengan had maksimum RM5,000 dengan peruntukan RM16 juta setahun.

- Memperkenalkan empat kawasan jelapang padi baru berkeluasan 19,000 hektar di Kota Belud, Batang Lupar, Rompi dan Pekan, dijangka menghasilkan 104,000 tan metrik padi.

- Sebanyak 55,000 nelayan diberikan bantuan RM200 sebulan dan skim insurans perlindungan dengan perlindungan maksimum hingga RM100,000.

- Subsidi dan insentif pertanian sebanyak RM2.4 bilion diteruskan.

- Memperkenalkan skim takaful pertanian sehingga RM13,000 kepada 172,000 pesawah.


Galakan amanah perniagaan

- Pengecualian cukai pendapatan bagi tempoh 10 tahun kepada syarikat berstatus Tun Razak Exchange, pengecualian duti setem berstatus TRX Marquee dan pengecualian cukai bagi pemaju hartanah.

- Yayasan Wakaf Malaysia, di bawah Jabatan Wakaf Zakat dan Haji diberi tanggungjawab untuk merangka pelan induk Wakaf Korporat dengan mengambil kira struktur perundangan Agama Islam Negeri.

- RM9.0 bilion atau 43 peratus daripada nilai kos infrastruktur projek MRT diperuntukkan kepada syarikat Bumiputera.

- Dana Pembiayaan Bumiputera berjumlah RM1.0 bilion akan disediakan oleh SME Bank untuk membantu PKS membiayai pengambilalihan anak syarikat milik GLC yang menjalankan aktiviti bukan teras dan telah dikenal pasti untuk dijual.

- Skim Jaminan Modal Kerja akan dilanjutkan sehingga Disember 2013, dan diperluaskan kepada syarikat Bumiputera Berprestasi Tinggi serta kelayakan manakala dana pemegang saham syarikat ditingkatkan kepada RM20 juta.


Pasaran modal 

- Terbitan dua tawaran permulaan awam (IPO) terbesar di dunia melalui Felda Global Ventures Holdings (RM9.9 bilion) daqn IHH Health Berhad (RM6.3 bilion).

- DanaInfra Nasional Bhd akan terbitkan bon runcit bernilai RM300 juta akhir tahun 2012 untuk biayai pembangunan MRT.

- Perbelanjaan tambahan menerbitkan bon dan sukuk runcit akan diberi potongan cukai dua kali mulai tahun taksiran 2012 hingga 2015.

- Pelabur individu diberi pengecualian duti setem ke atas surat cara yang terlibat dalam urus niaga bon dan sukuk runcit.

- Suruhanjaya Sekuriti perkenal inisiatif Graduate Representative Program dengan sektor swasta bagi melatih 1,000 graduan.

- Peruntukan modal Danajamin ditambah sebanyak RM400 juta dalam tempoh dua tahun. Suntikan ini dapat melipatgandakan nilai terbitan antara RM4.0 bilion hingga RM6.0 bilion.

- RM100 juta disediakan kepada Yayasan Pasaran Modal melalui Tabung Pembangunan Pasaran Modal di bawah kawal selia Suruhanjaya Sekuriti.


Pasukan keselamatan

- Seramai 125,708 anggota tentera diberikan insentif khas RM200 sebulan.

- Elaun wataniah dinaikkan dari RM4 kepada RM7.8 sejam.

- Seramai 224,000 pesara tentera tidak pencen mendapat bantuan one-off RM1,000.

- Seramai 242,200 anggota polis dan tentera akan menerima insurans berkelompok kepada dengan had perlindungan RM15,000.


Pinjaman perumahan & pelatih praperkhidmatan

- Pinjaman perumahan penjawat awam akan disusun semula, manfaat dan bantuan kekal 4 peratus.

- Seramai 31,135 pelatih akan mendapat kenaikan elaun praperkhidmatan.

- Unit Rondaan Bermotosikal dengan 1,000 motosikal di kawasan perumahan.

- SPRM akan ditambah baik dengan penambahan 150 perjawatan (5,000 anggota).


Imbuhan

- Seramai 1.4 juta ahli Perkeso diberikan pemeriksaan percuma bernilai RM200 juta.

- Diskaun separuh harga bayaran pasport kepada warga emas RM150 untuk lima tahun dan RM80 untuk dua tahun.

- Sebanyak 40,000 tangki air akan dibekalkan di pedalaman Sabah-Sarawak.

- Sebanyak RM100 juga diperuntukkan untuk menaik taraf 350 klinik kerajaan.

- Pemeriksaan percuma mamogram untuk 100,000 wanita.

- Rebat kepada belia (21-30 tahun) RM200 untuk pembelian telefon pintar 3G.

- Diskaun separuh harga tambang Komuter bagi pengguna berpendapatan bawah RM3,000.

- Had pendapatan Skim Rumah Pertamaku ditetapkan RM10,000 untuk suami-isteri dan RM5,000 untuk individu dengan nilai hartanah tidak lebih RM400,000.

- Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 (BR1M) RM250 kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan bawah RM2,000.

- Diskaun separuh harga tambang feri Sarawak-Labuan-Sabah.

- Bantuan persekolahan RM100 kepada pelajar sekolah diteruskan.

- Baucar buku RM250 kepada pelajar universiti diteruskan.

- Pelepasan cukai SSPN dinaikkan daripada RM3,000 kepada RM6,000.

- Pemberian diskaun 20 peratus kepada penyelesaian sekali gus pinjaman PTPTN (sehingga 30 September 2013).

- Diskaun 10 peratus kepada pembayar PTPTN yang konsisten.

- Pemberian bonus sebulan setengah kepada penjawat awam.

Kandungan Penuh Bajet 2013


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Perkenalkan sistem pajak rumah


RAKYAT terutama mereka yang tinggal di bandar-bandar besar memerlukan penginapan yang selesa dan mampu dibayar setiap bulan.
KUALA LUMPUR 24 Sept. - Syarikat-syarikat pelaburan kerajaan (GLIC) dan syarikat milik kerajaan (GLC) perlu membantu kerajaan menangani isu lonjakan harga rumah yang mendadak ketika ini yang menyebabkan ramai kalangan rakyat tidak mampu memilikinya.

Seorang bekas jurutera awam yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang hartanah, Sharuddin Shaari mencadangkan GLIC dan GLC untuk mengkaji menggunakan skim anuiti yang menghentikan penjualan rumah, sebaliknya memberi pajakan kepada golongan yang tidak berkemampuan.

Beliau yang sedang membuat kajian mengenai perkara itu berkata, projek tersebut perlu dijayakan oleh GLC seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Permodalan Nasional Bhd. (PNB), syarikat-syarikat kemajuan negeri dan majlis agama negeri yang boleh bertindak sebagai pemaju.

Jelas Sharuddin, menerusi skim tersebut, rumah-rumah yang dibina akan dipajak kepada golongan yang memerlukan sehingga akhir hayat mereka pada kadar yang jauh lebih rendah berbanding membeli atau menyewa rumah.

"Tidak perlu bina dan jual lagi sebaliknya mereka bina dan pajak supaya golongan bawahan ini mampu tinggal di kediaman yang lebih selesa, binalah rumah tersebut di kawasan yang hampir dengan tempat kerja supaya mereka tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak untuk kos pengangkutan pula.

"Mereka (GLC dan GLIC) ini perlu sedar, mereka ditubuhkan bukan untuk mengejar keuntungan semata-mata, sebaliknya menyumbang kepada masyarakat, malah menerusi skim ini, mereka tidak akan rugi kerana rumah dan tanah tersebut menjadi aset mereka sampai bila-bila.

"Manakala golongan berpendapatan rendah dan sederhana pula tidak lagi terbeban dengan hutang pembiayaan rumah yang tinggi selama berpuluh-puluh tahun," katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Menurut Sharuddin, pemaju boleh mengenakan bayaran pajakan yang berpatutan dan pastinya lebih rendah berbanding dengan pembayaran pembiayaan rumah yang ada sekarang.

Mengulas lanjut, beliau berkata, bayaran pajakan itu mungkin boleh disalurkan kepada dua tabung di mana sebahagiannya untuk tujuan penyelenggaraan, pengurusan dan sebagainya, manakala sebahagian lagi digunakan untuk pelaburan.

Beliau mencadangkan, apabila penyewa mencapai usia persaraan, mereka tidak lagi perlu membayar yuran pajakan, sebaliknya menerima pencen atau dividen secara bulanan hasil daripada tabung pelaburan tadi.

Ini menurut Sharuddin, secara tidak langsung membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana untuk tinggal di kediaman yang lebih selesa, selain mempunyai pendapatan boleh guna yang lebih banyak sehingga akhir hayat mereka.

"Ia sepatutnya tidak menjadi masalah kepada pemaju kerana rumah tersebut adalah aset mereka, malah bayaran pajakan yang diterima setiap bulan boleh digunakan untuk tujuan pelaburan lain, faedahnya hanya akan dibayar apabila penyewa mencapai usia persaraan," katanya lagi.

Menyentuh mengenai harga tanah terutama di kawasan bandar besar yang dikatakan antara punca lonjakan harga rumah, Sharuddin berkata, skim tersebut boleh dijalankan di atas tanah kerajaan, mahupun tanah wakaf.

"Bagi majlis agama negeri, terdapat banyak tanah wakaf terbiar, mereka boleh bangunkan projek ini menggunakan wang zakat dan ia tidak menyalahi hukum kerana rumah-rumah tersebut tidak akan dijual sebaliknya hanya dipajak, " katanya.

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kaji semula milikan hartanah warga asing


Ipoh: Kerajaan perlu mengkaji semula dasar pemilikan hartanah oleh warga asing bagi membendung kenaikan berterusan harga rumah sehingga sukar dibeli rakyat tempatan. 

Pengarah Urusan Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB), Datuk Dr Kamarul Rashdan Salleh, berkata walaupun dasar itu baik untuk pembangunan sektor hartanah tetapi ia boleh memberi impak negatif kepada usaha kerajaan untuk memastikan rakyat tempatan memiliki rumah sendiri. 

Saya berpendapat, ini satu langkah yang baik supaya orang yang berpendapatan rendah boleh memiliki rumah yang selesa. Dalam masa yang sama baru betul

RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN.



Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Satu dari amalan Jutawan "Berwakaf Online"

Salam semua,

Sempena Bulan Ramadhan ini saya nak share something yang saya baru terbaca dan terdengar mengenai
"wakaf online". Saya pasti ramai saudara seislam di sana, ramai nak wakafkan sesuatu. Tapi tidak tahu dimana dan bagaimana kan.


Laman web ini "Al- Waqf Lil Hayah" membolehkan kita berwakaf secara "online"

Kelebihan Al- Waqf Lil Hayah

Antara kelebihan Al -Waqf Lil Hayah adalah seperti berikut:-

    1. Kemudahan pembayaran secara online melalui laman sesawang rasmi Al Waqf Lil Hayah  yang berintegrasi dengan kebanyakan bank yang menyediakan sistem perbankan online. (Financial Process Exchange -FPX).
    2. Pewakaf boleh melihat jumlah wakaf yang telah dibeli melalui laman sesawang rasmi Al Waqf Lil Hayah pada bila-bila masa sahaja.
    3. Nilai minimum hanya RM50 bagi setiap kaki persegi.
    4. Wakaf boleh dibeli untuk diri sendiri, ahli keluarga, saudara mara atau untuk individu yang telah meninggal dunia.
    5. Kemudahan pembayaran secara online melalui laman seSawang rasmi Islamic Aid Malaysia (IAM) yang berintegrasi dengan kebanyakan bank yang menyediakan sistem perbankan online. (Financial Process Exchange -FPX).
    6. Pewakaf boleh melihat jumlah wakaf yang telah dibeli melalui laman sesawang rasmi Al- Waqf Lil Hayah pada bila-bila masa sahaja.
    7. Resit dan sijil Al-Waqf Lil Hayah akan diposkan ke alamat yang didaftarkan dalam tempoh 14 hari waktu bekerja.
    8. Resit Al -Waqf Lil Hayah yang dikeluarkan oleh Islamic Aid Malaysia adalah sah untuk pelepasan cukai pendapatan. PENGECUALIAN CUKAI PENDAPATAN (no.Rujukan: LHDN.01/35/42/51/179-6.7040, Tarikh Kuatkuasa : 1 Julai 2011 , No Warta Kerajaaan : 25848, Tarikh Warta Kerajaan : 25 September 2011).
   
Insya’ALLAH akan mendapat RAHMAT & BERKAT daripada ALLAH S.W.T.


Laman web ini "Al- Waqf Lil Hayah"

Tolong forward kan kepada rakan anda, semoga kita semua mendapat rahmat bersama dari ALLAH

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara Buat Duit Pada Bulan Ramadhan (Bersedekah)


Cara Buat Duit Pada Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan adalah bulan buat duit bagi sesetengah daripada kita. Ada yang sanggup mengambil cuti sebulan tanpa gaji untuk berniaga di pasar Ramadhan. Bagi setengah yang lain pula, terpaksa membuat pinjaman baru menjelang hari raya. Siapa pun kita, jangan lupa amalkan sedekah lebih sedikit dengan ikhlas pada bulan Ramadhan ini kerana itulah cara buat duit yang paling berkesan.

Membayar zakat dan mengeluarkan sedekah, walaupun kelihatan secara zahir kelihatan harta kita berkurangan tetapi pada hakikatnya  harta itu telah kekal. Ia pasti menjadi 1 dari 3 pembantu utama selepas kita mati nanti.

    Tidaklah sesuatu pemberian sedekah itu mengurangi banyaknya harta. Tidaklah Allah itu menambahkan seseorang akan sifat pengampunannya, melainkan ia akan bertambah pula kemuliaannya. Juga tidaklah seseorang itu merendahkan diri kerana mengharapkan keredhaan Allah, melainkan ia akan diangkat pula darjatnya oleh Allah ‘Azzawajalla.

(Direkodkan oleh Imam Muslim)
 

Kali ini mari kita lihat kepada siapa pula kita patut beri sedekah. Maka dalam ayat 177 surah al-Baqarah Allah swt menyebut:

    Bukanlah perkara kebajikan itu hanya kamu menghadapkan muka ke pihak timur dan barat, tetapi kebajikan itu ialah berimannya seseorang kepada Allah dan hari akhirat dan segala malaikat dan segala Kitab dan sekalian Nabi dan mendermanya seseorang akan hartanya sedang dia menyayanginya, kepada kaum kerabat dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin dan orang yang dalam musafir dan kepada orang-orang yang meminta dan untuk memerdekakan hamba-hamba abdi dan mengerjanya seseorang akan sembahyang serta mengeluarkan zakat dan perbuatan orang-orang yang menyempurnakan janjinya apabila mereka membuat perjanjian dan ketabahan orang-orang yang sabar dalam masa kesempitan dan dalam masa kesakitan dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan perang Sabil. (Orang-orang yang demikian sifatnya), mereka itulah orang-orang yang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan) dan mereka itulah juga orang-orang yang bertakwa.

Dalam ayat ini Allah swt menetapkan keutamaan sedekah ini diberikan di kalangan ahli keluarga kita sendiri dan selepas itu barulah kita mencari anak yatim, orang miskin dan orang-orang lain yang memerlukan di luar lingkungan keluarga kita. Inilah sifat yang kita perlu ada dan bukannya lepas mati sahaja orang tua, adik-beradik bertegang urat bergaduh untuk merebut pusaka.

Kita diberikan masa 30 hari untuk membuat amalan sedekah dengan ganjaran yang lebih besar dan yakinlah dengan janji Allah berikut dengan ‘pelaburan sedekah’ yang kita buat nanti:

    Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.

(al-Baqarah: 261)

Jika kita mahu membuat kiraan, RM 1 yang kita beri itu bakal berganda menjadi RM 7 dan setiap RM 7 itu pula bakal menghasilkan lagi seratus RM 1 yang bakal berganda menjadi RM 7 dan RM 7 yang baru berkembang ini juga akan menghasilkan lagi seratus RM 1 yang bakal menjadi RM 7 lagi dan lagi dan lagi dan hanya Allah swt sahaja yang tahu kiraan sebenarnya.

Amalkan sikap suka memberi duit kepada yang memerlukan dan rezeki akan datang dengan cara yang kita tidak sangka.


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Chef Wan New House...WOW!





Property developers and their top executives are always on the look-out for the next hot concept but unfortunately, most of them take the easy way out by copying each other’s ideas.

However, that may not be necessarily be a bad idea in itself, if they take the trouble to understand, adapt and improve on such concepts.

What were at one time novel and innovative concepts, such as SoHo units, concierge service, private lift lobby, integrated development and Green certification, have become common these days. Judging from completed projects of certain developers and the upcoming development of others, one might say, there have been and will be, hits and misses.

Thus, property buyers and investors have to be on a constant vigil in their mission to buy a choice property and not fall for fancy promises of the sales and marketing team that don’t really add up.

Integrated
One senior executive of a top property group pointed out that so-called “integrated developments” are not really integrated at all.

It is now fashionable for property developments to be touted as “integrated” but what really does it mean? Such a concept may allude to the fact that when you live in such a development, you can literally work, play and entertain within your self-contained neighbourhood.

But is there a real mall, hypermarket or even a supermarket within the development or a cineplex to catch the latest movie on a wide-screen cinema hall? Small-scale retail outlets and boutiques don’t count. For example, a certain mixed development in KL is being built near a mall with a “link” to it. “But is this development really integrated,” asked the sceptical chief operating officer, “And they are charging over RM1,000 per square foot.”
Chef Wan’s new Garden Residence home in Cyberjaya will have plenty of space to ensure his privacy.

Chef Wan
Speaking of investment, while visiting Mah Sing Group’s property roadshow held at the Equatorial Hotel near their South Bay City project, I had the chance to chat with a celebrity who bought a house for over RM3mil while promoting Mah Sing’s property at the Shangri-La Hotel in KL recently. The last leg of the roadshow will be in Johor Baru at the KSL Hotel from June 30-July 1.

Chef Redzuawan Ismail who is popularly known as Chef Wan, needed no prompting to talk about his latest property acquisition.

The 3½-storey detached house is one of 69 “limited edition homes” in the Aspen Garden Residence project in Cyberjaya. The corner unit spans 7,800sq ft and the land area is 6,500sq ft. It comes with a lift and has a large entertainment space on the rooftop garden. The house will be ready early next year as the developer will customise the unit to fit Chef Wan’s specifications.

Said Chef Wan: “I have been looking for a house for sometime. And Cyberjaya will be ideal for my new home as it is only minutes away from the Kuala Lumpur International Airport. In my line of work, I am always flying in and out of the country.”

The rooftop garden of the Aspen houses offer a spacious area to entertain guests. It is even equipped with a Jacuzzi. Note the actual view of the surrounding greenery in the neighbourhood.

The celebrity said he had considered Bukit Jelutong in Shah Alam as well as Country Heights in Kajang but he didn’t fancy those houses there for various reasons.

“What I like about Mah Sing’s houses is that they don’t cut corners. There is plenty of space on the different levels. Relatives can come and stay and I will still have plenty of privacy. Also, the 69 units are uniformly elegant in architectural design without jarring monstrosities in the neighbourhood,” explained Chef Wan.

“I particularly like the rooftop garden space. As I like to throw parties and entertain my friends, it will be ideal.”

The chef who admitted to being a shopaholic, added that after 26 years in the business, he could afford to splurge on his new home. He turns 55 in January.

“I need plenty of wardrobe space as I have shoes like Imelda Marcos and lots of travel bags and watches,” said Chef Wan candidly, as he dangled his RM8,000 Ferragamo sling bag.

He also needs kitchen space and a large dining room to showcase his collection of bone china and other tableware that he has collected from around the world on his many assignments.

One of his requests to the developer is to change the timber flooring of the upper levels to marble. When told that it could be a bit “cold” to the overall ambience of the house, Chef Wan quipped that he has plenty of rugs and Persian carpets to put on the floor.

And when he moves into his new home early next year, Chef Wan will give his 3,000sq ft penthouse in Ampang to his son, Chef Mond Nadzri Redzuawan, better known as Chef Riz who is married to an actress.

Chef Wan requested the developer to change the timber flooring of the upper levels to marble.

And while talking of his “1 Market by Chef Wan” Asean food court project for Singapore Food Junction under LIPPO Corporation, one of the senior executives of Mah Sing suggested that he could do the same concept for another of the group’s property development in Bangi that spans 162ha (400 acres).

Chef Wan’s latest F&B project in a mall on Orchard Road, will encompass about 1,300sq m (14,000sq ft) of space and can seat 500 people. It will cost an estimated RM20mil (S$8mil) to materialise. It is scheduled to open in October.

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 Sty The Greens Semenyih Kajang











Price : RM 360 000  Type: Houses, For sale  Area: Kajang
Title type: Freehold  Tenure: -  Other info: Non Bumi Lot
Size: 1760 sq.ft.  Bedrooms: 4  Bathroom: 3
Property Type: Double storey

2sty Brande New Terrace Semenyih Mewah 3 The Greens

* Freehold
* Brand new
* 22x80 sq.ft
* 4 rooms 3 baths
* High ceiling
* Bright interior

Near Surau be coming soon
3 minutes to Semenyih Commercial Centre
Easy access to Kajang,Bangi,Seremban, LEKAS Highway,SILK Highway
15 minute to K.Lumpur

Price Nego
Call farred @ 013-3652380
Thanks.


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Desa Seri Jenaris, kos rendah. corner lot, 2 Tkt









Price : RM 230 000     Type: Houses, For sale     Area: Kajang
Title type: Freehold     Tenure: -     Other info: Non Bumi Lot
Size: 1281 sq.ft.     Bedrooms: 2     Bathroom: 1
Estate agency no: 11307
Property Type: Double storey

Berdekatan kedai makan, ECONSAVE, McDonald, Giant, Petronas, Shell, PapaRich, Al-Jabbar, Kolej Komuniti, Tesco Extra.

Easy Access to Silk Highway, Grand Saga Highway.

near to semenyih , kajang , saujana impian, bangi , nilai, seri kembangan , serdang , balakong, cheras, cyberjaya, putrajaya 



Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

The 10 Things Successful People Live By Before They Make It


 

The 10 Things Successful People Live By Before They Make It


1. They didn’t use excuses.

We all have two voices. There’s the voice that tells us to work hard, to focus on the task at hand and to finish it before we move on to the next. And to finish it well.
We also have the voice that tells us to take a break, to think about what’s on TV, or to visit a site that we like to visit that entertains us – whether it’s ESPN.com or facebook.
In life we’re the victim of injustice from time to time. It could be a promotion that we deserve but don’t get. No matter who we are, we’re going to be treated unfairly at some point. We can either feel sorry for ourselves, or push forward and put it behind us – even use it as motivation.
Nelson Mandela could have used his unjust imprisonment as an excuse to give into his anger. Instead, he used it as an opportunity to learn, grow, and eventually free others.
Listen to your excuses. Understand why you have them. Then figure out how you can use them for good.

2. It wasn’t just about them.

‘Things’ can be a motivator, they can even be a reward, but they can’t be the motivator. The truly successful in life always get there because they created change in the lives of others, not just their own.
If something drives you that is greater than just the ‘ends’, we’re going to work harder, longer, and we’re going to give more of ourselves to our project.
Yes we can make money when we have the primary goal of making money. Some might even use that money for good – which is awesome. But there’s no fulfillment in simply making money. And isn’t that the point?

3. Early mornings and late nights.

People who have achieved true success in their lives have worked for it.
This might come at the detriment of other areas of their lives, such as family or social life. But their mission is first and foremost. Until it’s complete, everything else comes second.
There’s literally no substitute for hard work. Abraham Lincoln said, “Things may come to those who wait… but only the things left by those who hustle.” If you want to be successful, you’re going to have to out hustle everyone else.

4. The greatest commodity.

Energy is a huge commodity that is often not talked about. Yes, energy in the sense of fuel and electricity is talked about everywhere, but I’m talking about our own energy levels.
The fact is that the more energy we have, the easier it is to focus, and the higher the quality of our work is.
One of Richard Branson‘s ‘key’s to success’ is staying in great physical shape. So would raised energy levels be the greatest benefit to working out? It may be.
Keeping physically fit gives us greater blood-flow to our brain, enhanced alertness and improved focus. Make training a routine part of your life and increase your chances at success – in every meaning of the word.

5. Principles.

History will be kind to me. For I intend to write it.
Winston Churchill had principles. The difference between him and the rest of us, is that he stuck to his principles at all costs. He didn’t waver when they weren’t popular – an extreme rarity in politics.
What are your principles? All of us should have them, know what they are, and live our lives by them.
One of Apple’s principles is to bring change to the world through technology, and they do it with every product they release.
Identify what principles you have that guide your life through tough times, and when things couldn’t be any better. They shouldn’t change, and at your core, neither should you.

6. Wavering, yet unbreakable faith.

We all have moments of doubt. Even the best of us question if our dream is going to come true. The one thing that separates the truly successful from those who never reach their true potential is an unbreakable faith in the fact that what they’re doing is right.
Even if they have moments of doubt, they’re soon quelled, where other’s listen to that doubt and let it eat them up and finally they quit.
Have your moments of doubt. You’re human. Just don’t let that doubt eat you up. Instead let it motivate you to prove your optimism right.

7. A reason.

Many of the greatest accomplishments in the world were accomplished by insecure men and women, people who had something to prove to others. A desire to elevate their status and create change that was so strong, that failure is simply never and option.
Abraham Lincoln‘s reason(s) had to do a lot with his view of himself in relation to how other’s viewed him. Where others saw a poor, illiterate boy, Lincoln saw someone capable of achieving more, even if he had to do it completely on his own. He also saw the need for change. A nation that preached freedom wasn’t free. He saw something fundamentally wrong with this and set out to change it. His why wasn’t about him. Which in turn made him one of history’s great men.
Understand why. You have that reason to work when others sleep, to sacrifice a safe life for a risky one with no ceiling. Find it by asking why, and not stopping until you hit your core, emotional reason for wanting to change your status, or the status of others.

8. They persevered when others didn’t.

How does the guy who quit on his dream know how long it would’ve taken him to become a success? He doesn’t. None of us do. It could be tomorrow, or ten years from now.
What separates a lot of the great people we read about in our history books from those we’ve never heard of is the fact that they never quit. Quitting was never an option. They only stopped when they reached their dream. And even then, they created a new mission.
Take James J. Braddock, or even Nelson Mandela, for example. They didn’t achieve their greatness or success early on in their careers or in life like some. They achieved it after surviving. They survived while others literally died, or quit. In their cases it wasn’t just that they were the best, but they were the best because of what they endured. They were the last one’s standing.
We don’t know when our breakthrough will come. So don’t guarantee your failure by quitting. You can adapt, change, and evolve, but never, never, never quit.

9. Great people relentlessly studied their craft.

Tony Gwynn and Mike Tyson studied their craft as much as anyone. Gwynn spent hours upon hours studying opposing pitchers. He studied their patterns. He wasn’t the most athletic guy around, but he put his work in to be the best at what he did: hit baseballs.
When people think of Tyson, they think of an animal, but what we fail to see is the student. No one studied boxing like Tyson did. Watched more film than anyone in the history of the sport. He was a student first, a fighter second.
These great athletes studied film, but how can we perfect our craft?
Using myself as an example; much of my job has to do with writing, and obviously fitness. So, I study those two things. I read books about how to become a better writer, ways to connect with the reader, and I simply read great books written by authors who are much better at writing than I am. If you’re in sales, read and study sales. If you’re a marketer, then do the same with marketing.
Being a drone that simply goes through the motions is no way to achieve greatness. Assuming success is something you want, you have to study your craft, whatever it may be. Learn it inside and out. Build a wealth of knowledge. It’ll help you create great, inspiring, and unique work.

10. Risk.

No risk, no reward. Yes it’s an over-used, cliché of a phrase. But it’s true. Those who have achieved real success have often risked the most to get there.
There have been billions of people throughout history who have had the ability to achieve greatness, whether it was the talent or smarts, they had it. What they didn’t have was the guts to risk the life that they were living. They also didn’t have the work ethic to see their talent realized.
The greatest tragedy in life is wasted talent ~ A Bronx Tale
Your big, audacious dream might be to marry the girl of your dreams and have a family with her. You risk might be to leave the career that you love in order to support her and your family. Your dream might be to help millions live longer, healthier lives. Whatever your dream is, give it enough of a chance to be realized.
Risk if you truly want to see the reward.

Find your dream. Then risk everything to get it.


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Flat Pangsa Impian, Bandar Saujana Putra (Urgent Sale !!!)


Tingkat 3
3 bilik, 2 bilik air
Leasehold
Dekat dengan Subang/USJ, Puchong, Putra Height, Putrajaya, Shah Alam
security guard
play ground
plenty parking spaces
Easy access to Elite, SKVE, Putrajaya-KL, KLIA, Putrajaya, Cyberjaya, PLUS
Highway, Seremban, Ipoh
5 min from USJ/Subang and 10 min from Cyberjaya by highway
The proposed Mydin Hypermarket & MAHSA main campus are located nearby
RM 65 000 (nego)



Monthly installment = RM 370 (Loan period until age 65)
650 sq ft
Urgent sale !!! hurry up Guy !!!

Call farred 013-3652380

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Flat MURAH-MURAH DI SELANGOR (Urgent Sale!)


FLAT BLOK XXX-4-37  DI PUCHONG PERMAI   PUCHONG SELANGOR(RM68000)  DI JUAL 
JALAN PUCHONG PERMAI TMN PUCHONG PERMAI BATU 13  , 47100 PUCHONG PERMAI SEL 54 meter persegi

FLAT BLOK X-14-18 JALAN 5/22 FASA 5A   TAMAN DESARIA DATUK HARUN  TAMAN MEDAN SELANGOR
JALAN 5/22 FASA 5A DATUK HARUN DI JUAL  650 kaki persegi RM 68000

FLAT KOS RENDAH BLOK MELATI  XX-05-11 BUKIT SUBANG  TINGKAT 5 SUBANG SELANGOR  (RM68000) DI JUAL 650 kaki persegi

HARGA BOLEH DI RUNDING CALL 013-3652380....


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Review Rumah Semi D di Desa Pinggiran Putra berdekatan PUTRAJAYA

Review Rumah Semi D di Desa Pinggiran Putra berdekatan PUTRAJAYA

Salam semua, hari ini nak share tentang Review Rumah Semi D di Desa Pinggiran Putra. Ini bukan nak tunjuk hebat ataupun nak tunjuk bagus. Saya tahu ada yang lebih bagus dari saya. Cuma nak berkongsi review yang saya telah lakukan.
Desa Pinggiran Putra terletak di Kajang, kira no Plat " KAJANG" la. Tapi 2 tahun lepas, sale saya yang 1st di situ. Tempat ini kurang mendapat sambutan, mungkin juga ramai yang tidak tahu tempatnya, atau pun kalau tahu pun no Platnya "KAJANG" kot. Mengikut sunber dari penduduk, dahulunya tiada jalan "highway" terus ke Putrajaya. Jika nak ke Putrajaya kena lalu Kg Limau Manis yang jalannya bengkang bengkok. Penat juga lah.
Sekarang ni sudah mempunyai jalan susur ker Putrajaya. 10 minit jer sampailah ke Alamanda Putrajaya. Bagi yang bekerja di Putrajaya, SEMI D di Desa Pinggiran Putra adalah rumah yang terbaik kerana:- 
·         Berdekatan Bandar tapi suasana macam kampung (bunyi unggas kedengaran pada malam & pagi)
·         Jalan susur ke Putrajaya dah ADA
·         Harga lebih Reasonable dari kalau nak beli rumah di DALAM PUTRAJAYA
·         Rumah SEMI D dengan tanah yang luas
·         Dekat kalau nak KLIA
·         Dari sumber Feng Sui . Harga rumah di sekitar Putrajaya & Cyberjaya akan terus menaik [ Dari 1st sale saya RM 283k (2 tahun lepas), sekarang RM 350k dengan kondusi rumah yang sama]. Kenaikan 70k dalam masa 2 tahun je.
·         Pembeli hanya Melayu sahaja, Kawasannya AMAN je.
Ini adalah hasil review saya, kalau ada kesalahan. Maaf saya pohon. Saya cuma nak kongsi yang saya rasa dapat memberi manfaat bagi pembeli rumah yang nak beli rumah berhampiran Putrajaya dengan harga yang reasonable. 

SEMI D di Desa Pinggiran Putra untuk dijual

Sekian.

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 Sty Bukit Jelutung for SALE

2 sty teres, bukit jelutong shah alam

Bathroom: 3
Other info: Non Bumi Lot
Property Type: Double storey
Bedrooms: 4
Size: 22x75 sq.ft.
Area: Shah Alam
Title type: Freehold

Property Type: Double storey

Price : RM 627 000 (nego)

Hurry up!... this property is URGENT SALE.

Tenanted (family),

call farred @ 013-3652380

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara Membeli Sebuah Rumah dari PEMAJU atau DEVELOPER

Cara Membeli Sebuah Rumah dari PEMAJU atau DEVELOPER



Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dan urusan-urusan sebelum dan
semasa membeli rumah.


1. Pilih Lokasi Rumah.

a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan
kos pengangkutan ketempat kerja.

b). Pilih lokasi yang stretegik, ada potensi untuk membangun supaya harga
rumah dan kadar sewa meningkat dimasa depan.

c). Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang
urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.


2. Pilih Jenis Rumah.

a). Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak
kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.

b). Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah
biliknya, parking space dsb.

c). Jenis hak milik, pajakan atau kekal.


3. Pilih Pemaju.

a). Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar yang tersenarai
di BSKL macam Sime UEP, Negara Prop., dll. Kalau pemaju keci-kecilan, takut
projek terbengkalai. Macam kawan saya dah terkena, 3 tahun tak siap lagi.

b). Syarikat pemaju besar-besar ni, dia orang berurusan dengan pembeli
secara professional, tak banyak kerenah. Dia orang mesti jaga imej. Kalau
yang ada ISO 9000 ke lagi bagus.


4. Pilih Peguam (Loyar).

a). Loyar Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) - yang ni biasanya
free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem dan photostat.

b). Loyar Bank untuk urusan perjanjian pinjaman - boleh cari sendiri atau
suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung kepada
jumlah loan. Professional fees kalau tak silap 1% dari jumlah loan plus duit
stem, photostat dan lain-lain documentations.


5. Pilih Bank.

a). Pinjaman boleh dibuat dimana-mana bank yang menawarkan housing loan
samada panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.

b). Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman,
interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau
konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan <
1/3 dari pendapatan bulanan kita.

c). MRTA - Insuran untuk cover loan (wajib) - boleh bayar cash atau masuk
dalam loan (one lump sum).

d). Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).


6. Pengeluaran KWSP.

a). Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama
atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.

b). Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara
harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan
jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.

Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.

10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 +
RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar semua
simpanan itu. Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000
saja (sebab dikira yang terendah).
Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita decide berapa loan
kita nak ambil. Kalau akaun2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.

c). Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran : i. borang
permohonan, ii. salinan S&P, iii. salinan I.C. iv. salinan surat tawaran
loan. Boleh buat kat mana-mana pejabat KWSP. Pengeluaran akan datang setiap
3 tahun sekali untuk mengurangkan loan.

7. Lain-lain hal.

a). Jaga-jaga dengan 'late payment interest'. Yang ini ramai orang terkena
masa nak ambil kunci rumah. Tak kira kesilapan siapa samada pemaju sendiri,
pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment
pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Dalam
S&P ada kata " Without prejudice to the Vendor's right under clause
bla...bla..." Dalam hal ni pembeli tak ada hak nak bersuara langsung
walaupun kesilapan yang menyebabkan kelewatan pembayaran dilakukan pihak
pemaju atau pihak bank.

b). Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar
failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah kemudian
hari.

c). Tempoh S&P biasanya 2 tahun, dan ada juga yang 3 tahun. Pihak pemaju
akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau
sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum
dapat CF dari pihak berkuasa tempatan) untuk mengelakkan dari
melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi
mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh
tapi rumah tak leh duduk - kena bayar rumah sewa lagi.

d). Lepas ambil kunci check rumah betul-betul, ada crack ke, bocor ke.
Komplain terus kepada pemaju sebab still under warranty (18 bulan).


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semi D untuk dijual dekat Putrajaya





Semi D berdekatan Putrajaya & Kajang

RENO pada bahagian Dapur sampai ke belakang.

40 x 80 sqft

3 bilik & 2 bilik air

Berhampiran dengan surau, taman permainan dan kedai

10 mini ke Alamanda Putrajaya
17 minit ke PICC
20 mini ke Cyberjaya
20 mini ke Bangi

RM 408 000 (Nego)

call Mohd 013-3652380

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS