loading...
November 2010 | Farred Property
RSS

6 Ciri Pemilihan Hartanah



Mahal la rumah kat PJ..baik ko cari rumah dekat area2 Nilai jer..situ murah2 lagi”

“Aku cadangkan baik ko beli rumah teres yang ada tanah… Kalo ko beli kondo, nanti bulan2 kene bayar maintenance fee..Bukan skali bayar..Setiap bulan kot…”

“Design rumah ni lawa la… Aku suka, tapi lokasi pulak kurang menarik..”

Itulah persoalan yang acap kali timbul dalam minda kita sewaktu memilih hartanah untuk dibeli. Setiap rumah atau hartanah mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Sebagai contoh; kemungkinan besar rumah A memenuhi spesifikasi yang kita mahukan tetapi malangnya, harga rumah itu terlalu mahal dan di luar kemampuan kita. Jika dibandingkan pula apartment B yang lebih murah dan mempunyai lokasi bagus, apartment B tidak memenuhi ciri-ciri rumah idaman kerana kita tidak berminat dengan rumah bertingkat atau “non-landed property”. Sesungguhnya, pilihan untuk membeli rumah terletak pada citarasa individu itu sendiri. Tetapi, tahukah anda ciri-ciri yang perlu dititikberatkan dalam setiap ‘survey’ yang telah dijalankan? ikuti artikel ini;

1. Harga

Tidak dapat dinafikan, harga menjadi faktor utama seseorang membeli hartanah. Hal ini kerana harga rumah akan menentukan

1) Jumlah pendahuluan (downpayment) yang perlu dibayar (kebiasaanya 10-20%).
2) Jumlah ansuran bulanan (monthly installment) yang perlu dibayar dan jumlah ini akan menjadi komitmen pembeli untuk tempoh waktu yang panjang.

Kemampuan untuk membeli rumah yang mahal bergantung kepada tahap kewangan anda dan begitulah sebaliknya. Sebaik-baiknya, bakal pembeli perlulah membuat ‘homework’ sendiri terlebih dahulu tentang pakej pinjaman yang ditawarkan oleh bank-bank kerana setiap bank mempunyai pakej pinjaman yang berlainan.

2. Pemaju (Developer)

Percaya atau tidak, rekod kerja (track record) pemaju dalam pembinaan projek-projek hartanah menjadi kayu ukur nilai hartanah itu tinggi atau tidak pada masa hadapan. Nama-nama seperti UM Land, I&P, SP Setia dan IJM memang diakui mempunyai ‘class’ tersendiri dalam mana-mana projek perumahan. Kebiasaannya hartanah-hartanah daripada pemaju kelas A sedikit tinggi berbanding yang lain, namun mutu dan kualiti projeknya amatlah memuaskan.

Hal ini tidak bermakna pemaju-pemaju yang kurang ‘terkenal’ ini tidak mampu membina rumah-rumah yang bagus. Masih lagi bagus! Cuma rekod-rekod lepas mampu memberi sekelumit keyakinan tentang pelaburan hartanah kita.

3. Lokasi

Lokasi yang berdekatan dengan kemudahan awam seperti sekolah, pasaraya, hospital dan klinik kesihatan, balai polis, bank, bengkel kereta, stesen LRT, lapangan terbang, stesen bas, kedai-kedai makanan dan sebagainya menjadi faktor pilihan pada ramai pencari hartanah? Ditambah lagi jika terselit nama-nama seperti Petaling Jaya, KLCC,Mutiara Damansara, dan Shah Alam menjadikan alamat rumah atau pejabat itu lebih menarik. Tetapi perlu beringat, lokasi yang bagus bakal menjadikan kos milikan sedikit tinggi malah mungkin harga hartanah itu di luar kemampuan kita.

4. Pegangan rumah (freehold vs leasehold)

Biasanya, rumah ‘freehold’ lagi mahal dari rumah leasehold. Selain itu, rumah ‘leasehold’ amat sukar untuk dijual apabila jangka masa pajakan semakin berkurangan. Tetapi, disebabkan rumah ‘leasehold’ yang kebiasaanya murah, rumah ‘leasehold’ sesuai untuk pelaburan sewaan malah mampu menyumbang pendapatan pasif (passive income) kepada pemilik. Ia merupakan salah satu jenis pegangan hartanah yang menguntungkan.

5. Jenis rumah

Apartment? Kondominium? Bungalow? Semi-D? Teres? Satu tingkat? Dua tingkat? TIGA tingkat???
Faktor pemilihan hartanah banyak ditentukan oleh citarasa pembeli. Ada juga sesetengah pembeli membeli rumah untuk tujuan persaraan, rumah yang besar dan luas akan dipilih mengikut kemampuan dan jumlah bilik dan bilangan ahli keluarga menjadi panduan semasa membuat penilaian.

Bagi ‘landed property’, saiz kawasan yang luas biasanya memberi nilai tambahan kepada bakal pembeli. Contohnya, saiz 26 x 72 menjadi keutamaan jika dibandingkan dengan 20 x 68. Tetapi sekali lagi perlu diingatkan faktor ini bergantung kepada kemampuan kita.

6. Lain-lain

Aspek keselamatan perlu dilihat sebelum rumah tersebut dibeli. Sebagai contoh. Jika rumah kondominium itu dilengkapi dengan kawalan keselamatan 24 jam dan rekod jenayah di kawasan tersebut amat rendah, peluang untuk nilai kondominium itu meningkat amatlah tinggi dan kemungkinan besar, kawasan itu sangat kondusif untuk diduduki.

Potensi pembangunan kawasan sekitar juga boleh meningkatkan nilai hartanah terbabit. Contohnya, banyak pembangunan hartanah di Selangor telah bertumpu pada daerah Bangi. Secara tidak langsung, kawasan seperti Kajang dan Nilai telah menerima impak positif secara tidak langsung melalui projek-projek ini.

Walaubagaimanapun, kriteria-kriteria pemilihan rumah amatlah subjektif dan bergantung kepada prioriti setiap individu. Untuk membantu bakal pelabur memilih hartanah, bersama ini saya sertakan satu senarai semak (checklist) untuk para pelabur membuat pilihan yang tepat dan bijak.

Selamat mencuba!




Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apartment sek 7 shah alam dekat UiTM




Price: RM 115 000 Bedrooms 3
Type: Apartments Size: 750 sq.ft.
Title type: Leasehold Tenure: 99


cepat siapa cepat dia dapat...
5th floor,blok 35 walkup apartment at sek7 shah alam
good property location for investment(easy to get tenant with high rental)-currently have tenant with 650 rental permth
3r/2 bathr basic unit with grill

Neighborhood
* it's a comprehensive residential development scheme incorporated within the Shah Alam Development Plan.

* 5 minutes to UiTM shah alam(pintu belakang)
* 5 minutes to federal h/way
* 2 minutes to pasar malam
* 3 minutes to i-city Shah Alam
* 3 minutes to essential public services

Appointment for viewing property:
Sunday morning

After viewing, if you confirm to purchase. Please paid earnest deposit @ RM 500 as part of deposit (forfeited if loan reject or whatsoever reason of cancel) and then prepare document for loan. Upon signing SnP, deposit @ 10 % should be paid.

Lawyer can be arrange.

Please call farid 013-3652380 (not sms)

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Perkongsian. Apa yang anda harus tulis supaya dapat membuat jualan

Jana pendapatan dengan affiliate dengan
menulis di blog.
Persoalannya, bagaimana nak hasilkan
tulisan blog yang mampu buat orang tertarik
dengan produk affiliate tersebut?
Ok. Sebenarnya, teknik ini telah lama saya gunakan.
Bahan utama yang diperlukan bagi
teknik ini ialah sebuah blog.
Ok, bagaimana caranya?
1. Saya assume anda sudah mempunyai blog
2. Saya juga assume anda telah mempunyai
produk yang berkaitan dengan blog anda
untuk dipromosikan.
Nota : Perkara kedua ni amat penting, kita
tak nak promosikan produk yang langsung
tiada kaitan dengan blog kita. Contoh, produk
berkaitan kecantikan, tetapi kita promot
minyak hitam. Kan tak kena tu.
3. Sebaik-baiknya anda guna dahulu
produk berkenaan dan dapatkan feel
produk tersebut terlebih dahulu.
4. Tulis dengan penuh perasaan.
Biasanya, orang dapat tahu apa yang
kita tulis tu, benar-benar ikhlas atau tidak.
Ok, ini antara elemen yang perlu dimasukkan
dalam post produk review tadi :
1. Nama produk
2. Cerita kita (atau orang lain) dengan
produk tersebut.
3. Timbulkan jawapan , "eh, macam aku lah",
atau "Ha ah, betul jugak".
Nota : Untuk hal no 3 tu, contohnya begini.
Katakan anda nak promot produk
affiliate berkaitan Autoresponder Percuma.
Jadi kita boleh timbulkan persoalan,
"Dahulu saya menghabiskan ribuan ringgit
setahun untuk mengumpul mailing list.
Bukan semua subscriber saya baca pun email
saya. Rasa macam rugi sahaja. Namun, semenjak
saya mendapatkan produk "Autoresponder Percuma"
ini, saya telah mampu menjimatkan wang tersebut
dan dapat saya tingkatkan promosi .....bla..bla..."
Penjelasan
Element 1 : "Dahulu saya menghabiskan ribuan ringgit
setahun untuk mengumpul mailing list"
Target tepat kena kepada mereka yang ada autoresponder
dan perlu maintain mahal-mahal.
Element 2 : "Bukan semua subscriber saya baca pun email
saya. Rasa macam rugi sahaja"
Kukuhkan lagi hujah kita, dengan menambah alasan yang
seolah-olah perkara tersebut berlaku kepada saya dan
pembaca
Element 3 : "Namun, semenjak
saya mendapatkan produk "Autoresponder Percuma"
ini, saya telah mampu menjimatkan wang tersebut
dan dapat saya tingkatkan promosi"
Dah timbulkan persoalan, saya pastikan saya
memberikan penyelesaian kepada persoalan tersebut.
Fuhh.....
Amacam? Ada gaya seorang lecturer tak saya ni?
haha....
dulu kecik-kecik nak jadi proffesor, tapi
hajat tak kesampaian pulak.
Ok, balik kepada cerita asal.
Setelah kita tulis post review tersebut.
Save dahulu. Jangan gopoh-gopoh terus publish.
Tutup post tadi, dan buat benda lain.
Selepas 15 minit, baca semula.
Yang mana rasa lain, cuba ubahsuai bagi jadi
cantik.
Kalau dapat, cari 2 atau 3 orang kawan kita,
untuk baca post yang kita tulis. Tanya samada
mereka dapat tangkap tak apa yang kita nak sampaikan.
Perkongsian ini very powerful, kalau
anda suka dengan email ini, kongsi-kongsikanlah
dengan kawan-kawan anda.
Ikhlas;
farid


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Anak bulan tak keluar daa.............hujan malam tadi




Memandangkan esok dah nak hari Raya Aidiladha...saya nak minta maaf kalu email yang saya hantar sebelum ni buat
kengkawan tak selesa ...bukan apa sekadar nak share info "sharing is caring". Kepada siapa yang baling ke kampung halamtu
memandulah dengan berhati-hati. pastikan rumah semua di kunci dan beritahu jiran yang kita nak balik kg.
Inform pada balai polis terdekat lagi baik. Sekarang kes pecah rumah makin menjadi-jadi.
Kepada cik abang yang bawak family balik kg tu...angin tayar kereta dah check ker?......minyak itam dah check?.....
Maknya pastikan cik abang rehat secukupnya sebelum memandu balik kg...kalu rasa tak larat....stop dulu kat R&R...pekena kopi
radix......baru cergas....

Kepada kengkawan yang buat korban...tahniah di ucapkan.....dapat la kengkawan bersedekah kepada fakir miskin......moga-moga
ibadah korban kita di berkati ALLAH. Rezeki yang kita dapat tu bukan untuk kita seorang...saya pernah dengar ceramah...tapi tak ingat
ustat mana...dia kata duit yg kita keluarkan untuk bersedekah tu adalah mmg duit kita...tapi duit yg dalam poket tu belum
tentu duit kita...itu yg ustat tu cakap laa.....

Pada hari raya mesti kita nak minta maaf pada mak ayah...adik beradik kan....semoga hari ini akan menjadikan kita satu family lebih
akrab...perasan iri hati, gadoh-gadoh tu kita tolak ketepi...saya teringat Dr Dato Fadilah Kamsah ada kata....setiap malam
sebelum tidur kita maafkan semua orang di dunia ini...ini dapat buat kita PEACE OF MIND. ok laa rasa nya dah panjang saya cakap ni.

Apa pun yg baik datang dari ALLAH, yang buruk dari SAYA.

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Seminar Usahawan PERCUMA

Salam semua,

saya cuma nak war-warkan satu seminar usahawan PERCUMA kepada sesiapa yg berminat nak
jana RM 1 pertama secara online. Ini terbuka kepada semua org termasuk la suri rumah,
pemandu lori, pemandu teksi, engineer, yg belum bekerja dan yg sedah ada kerja.

Ini bukan saya jual, ini hanya untuk majukan bangsa kita sahaja


Sedikit ilmu yg saya telah belajar
=================================

Konsep bisnes Online.

1. Cari masalah Orang
2. Selesaikan masalah orang
3. ___________ selesaikan masalah org

Mutiara kata har ini = "All leaders are readers" oleh IK

oooo ada lagi,

konsep 3P
=======
1. _____________
2. Produk
3. Promosi (paling penting sekali)

ni laman webnya

seminar Usahawan PERCUMA


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara nak Promosi

Photobucket

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 cara kreatif mencari wang muka rumah baru bahagian dua



Pada bahagian pertama kita telah mengetahui akan lima teknik kreatif mencari wang muka bagi hartanah idaman anda. Pada siri kedua kompilasi 10 cara atau kaedah terbaik untuk mendapatkan wang muka bagi mana-mana hartanah yang ingin dimiliki. Ikuti sambungannya.
6. Tingkatkan pendapatan isi rumah anda. Anda boleh melakukannya dengan mencari kerja sambilan atau melakukan kerja-kerja pada waktu lapang (freelance). Cara ini adalah satu cara yang terbaik untuk dipraktiskan. Seperti biasa mungkin ada diantara pembaca yang merasakan.. “lah! nak cari kerja ingat senang ke?” Cakap saja boleh laa. Apa yang saya ingin cuba sampaikan hanya sebagai panduan. Mencari kerja sambilan atau bisnes sambilan bukan sahaja memerlukan komitmen malah menuntun masa, tenaga, dan wang sebagai modal. Sebagai contoh jika anda boleh berkebun atau ada mesin potong rumput. Carilah kerja-kerja untuk pembersihan rumah. Sekali potong rumput + khidmat lanskap dan taman RM50 untuk 2 jam. Anda bayangkan jika anda dapat membuat perkhidmatan ini di beberapa biji rumah setiap minggu. Setiap sabtu dan ahad anda akan membuat bisnes lanskap dan taman pada 8 buah rumah empat pada hari sabtu dan empat lagi di hari ahad. Setiap rumah anda caj RM50 sekali datang.
Sabtu: RM50x4= RM200
Ahad: RM50x4= RM200
Jumlah: RM400 Seminggu.
RM400x4 minggu = RM 1600 Sebulan.
Nah! RM1600 sebulan sebagai modal permulaan anda mencari wang muka untuk rumah idaman.
7. Tawarkan sesuatu yang lain dari wang tunai. Cara ini adalah satu cara lain jika anda membeli hartanah dari pemilik individu yang bukan dari pemaju. Dengan cara pembeli menawarkan apa yang dirasakan bernilai kepada pemilik, sistem barter ini amat memudahkan kerana ia dapat diselesaikan dengan segera. Ada juga diantara pembeli menawarkan kereta atau bot laju sebagai ganti wang deposit hartanah mereka, ada pula yang menawarkan perkhidmatan seperti khidmat seni lanskap atau melukis pelan rumah banglo kepada tuan rumah untuk banglonya yang baru. Jadi terpulang kepada anda dan keperluan pemilik.
8. Jimat dengan mengambila kira pelepasan cukai anda. Dengan mengetahui hak dan pakej pelepasan cukai dan peratus potongan untuk pendapatan tertentu akan meringankan lagi bebanan kewangan anda. Dengan sumber ini bukan sahaja anda dapat berjimat malah anda juga dapat mempercepatkan lagi wang tabungan deposit hartanah anda.
9. OD atau overdraf adalah satu alternatif lain selain dari beberapa contoh diatas. Pihak bank kadang-kala menawarkan khidmat OD bersih tiga hingga enam kali ganda dari pendapatan bulanan. Senario tidak cukup wang muka ini banyak dialami oleh eksekutif dan graduan yang baru mula bekerja, dari segi pendapatan dan komitmen mereka memang tiada punya halangan untuk mendapatkan pinjaman tetapi hanya wang muka sahaja tidak mencukupi. Jai cara ini boleh membantu.
10. Usaha sama dan rakan kongsi mungkin menjadi satu alternatif lain yang dapat membantu anda didalam pelaburan hartanah. Cara ini dengan menawarkan peluang ini pada rakan-rakan dan bagaimana anda boleh menguruskan dan menguntungkan modal rakan anda. Tetapi untuk urusan ini anda harus bersiap sedia untuk menerima apa sahaja kemungkinan yang akan membuatkan persahabatan anda tidak seakrab dahulu jika berlaku sesuatu yang tidak mengikut perancangan.
Semoga berjaya pelabur semua…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rezeki, rezeki, rezeki























Kali ini saya nak berbicara tentang rezeki.

Mungkin ramai yang melihat rezeki itu hanya pada
wang ringgit, makanan dan minum, serta pangkat...

Sebenarnya bukan itu sahaja...rezeki itu amat luas
pengertiannya.

Contohnya hari ini, kita masih dapat bernafas dan
menghirup udara yang nyaman, dikurniakan tubuh badan
yang sihat, dikurniakan cahaya mata dan anak-anak,
idea dan fikiran yang lapang dan pelbagai lagi juga
adalah satu rezeki yang patut kita syukuri...

Sebenarnya rezeki kita telah ada dan telah ditetapkan
oleh yang Maha Esa, cuma kita perlu usaha dan dapatkannya
sahaja.

Jika apa yang kita usahakan tak berjaya, usaha lagi...
jangan putus asa...sampai berjaya!

Jika kita masih belum berjaya, mungkin ianya bukan
rezeki kita di situ...mungkin rezeki kita di tempat
lain..dengan cara yang lain...

Usaha lagi dengan cara yang lain pula kejayaan sedang
menanti kita di sana!

InsyaAllah jika kita redha dan percaya dengan ketentuanNYA, motivasi dan usaha hidup kita akan terus meningkat!

Jadi, dalam apa jua yang kita usahakan, percayalah rezeki
kita tetap ada! Jangan putus asa!

Saranan saya mulai hari ini, tingkatkan usaha dalam apa jua
yang kita usahakan dan jangan sesekali putus asa!

Semoga berjaya!

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 cara kreatif mencari wang muka rumah baru


Idea Ideal
Idea Ideal
Mendapatkan wang deposit pendahuluan adalah satu perkara yang paling sukar untuk memiliki rumah baru. Terutamanya jika ianya dalah rumah pertama anda. Seperti yang anda tahu, kebanyakkan bank hanya akan membiayai kos kediaman anda sebanyak 90% sahaja.
Jadi baki 10% kebiasaan akan dibayar oleh pembeli sebagai tanda komitmen dan penunjuk kemampuan. Bagaimana jika anda mampu dan layak tetapi deposit itu tidak dapat disediakan? Baiklah… ada beberapa cara yang dapat dilakukan. Ikuti saranan dan tip paling kreatif untuk mendapatkan duit muka atau deposit awal hartanah anda.
1. Minta tolong. Kebiasaanya anda boleh meminta tolong pada saudara terdekat seperti ibu bapa atau rakan yang prihatin dan berbangga dengan keputusan anda. Sebagai balasan anda boleh memulangkan wang yang dipinjam itu dengan sedikit lebihan sebagai tanda penghargaan. Ibu bapa kebiasaanya memang menggalakkan anak-anak mereka memiliki hartanah. Jika diikutkan meminta ibu bapa untuk membeli hartanah adalah satu perkara yang lebih mudah berbanding meminta mereka membiayaai perkahwinan anda. Betul kan? Tak percaya anda cuba…
2. Gunakan aset anda yang lain – sebagai contoh menjual aksesori kereta yang tidak digunakan atau koleksi-koleksi terhad untuk mendapatkan wang. Banyak cara anda boleh menjual secara offline pada kawan-kawan atau kumpulan. Hendak lebih mudah banyak laman-laman portal pengiklanan yang anda boleh gunakan untuk menjual barang terpakai secara online seperti ebay.com.my, lelong.com.my, mudah.my, mysimplifieds.com atau timestreets.com kesemua laman-laman web itu adalah portal pengiklanan percuma di Malaysia dan ramai yang telah mendapat manfaat dari portal-portal seperti ini. Jual apa sahaja dari barang moden hingga koleksi-koleksi antik asalkan anda tidak memandai-mandai menjual kesemua pasu-pasu bunga kesayangan nenek anda… Kesian lah kat dia kawan…
3. Ambil insuran yang memberi anda pulangan berganda mengikut tempoh tertentu. Selain dari melindungi dan melabur setiap 2-3 tahun sekali anda akan mendapat bonus mengikut caruman anda setiap bulan. Jika dirasakan perlu … anda juga boleh menyerahkan segala nilai insuran itu untuk mendapatkan tunai dan sekaligus dapat membiayai deposit hartanah anda. Jangan pula anda dengan sengaja mematahkan kaki anda dan klim insuran untuk tujuan ini. Cara itu amat bahaya…
4. Jika anda pembeli hartanah buat kali pertama, anda boleh mengeluarkan wang simpanan pekerja untuk membiayai 10% dari deposit rumah baru. Semak akaun 2, dan carilah mana-mana hartanah yang bersesuaian dengan nilai akaun itu.
5. Menabung dengan ASB adalah satu cara mudah bagi mendapatkan wang muka. Jika anda mensasarkan hartanah yang berharga RM500,000 anda hanya perlu meletakkan deposit RM1000 sebulan secara konsisten. Mengikut unjuran kalkulator saya ini, jika anda mula menyimpan pada awal tahun 2010… pada akhir 2013 anda akan mempunyai RM52,226.59 sebagai wang deposit 10% setelah empat tahun menyimpan. Jadi apa tunggu lagi? mula lah menabung dengan ASB.
Bagaimana anda boleh mendapakan wang RM1000 sebulan untuk ASB walaupun gaji anda hanya RM500 sebulan? Nantikan sambungan artikel ini

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS