loading...
July 2012 | Farred Property
RSS

Satu dari amalan Jutawan "Berwakaf Online"

Salam semua,

Sempena Bulan Ramadhan ini saya nak share something yang saya baru terbaca dan terdengar mengenai
"wakaf online". Saya pasti ramai saudara seislam di sana, ramai nak wakafkan sesuatu. Tapi tidak tahu dimana dan bagaimana kan.


Laman web ini "Al- Waqf Lil Hayah" membolehkan kita berwakaf secara "online"

Kelebihan Al- Waqf Lil Hayah

Antara kelebihan Al -Waqf Lil Hayah adalah seperti berikut:-

    1. Kemudahan pembayaran secara online melalui laman sesawang rasmi Al Waqf Lil Hayah  yang berintegrasi dengan kebanyakan bank yang menyediakan sistem perbankan online. (Financial Process Exchange -FPX).
    2. Pewakaf boleh melihat jumlah wakaf yang telah dibeli melalui laman sesawang rasmi Al Waqf Lil Hayah pada bila-bila masa sahaja.
    3. Nilai minimum hanya RM50 bagi setiap kaki persegi.
    4. Wakaf boleh dibeli untuk diri sendiri, ahli keluarga, saudara mara atau untuk individu yang telah meninggal dunia.
    5. Kemudahan pembayaran secara online melalui laman seSawang rasmi Islamic Aid Malaysia (IAM) yang berintegrasi dengan kebanyakan bank yang menyediakan sistem perbankan online. (Financial Process Exchange -FPX).
    6. Pewakaf boleh melihat jumlah wakaf yang telah dibeli melalui laman sesawang rasmi Al- Waqf Lil Hayah pada bila-bila masa sahaja.
    7. Resit dan sijil Al-Waqf Lil Hayah akan diposkan ke alamat yang didaftarkan dalam tempoh 14 hari waktu bekerja.
    8. Resit Al -Waqf Lil Hayah yang dikeluarkan oleh Islamic Aid Malaysia adalah sah untuk pelepasan cukai pendapatan. PENGECUALIAN CUKAI PENDAPATAN (no.Rujukan: LHDN.01/35/42/51/179-6.7040, Tarikh Kuatkuasa : 1 Julai 2011 , No Warta Kerajaaan : 25848, Tarikh Warta Kerajaan : 25 September 2011).
   
Insya’ALLAH akan mendapat RAHMAT & BERKAT daripada ALLAH S.W.T.


Laman web ini "Al- Waqf Lil Hayah"

Tolong forward kan kepada rakan anda, semoga kita semua mendapat rahmat bersama dari ALLAH

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara Buat Duit Pada Bulan Ramadhan (Bersedekah)


Cara Buat Duit Pada Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan adalah bulan buat duit bagi sesetengah daripada kita. Ada yang sanggup mengambil cuti sebulan tanpa gaji untuk berniaga di pasar Ramadhan. Bagi setengah yang lain pula, terpaksa membuat pinjaman baru menjelang hari raya. Siapa pun kita, jangan lupa amalkan sedekah lebih sedikit dengan ikhlas pada bulan Ramadhan ini kerana itulah cara buat duit yang paling berkesan.

Membayar zakat dan mengeluarkan sedekah, walaupun kelihatan secara zahir kelihatan harta kita berkurangan tetapi pada hakikatnya  harta itu telah kekal. Ia pasti menjadi 1 dari 3 pembantu utama selepas kita mati nanti.

    Tidaklah sesuatu pemberian sedekah itu mengurangi banyaknya harta. Tidaklah Allah itu menambahkan seseorang akan sifat pengampunannya, melainkan ia akan bertambah pula kemuliaannya. Juga tidaklah seseorang itu merendahkan diri kerana mengharapkan keredhaan Allah, melainkan ia akan diangkat pula darjatnya oleh Allah ‘Azzawajalla.

(Direkodkan oleh Imam Muslim)
 

Kali ini mari kita lihat kepada siapa pula kita patut beri sedekah. Maka dalam ayat 177 surah al-Baqarah Allah swt menyebut:

    Bukanlah perkara kebajikan itu hanya kamu menghadapkan muka ke pihak timur dan barat, tetapi kebajikan itu ialah berimannya seseorang kepada Allah dan hari akhirat dan segala malaikat dan segala Kitab dan sekalian Nabi dan mendermanya seseorang akan hartanya sedang dia menyayanginya, kepada kaum kerabat dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin dan orang yang dalam musafir dan kepada orang-orang yang meminta dan untuk memerdekakan hamba-hamba abdi dan mengerjanya seseorang akan sembahyang serta mengeluarkan zakat dan perbuatan orang-orang yang menyempurnakan janjinya apabila mereka membuat perjanjian dan ketabahan orang-orang yang sabar dalam masa kesempitan dan dalam masa kesakitan dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan perang Sabil. (Orang-orang yang demikian sifatnya), mereka itulah orang-orang yang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan) dan mereka itulah juga orang-orang yang bertakwa.

Dalam ayat ini Allah swt menetapkan keutamaan sedekah ini diberikan di kalangan ahli keluarga kita sendiri dan selepas itu barulah kita mencari anak yatim, orang miskin dan orang-orang lain yang memerlukan di luar lingkungan keluarga kita. Inilah sifat yang kita perlu ada dan bukannya lepas mati sahaja orang tua, adik-beradik bertegang urat bergaduh untuk merebut pusaka.

Kita diberikan masa 30 hari untuk membuat amalan sedekah dengan ganjaran yang lebih besar dan yakinlah dengan janji Allah berikut dengan ‘pelaburan sedekah’ yang kita buat nanti:

    Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.

(al-Baqarah: 261)

Jika kita mahu membuat kiraan, RM 1 yang kita beri itu bakal berganda menjadi RM 7 dan setiap RM 7 itu pula bakal menghasilkan lagi seratus RM 1 yang bakal berganda menjadi RM 7 dan RM 7 yang baru berkembang ini juga akan menghasilkan lagi seratus RM 1 yang bakal menjadi RM 7 lagi dan lagi dan lagi dan hanya Allah swt sahaja yang tahu kiraan sebenarnya.

Amalkan sikap suka memberi duit kepada yang memerlukan dan rezeki akan datang dengan cara yang kita tidak sangka.


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Chef Wan New House...WOW!





Property developers and their top executives are always on the look-out for the next hot concept but unfortunately, most of them take the easy way out by copying each other’s ideas.

However, that may not be necessarily be a bad idea in itself, if they take the trouble to understand, adapt and improve on such concepts.

What were at one time novel and innovative concepts, such as SoHo units, concierge service, private lift lobby, integrated development and Green certification, have become common these days. Judging from completed projects of certain developers and the upcoming development of others, one might say, there have been and will be, hits and misses.

Thus, property buyers and investors have to be on a constant vigil in their mission to buy a choice property and not fall for fancy promises of the sales and marketing team that don’t really add up.

Integrated
One senior executive of a top property group pointed out that so-called “integrated developments” are not really integrated at all.

It is now fashionable for property developments to be touted as “integrated” but what really does it mean? Such a concept may allude to the fact that when you live in such a development, you can literally work, play and entertain within your self-contained neighbourhood.

But is there a real mall, hypermarket or even a supermarket within the development or a cineplex to catch the latest movie on a wide-screen cinema hall? Small-scale retail outlets and boutiques don’t count. For example, a certain mixed development in KL is being built near a mall with a “link” to it. “But is this development really integrated,” asked the sceptical chief operating officer, “And they are charging over RM1,000 per square foot.”
Chef Wan’s new Garden Residence home in Cyberjaya will have plenty of space to ensure his privacy.

Chef Wan
Speaking of investment, while visiting Mah Sing Group’s property roadshow held at the Equatorial Hotel near their South Bay City project, I had the chance to chat with a celebrity who bought a house for over RM3mil while promoting Mah Sing’s property at the Shangri-La Hotel in KL recently. The last leg of the roadshow will be in Johor Baru at the KSL Hotel from June 30-July 1.

Chef Redzuawan Ismail who is popularly known as Chef Wan, needed no prompting to talk about his latest property acquisition.

The 3½-storey detached house is one of 69 “limited edition homes” in the Aspen Garden Residence project in Cyberjaya. The corner unit spans 7,800sq ft and the land area is 6,500sq ft. It comes with a lift and has a large entertainment space on the rooftop garden. The house will be ready early next year as the developer will customise the unit to fit Chef Wan’s specifications.

Said Chef Wan: “I have been looking for a house for sometime. And Cyberjaya will be ideal for my new home as it is only minutes away from the Kuala Lumpur International Airport. In my line of work, I am always flying in and out of the country.”

The rooftop garden of the Aspen houses offer a spacious area to entertain guests. It is even equipped with a Jacuzzi. Note the actual view of the surrounding greenery in the neighbourhood.

The celebrity said he had considered Bukit Jelutong in Shah Alam as well as Country Heights in Kajang but he didn’t fancy those houses there for various reasons.

“What I like about Mah Sing’s houses is that they don’t cut corners. There is plenty of space on the different levels. Relatives can come and stay and I will still have plenty of privacy. Also, the 69 units are uniformly elegant in architectural design without jarring monstrosities in the neighbourhood,” explained Chef Wan.

“I particularly like the rooftop garden space. As I like to throw parties and entertain my friends, it will be ideal.”

The chef who admitted to being a shopaholic, added that after 26 years in the business, he could afford to splurge on his new home. He turns 55 in January.

“I need plenty of wardrobe space as I have shoes like Imelda Marcos and lots of travel bags and watches,” said Chef Wan candidly, as he dangled his RM8,000 Ferragamo sling bag.

He also needs kitchen space and a large dining room to showcase his collection of bone china and other tableware that he has collected from around the world on his many assignments.

One of his requests to the developer is to change the timber flooring of the upper levels to marble. When told that it could be a bit “cold” to the overall ambience of the house, Chef Wan quipped that he has plenty of rugs and Persian carpets to put on the floor.

And when he moves into his new home early next year, Chef Wan will give his 3,000sq ft penthouse in Ampang to his son, Chef Mond Nadzri Redzuawan, better known as Chef Riz who is married to an actress.

Chef Wan requested the developer to change the timber flooring of the upper levels to marble.

And while talking of his “1 Market by Chef Wan” Asean food court project for Singapore Food Junction under LIPPO Corporation, one of the senior executives of Mah Sing suggested that he could do the same concept for another of the group’s property development in Bangi that spans 162ha (400 acres).

Chef Wan’s latest F&B project in a mall on Orchard Road, will encompass about 1,300sq m (14,000sq ft) of space and can seat 500 people. It will cost an estimated RM20mil (S$8mil) to materialise. It is scheduled to open in October.

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS