loading...
January 2011 | Farred Property
RSS

Discovering your unique intelligence



In this article, I will be focusing on how to identify your unique skills and talents, or in other words, your unique intelligence. All of us are born with different intelligences. Some of these are inborn, while others are learnt and discovered along life’s journey. There are many different types of intelligence that we possess. You have to find your unique combination and from there, you would be able to know what your unique talents and skills are as well as your strengths and weaknesses.

1. Linguistic Intelligence involves sensitivity to spoken and written language, the ability to learn and use languages to accomplish certain goals. People who have this intelligence are good with words, and it can be either verbal or non-verbal. Writers, poets, lawyers and speakers are among those that have high linguistic intelligence.

2. Interpersonal Intelligence is the ability to understand, negotiate, influence, persuade and communicate effectively with other people. If you have the capacity to understand the intentions, motivations and desires of other people, you probably have this intelligence. Today, it is one of the more sought-after intelligence as people need to work and co-operate with one another. Educators, salespeople, religious and political leaders all have a well-developed interpersonal intelligence.

3. Intrapersonal Intelligence involves the ability to think and analyse. You spend a lot of time reflecting on how you are thinking and feeling. You know your inner self well and are able to appreciate their feelings, fears and motivations. People born with this intelligence tend to dream a lot, self-criticise, breakdown and are able to simplify complicated ideas. This intelligence can be found in psychologists, spiritual leaders and philosophers.

4. Logical-Mathematical Intelligence is the ability to calculate, quantify and carry out mathematical operations. People with this intelligence also have sequence reasoning skills and are able to clearly explain the events that follow the sequence. Are you good at mathematics, able to approach complicated problems by reasoning deductively and thinking logically? Then, you might have found your type of intelligence. This intelligence is most often associated with scientific and mathematical thinking.

5. Physical or Bodily-Kinesthetic Intelligence entails the potential of using one's whole body or parts of the body for physical movement and action. This intelligence involves a sense of timing and the ability to use mental abilities to coordinate bodily movements. Athletes are great examples of people who possess great physical intelligence.

6. Musical Intelligence involves skills in the performance, composition, and appreciation of musical patterns. People with this intelligence have the ability to recognise and compose musical pitches, tones and rhythms.

7. Visual or Spatial Intelligence is the ability to see and think in three dimensions, in shapes, forms and patterns. Sailors, pilots, sculptors, painters and architects all exhibit this intelligence. They are fascinated with mazes and jigsaw puzzles, able to draw a map after viewing a place or location once, and able to find their way to the desired location after looking at the map.

8. Entrepreneurial or Street-Smart Intelligence is the ability to spot business opportunities, the courage to take calculated risks and the ability to put the resources together to transform into viable businesses. It is also one of the highest forms of paid intelligences.

9. Financial Intelligence is the ability to make money work for you. People with this intelligence type are able to make informed decisions on what, where and when to invest. They are able to understand the big picture created by changes in the economy and they would know how to take advantage of it.

To be a successful property investor, you must know your unique combination of intelligence. You should always leverage on your strengths and at the same time, continuously work on improving your weak areas. How far you ultimately go in life does not depend on your strong areas, but how much improvements you can make to your weak areas.

Let’s say, you are great in all areas except that you lack Interpersonal Intelligence as you are a shy and timid person by nature, and you are not comfortable dealing with people. You may be able to analyse and spot great property deals but you will have immense trouble negotiating with agents or sellers to get a better price and getting the various parties such as lawyers and banks to come together to put the deal together. Later, you will even have trouble finding and dealing with tenants since properties is a people-intensive business. Hence, to succeed in this area, you must work hard on overcoming your weaknesses. The good news is that any skills that you lack or were not born with can be easily learnt through reading books, attending seminars and networking with like-minded people. Another alternative would be to look for a partner who can complement your strengths and weaknesses.

by Milan Doshi

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara yang paling cepat nak beli rumah dari PEMAJU.



Salam Tahun Baru Cina (in advance), Hari ini saya nak kongsi cara yang maybe ada yang dah tahu. Tapi banyak yang belum tahu. Apa yang selalu kita buat dah banyak orang buat ialah kita akan tunggu iklan rumah baru dari pemaju keluar surat khabar. Dari situ kita call pemaju tanya pasal rumah berkenaan. Bila ada unit yang menarik perhatian kita. Kita akan cakap nak pergi tgk rumah contoh. Lepas puas hati lihat rumah contoh, kita pun letak duit untuk booking. Lepas tu buat loan. Lepas tu pulak macam biasa la prosesnya.

Tahu tak (andalah tu) dah terlambat !!!, ya memang dah terlambat.

Semua unit yang best-best seperti corner lot, end lot, tempat yang stategik semua orang dah ambil. Anda mesti kata, macam mana boleh jadi begini, kan dia baru jer iklan kan. Tak akan dah habis. Memang belum habis, Cuma unit yang best-best dah dikebas orang walaupun anda datang pada hari pembukaan.

Ok, ni lah step yang saya belajar. Kepada sesiapa yang nak beli dari pemaju rumah. Di nasihatkan untuk daftar nama dengan PEMAJU itu dulu. Contoh anda nak beli hartanah di kelana jaya. Anda dah tahu PEMAJU nya. Daftar dengan syarikat PEMAJU tu walaupun PEMAJU tu belum ada projek terbaru di kelana jaya. Apabila PEMAJU ada jer projek baru, ANDA adalah orang yang pertama akan menerima CALL dari PEMAJU walaupun belum di iklankan. Haaaa teruja tak !!!. Kadang kala ada pemaju yang buat “soft launch” kepada yang orang berdaftar dengan PEMAJU dulu. PASTI ada orang yang akan beli dan akan pilih unit-unit yang baik-baik.

Apabila ANDA dating pada hari LAUNCHING yang sebenar, peluang anda masih ada tapi untuk dapat unit yang baik-baik agak kurang la. Mana pilihan anda? “Sendiri makan pengat, sendiri mau ingat” heheeheh. Saya harap tip ini akan di praktikkan buat kesejahteraan semua

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

21 Powerful Ways To Motivate Yourself Whenever You Feel Down


Pada pagi Jumaat yang dingin (semalam hujan) ini, selalunya orang yg bekerja bersemangat pasal esok cuti…yahoooo. Saya nak kongsi dengan (awaklah tu) satu tip yg dapat meningkatkan motivasi ketika yang sedang “DOWN”. Tip ini memang diakui oleh pakar-pakar MOTIVASI dapat “Bust-Up” semangat (YOU).

Saya akan kongsikan 21 cara untuk Memotivasikan diri anda supaya anda ada “POWER” untuk buat sesuatu.

This article features 21 powerful ways that you can choose to do to increase your motivation especially when lethargy, laziness, helplessness, or boredom hits you.

  1. Read motivational books.
  2. Read books about successful people.
  3. Write a motivational article.
  4. Perform a prayer.
  5. Pray.
  6. Create a personal ritual - for example, "If others can, I certainly can."
  7. Listen to songs that inspire you.
  8. Play musical instruments.
  9. Look at pictures that can lift or give you a new spirit.
  10. Meditate.
  11. Exercise.
  12. Resolve to complete all your outstanding works.
  13. Create or review work plan or your life plan.
  14. Reorganise the layout of your office / home / files, clean the house etc.
  15. See a counsellor for advice.
  16. Meet positive friends to get opinions or advice from them.
  17. Dine out with family or with close friends.
  18. Go play - a stroll with your family.
  19. Attend motivational seminars.
  20. Hold a feast prayer.
  21. Travel in or out of the country.

Choose any one of the ways above that you think appropriate whenever you need a motivation. Very soon, God willing, you will be highly motivated again!

By Taidin Suhaimin

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

How to Make Others Like You Instantly!



You can make people like you instantly by making yourself always very likeable.

HOW?

  • Make others feel approved and accepted.


Your Strategic Action: - Be agreeable - focus on the positives instead of negatives of others.

  • Make others feel important, admired and appreciated.


Your Strategic Action: - Give others the attention they crave - Look for their best qualities instead of weaknesses.

Try those to others, today or tomorrow, and observe their reactions! You will be amazed!

Always remember what John Rohn said:
"To be successful, you don't have to do extraordinary things. Just do ordinary things extraordinarily well."

By Taidin Suhaimin


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bilionair juga berjimat cermat! Oleh: Irfan Khairi

Terkejut apabila saya terbaca berita di Internet mengatakan antara orang terkaya di dunia hidup berjimat cermat.

· Pemilik Wal-Mart, antara pasaraya terbesar di US, Jim Walton, hanya membawa kereta nya yang berumur 15 tahun ke kerja.

· Ingvar Kamprad, pemilik Ikea di Sweden membawa kereta Volvo berumur 15 tahun, terbang menaiki kelas ekonomi sahaja, dan makan di restoran-restoran murah

· Warren Buffet, billionaire terkenal dan antara orang terkaya di dunia, tinggal di rumahnya yang dibeli pada harga US31,000 sejak 50 tahun lalu!

· Azim Premji, Tycoon perniagaan dari India hanya membawa kereta Toyota Corolla

· Billionaire John Caudwell and David Cheriton pilih untuk memotong sendiri di rumah sahaja tanpa pergi kedai gunting rambut mahal.

Dapatkan role model dalam bidang kewangan. Ia tidak semestinya orang yang anda kenali, seperti ikon di TV, ataupun orang yang anda kenali, jiran, rakan sekerja atau ahli keluarga. Billionaire seperti Warren Buffet menjalankan hidup secara sederhana. Ini boleh menjadi role model kewangan kita.


Ataupun anda mempunyai pakcik yang menjalankan perniagaan yang berjaya tetapi hidup sederhana bersama keluarga. Atau anda mengenali seorang CEO syarikat besar, tetapi tetap merendah diri dari segi kewangan.


Tan Sri Mokhtar Bukhari adalah role model yang hebat, sebagai bumiputera terkaya di Malaysia, tetap menderma berjuta RM dibawah Yayasan Al Bukhari untuk mereka yang kurang bernasib baik.


Dapatkan role model (tidak semestinya seorang sahaja) dan ikuti tabiat kewangan mereka. Manusia mudah belajar daripada melihat manusia yang lain. Kuncinya adalah, pastikan role model yang dipilih adalah role model yang betul!

ps: Teringat saya lagu 'Bilionaire' nyanyian Bruno Mars! ;)


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara nak elak Loan Reject !!! Bukan salah SAYA(pembeli)



Kebanyakkan Loan Rejact kerana CTOS, CCRIS atau memang pihak bank dah kira anda tak mampu memiliki hartanah itu. Satu yang ramai yang lupa, Loan Reject juga boleh disebabkan penjual “Bankrupt”. Haaa mungkin anda terpikir, macam mana nak tahu penjual tu bankrupt ke tak? Lihat dari segi pakaian, segak macam Dato’, Datin dan orang KAYA. Naik kereta pun boleh tahan.

Kadang kala agen Hartanah di salahkan kerana dikatakan membuang masa mereka. Agen hartanah juga tidak boleh disalahkan. Saya dah selidik perkara “Bankrupt” ini. Hanya orang bank sahaja boleh check sama ada seseorang tu “bankrupt” atau tak. Ini adalah semasa PEMBELI submit Home Loan kepada Bank-bank di Malaysia.

Andai kata Loan Rumah Reject, mungkin Tuhan akan menganugerahkan HARTANAH yang lebih baik untuk ANDA.

“Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Surah Asy-Syarh ayat 5-6.

Kalau tuan puan tahu macam mana kita boleh check status PENJUAL “Bankrupt or Not Bankrupt”?

Tolong komen, kita sama-sama belajar Ok :-)


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rakan Kewangan ANDA dari Bank Negara

Info ini saya terjumpa semalam, dengan rasa bertanggungjawab saya rasa terpanggil untuk kongsi bersama anda. Info ini dari web Bank Negara. Info ini ringkas dan padat. Baca lah

klik sini

Selamat membaca :-)

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Feng Shui Rumah? Apa tu?



Feng Shui hmmm, ramai pembeli Hartanah yang tidak hiraukan factor yang satu ni untuk beli Hartanah. Anda mungkin akan mengangguk “dalam hati” walaupun berat nak tunjuk kan. Setiap anda yang beli “property” ada niat untuk menjual atau menyewakan kepada seseorang kan?. Tapi kalau yang nak dok sendiri tu, terpulang la. Kepada yang ingin menyewakan atau menjual pada orang lain (semua kaum “1 Malaysia). Faktor yang penting ini jangan dilupakan.

Pada pandang saya Feng Shui adalah garis panduan untuk memiliki “property”. Anda mahu percaya atau tidak “tepuk dada, Tanya selera”. Bila difikirkan ada betulnya Feng Shui ini. Anda pernah dengar tak, ada sesetengah “property” yang mempunyai Feng Shui yang baik, harganya pun “baik (tinggi)”. Ini bukan cerita lawak, memang berlaku. Tuan rumah yang mempunyai Feng Shui“property” yang baik adalah bertuah. Dalam buku AZIZI ALI “ Jutawan Hartanah” ada sedikit ilmu yang saya mahu kongsikan dengan anda semua.

Menurut Feng Shui, elakkan:

  1. Rumah yang menghadap jalan lurus
  2. Rumah yang menghadap simpang tiga
  3. Nombor rumah yang berakhir dengan angka 4 (membawa maksud beritma dengan kematian dalam bahasa Cina)
  4. Rumah yang bersebelahan tanah perkuburan, tempat pembuangan sampah, janakuasa elektrik
  5. Unit paling atas dalam apartment
  6. Rumah yang menghadap sungai (takut banjir je)

Menurut Feng Shui, kalau boleh:

  1. Beli hartanah yang mempunyai warna yang terang benderang (nampak menarik)
  2. Beli hartanah yang mempunyai siling yang tinggi (pengudaraan baik)
  3. hartanah yang mempunyai tangga yang luas sekurangnya 3 kaki (senang nak angkut barang, semua katil dan almari kan besar-besar)

Nak lebih lagi ilmu Feng Shui, Ni dia pakar Feng Shui Malaysia http://www.lillian-too.com/index.php banyak ilmu Feng Shui di sini. Semoga tip ini dapat menambah ilmu untuk membeli rumah untuk investment.

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rumah Pangsa Impian, Bandar Saujana Putra (Urgent Sale & Below market price !!!)





Below market price (65k)
Tingkat 1
3 bilik, 2 bilik air
Leasehold
Sebelah surau, taska dan management office
Sudah ada penyewa RM 300 ( orang berkeluarga)
Dekat dengan Subang/USJ, Puchong, Putra Height, Putrajaya, Shah Alam,
RM 60 000
650 sq ft
Urgent sale !!! hurry up Guy !!!
Call farred 013-3652380


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 tip MOTIVASI DIRI Pesanan bernas dari Irfan Khairi


Cari "pesaing" yg JAUH lebih hebat untuk bersaing. tak kira, dlm perniagaan & kerier. kalau jual burger, letak McD sebagai pengukur utk menyaingi. Kalau jual tudung kecil2an, letak Tudung Ariani sbg pesaing. Kalau seorang jurugambar, letak nama2 jurugmbar hebat sbg "pesaing". Bila letak diri dgn pengukur yg lebih hebat, kita akan lebih kreatif dlm perhebatkan diri kita



Push your limit. kalau kerja 1 minggu, boleh tak dilakukan dalam 1 hari. kalau selalu target untung RM1,000, cuba target untung RM10,000. kalau selalu hasil biasa-baisa sahaja boleh tak kali ni hasilkan yg terhebat. adakalanya kita perlu paksa diri kita utk "push to the limit". memang susah utk dilakukan, tetapi, kepuasannya sekira berjaya... kita je dapat merasai ;)

Dalam apa sahaja kita lakukan, kita tidak dapat untuk memuaskan hati semua pihak. tentunya ada yang suka, ada yang tak suka. ada yang sokong, ada yang benci. Semuanya berpasangan ;) Ambil semua yang positif, dan buang segala yang negatif!


Kejayaan kita hari ini bergantung kepada keputusan kita mungkin 3-5 tahun yang lalu. Oleh itu, kejayaan kita 3-5 tahun akan datang pastinya bergantung kepada keputusan-keputusan yang kita lakukan hari ini! Hidup & kejayaan kita adalah berdasarkan keputusan yang kita lakukan.

Bina pada kekuatan anda untuk capai kejayaan yang anda inginkan. setiap insan mempunyai kekuatan dan keistemewaannya tersendiri. yakin pada kebolehan diri sendiri dan tak perlu ikut orang lain- build on your strength! Cara paling pantas untuk mencapai kejayaan adalah dengan membina pada apa yang kita sedia ada & ketahui!

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kita mungkin patut bimbang HUTANG !!!

Zeti Akhtar Aziz menunjukkan buku 'Power Pengurusan Wang Ringgit Anda AKPK' di Bank Negara Malaysia, kelmarin.


KELMARIN Bank Negara Malaysia melancarkan Program Pengurusan Wang Ringgit Anda (POWER!), sebuah program untuk mendidik setiap individu cara mengurus kewangan dengan baik sekali gus mengelakkan mereka dibelenggu masalah hutang keliling pinggang.

Inisiatif ini menunjukkan betapa seriusnya Bank Negara Malaysia (BNM) bersama-sama Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) mahu membendung masalah hutang isi rumah lebih awal sebelum ia berada di luar kawalan.

Biarpun berdasarkan angka yang ada di tangan Gabenor BNM, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz kadar hutang isi rumah berjumlah RM577 bilion sehingga November lalu, masih lagi terkawal tetapi semua pihak mungkin patut juga berasa bimbang.

Kenapa tidak? Berdasarkan kepada demografi individu yang mendaftar ke dalam Program Pengurusan Kredit (PPK) yang dikendalikan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), sebanyak 43.7 peratus adalah mereka yang berusia di antara 30 hingga 40 tahun.

Ini diikuti oleh peserta yang berusia lebih 40 tahun dengan 40.7 peratus dan 15.5 peratus bagi peserta yang berumur di antara 20 sehingga 29 tahun.

Ini menunjukkan golongan ini membuat pinjaman apabila memasuki pasaran kerja ketika berusia di awal atau pertengahan 20an dan terbelit dengan kemelut hutang apabila usia menjengah 30an.

Berdasarkan perangkaan itu juga, sejak tahun 2007 sehingga 2010, seramai 32,997 (67.8 peratus) lelaki menyertai program PPK berbanding hanya 15,688 (32.2 peratus) perempuan.

Timbulnya isu ini adalah kerana pengurusan kewangan yang lemah, cetek pengetahuan kewangan dan tidak berdisiplin di dalam perbelanjaan harian mereka .

Kombinasi-kombinasi yang ada ini menyumbang kepada peningkatan hutang mereka, lantas mengakibatkan ketidakupayaan membayar balik pinjaman bak kata orang, ‘besar kerak daripada nasi’.

Pada usia yang masih muda, keghairahan dan keinginan untuk bergaya sama ada dengan membeli pakaian dengan fesyen terkini, kereta dan kediaman mewah menyebabkan mereka alpa untuk menyimpan secara berkala, malah lebih teruk membuat pinjaman untuk menampung kehidupan itu.

Dengan meningkatnya kadar faedah, peminjam tersebut akan mulai merasai bahangnya dan mulai tersepit apabila jumlah hutang yang ditanggung semakin membesar seperti belon.

Mungkin perkembangan ini boleh dielakkan dengan pihak berkuasa seperti BNM mengetatkan syarat-syarat pinjaman peribadi dan kad kredit.

Bahkan, individu yang baharu ingin membuat pinjaman mungkin perlu diberikan penarafan yang pada masa ini hanya dilakukan untuk syarikat-syarikat korporat.

Dengan berbuat demikian, hanya mereka yang benar-benar layak dan berkemampuan berpeluang mendapatkan pinjaman, selain pada masa yang sama, kegiatan pemberian ‘haram’ melalui ah long misalnya dan juga koperasi, diperhebatkan.

Pada masa ini, syarat-syarat yang dikenakan terlalu longgar dengan hampir siapa sahaja yang mempunyai pendapatan tetap dan berusia 18 tahun ke atas layak untuk memohon kad kredit dan pinjaman peribadi.

Biarpun penggunaan kad kredit dikatakan hanya berada di tempat ketiga sebagai penyebab utama kegagalan peminjam membayar hutang, ia masih lagi penyumbang yang besar.

Kita mengetahui kebanyakan mereka tidak mempunyai disiplin dan tidak merancang kewangan, mengapa tidak pula kita menyekatkan.

Biarpun angka AKPK menunjukkan kegagalan membayar hutang adalah disebabkan oleh beban kos perubatan yang tinggi, tetapi tidak mungkin bilangan yang berkenaan adalah orang muda dan kebiasaannya adalah golongan yang mungkin berusia 40 tahun ke atas.

Isu berhutang kerana tujuan perubatan itu sebenarnya boleh diatasi sekiranya rakyat Malaysia didedahkan secara lebih meluas dan agresif tentang insurans perubatan. Perkara ini kebanyakannya tidak ditonjolkan sangat oleh syarikat-syarikat yang terlibat kecuali lebih menekan manfaat terhadap pulangan pelaburan.

Pada masa yang sama, tidak ramai yang bersedia untuk mengambil insurans berkenaan sama ada kerana mereka telah dilindungi oleh skim yang ditawarkan oleh syarikat masing-masing dan tidak memahami betapa pentingnya mempunyai perlindungan tambahan.

Namun begitu, usaha BNM melancarkan POWER! sewajarnya dipuji kerana kata orang bijak lagi pandai, ‘‘Sediakan payung sebelum hujan’. Tambahan pula, adakalanya nasib tidak menyebelahi kita.

Dalam menangani permasalahan yang berada di hadapan kita, pihak Bank Pusat tidak boleh dibiarkan bersendirian untuk melakukannya tetapi digerakkan secara bersepadu melibatkan semua pihak termasuk institusi kewangan dan juga pihak berkuasa lain yang berkaitan. Lagipun, muafakat itu banyak berkatnya.


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Document untuk Apply Loan RUMAH, Document Apply Housing Loan



Salam semua, hari ini saya nak kongsikan document-document untuk apply Loan Rumah.

Document yang diperlukan ialah :-

  • Copy I/C - 3 salinan
  • Copy slip gaji terkini - 3 bulan terkini
  • Copy bil utiliti (elektrik / air / astro / etc. ) alamat tempat tinggal sekarang
  • Copy EA Form
  • Copy KWSP (nak tgk akaun 2)
  • Surat pengesahan majikan (ORIGINAL)
  • copy akaun bank statement - 3 bulan
Addtional

* Sale and Purchase Agreement / deposit atau menempah penerimaan / suratpemaju perumahan tawaran dari pemaju perumahan

* Copy geran rumah yang nak dibeli

* Kalau anda bekerja sendiri, anda perlu untuk menyediakan dokumen-dokumen pendaftaran perniagaan anda, 3 bulan terbaru penyata bank, penyata kewangan terbaru dan dokumen-dokumen sokongan lain menyokong bisnes anda

Tetapi kekadang bank akan minta document-document tambahan lain untuk menyokong loan anda

Kalau ada tertinggal tolong inform saya, kita sama-sama belajar, OK :-)


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Beli rumah TANPA bayar deposit


Beli rumah tanpa bayar deposit



Zero Entry Cost Promotion

Pada artikel sebelum ini saya pernah berkongsi cerita mengenai konsep pelaburan hartanah. Dari sini anda telah mula faham sebagai pelabur hartanah lebih sedikit wang yang kita keluarkan lebih bernilai hartanah itu pada kita. Salah satu cara untuk kita membeli rumah tanpa deposit adalah dengan megambil 100% pinjaman dan wang muka sifar (zero entry cost) pada pakej pinjaman bank anda.

Adakah saya tidak perlu keluar duit langsung?

Wang muka sifar bukan lah bermaksud anda tidak perlu keluar duit langsung untuk membeli rumah, tetapi ia sebenarnya salah satu cara untuk kita mengurangkan pengantungan wang pada hartanah itu. Wang muka sifar atau sedikit tidak bermakna tiada bayaran langsung. Apa yang saya maksudkan jika adna mengambil pakej 100% pinjaman dari bank. anda masih perlu mencari wang “extra” untuk yuran guaman, duti setem, insurans dan kos-kos lain.

Apakah kelebihan wang muka sifar atau “zero entry cost” pada pelabur?

1. Membayar wang sedikit atau tanpa wang lansung

2. Boleh membeli sebanyak mana hartanah yang boleh

3. Tidak perlu menunggu wang simpanan cukup untuk deposit

4. Eksekutif baru boleh memiliki rumah

5. Pelajar kolej juga boleh membeli rumah, dengan jaminan ibu bapa

6. Membina portfolio hartanah semasa muda.

Wang muka sifar ini bukan hanya dapat memberi manfaat pada mereka yang mempunyai tabungan rendah malah ia juga dapat menggalakkan lebih ramai lagi eksekutif-eksekutif muda untuk memiliki rumah. Jika anda dapat membeli hartanah hari ini kenapa anda menunggu hari esok? bukan kah harga rumah-rumah semasa akan melonjak naik setiap tahun? jika anda dapat membeli hartanah hari ini lebih bagus dari menyesal untuk membeli hartanah yang lebih mahal keesokkan harinya.


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Macam mana nak Jadi Agen Hartanah !!!

Salam semua, mungkin anda nak tahu macam mana nak jadi agen Hartanah. Kepada yang mencari-cari macam mana nak jadi agen Hartanah. Ni “SOLUSI” yang saya ada. Personally saya dah pun attend Seminar Hartanah Ini pada pada 28 Februari 2010 (saya yang berbaju PINK sebelah YUS). Ilmu yang di kongsi sangat SUPERB! MANTAP!. Anda tak akan rugi.




Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HARGA flet kos rendah RM200,000 menjelang 2015.



KUALA LUMPUR: RM200,000! Itulah unjuran harga jualan semula sebuah rumah flet kos rendah di bandar utama negara ini di pasaran terbuka, dalam tempoh sekurang-kurangnya empat tahun lagi.

Anggaran kenaikan harga sehingga 400 peratus berbanding hanya di bawah RM50,000 sekarang adalah berasas jika mengambil kira harga jualan semula dan nilai hartanah semasa.


Berdasarkan laporan, unit baru rumah dan jualan semula hartanah di seluruh negara dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun lalu, flet adalah kategori kediaman yang mendapat permintaan tinggi dengan peningkatan jualan sebanyak 50.4 peratus berbanding 2009.

Jualan flet baru di pasaran terbuka berharga RM50,000 hingga RM150,000 berada di tangga kedua selepas kondominium dan apartmen berharga RM50,000 hingga lebih RM1 juta, tetapi jumlah itu tidak termasuk rumah dijual semula.


Namun, rakyat Malaysia bertuah kerana kerajaan mewujudkan sistem kawalan, pemberian subsidi serta pelbagai bantuan bagi membolehkan mereka yang kurang berkemampuan mendapatkan rumah sendiri, khususnya flet dan kediaman kos rendah pada harga amat istimewa.

Bagaimana pula dengan kelompok rakyat di luar kategori itu, iaitu mereka yang memperoleh pendapatan lebih sedikit daripada RM3,000.

Jika benar sebuah flet berharga RM200,000, ia pasti membimbangkan banyak pihak terutama pembeli baru yang majoritinya berusia bawah 30 tahun dan masih belum stabil kedudukan ekonomi mereka, termasuk kemampuan memiliki rumah sendiri, sama ada membeli unit baru atau terpakai.

Apa yang pasti berdasarkan rekod sebelum ini, harga rumah tetap meningkat setiap tahun berdasarkan statistik dalam indeks purata bagi rumah berharga bawah RM50,000 hingga lebih RM1 juta membabitkan flet kos rendah hingga ke kediaman mewah.

Mengikut indeks berkenaan, kenaikan paling tinggi direkodkan tahun lalu iaitu sebanyak enam peratus (RM11,082) berbanding tahun sebelumnya.

Timbalan Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA), Datuk Fateh Iskandar Mohamed Mansor, berkata kenaikan harga juga membabitkan semua jenis rumah termasuk rumah kos sederhana (teres) dan kediaman mewah, terutama di bandar besar.

Ia berkait rapat dengan faktor tanah semasa, kos pembinaan, permintaan serta lokasi dengan trend pembelian hartanah yang bertumpu di kawasan bandar. Namun, harga rumah kos rendah masih dikawal pihak berkuasa tempatan (PBT) dan dijual antara RM25,000 hingga RM42,000 mengikut lokasi, katanya.

Sepanjang sembilan bulan pertama tahun lalu, sebanyak 28,850 unit rumah baru pelbagai jenis dan harga dibina dan 12,339 berjaya dijual di seluruh negara. Jumlah itu meningkat 42.8 peratus (5,281 unit) berbanding tempoh sama tahun 2009. Jumlah rumah sama dijual pada 2000, dengan harga purata RM140,112 tetapi mencecah RM197,022, tahun lalu.

Harga rumah akan terus melambung jika kediaman itu dilengkapi perkhidmatan kawalan keselamatan dan kemudahan kolam renang, gimnasium. Walaupun sentiasa meningkat, rakyat kena yakin untuk buat pelaburan hartanah rumah kerana ia salah satu pelaburan besar.

Contoh paling mudah, sebuah rumah flet yang dibeli di Petaling Jaya pada harga RM35,000 ketika 1990-an lalu, kini sudah meningkat kepada hampir RM200,000, katanya.

Bagaimanapun, berdasarkan kadar kenaikan tahunan kira-kira tiga peratus, beliau yakin harga rumah di Malaysia masih pada tahap rendah dan tidak mengalami sindrom gelembung hartanah ketara seperti di Singapura dan Hong Kong yang mencatatkan kenaikan antara 50 hingga 100 peratus setahun.

Fateh Iskandar turut membandingkan harga kenderaan yang berubah mengikut purata masa dan susut nilai yang dianggap perkara biasa, tetapi jika harga rumah semakin merudum, ia membuktikan ekonomi negara tidak stabil.

Mengikut statistik Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), jumlah jualan kediaman baru tahun lalu meningkat sebanyak 42.8 peratus (5,281) berbanding tahun sebelumnya dengan jumlah 12,339 bagi semua jenis rumah.

Faktor peningkatan populasi akibat penghijrahan penduduk ke kawasan bandar juga menyebabkan permintaan terhadap kediaman baru semakin meningkat berbanding 20 tahun lalu dengan anggaran pertambahan populasi di kawasan bandar kini mencecah 60 peratus. (Berita Harian 16/01/2011)

Jadi kepada sesiapa yang ingin membeli hartanah. Sekaranglah masa terbaik untuk memiliki hartanah walaupun “1 flet”. Ini terpulang untuk kediaman sendiri ataupun untuk disewakan. Bak kata orang “berbudi pada tanah, tak akan rugi”. Blog ini akan memberi segala info yang berkaitan Hartanah. Semoga segala info ini dapat diamalkan oleh semua.


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kenapa Harga Siling Bagi Pinjaman Penuh Perumahan Kekal RM220,000.


Kenapa Harga Siling Bagi Pinjaman Penuh Perumahan Kekal RM220,000.


Kerajaan masih belum bercadang untuk menaikkan harga siling bagi rumah-rumah berharga daripada RM220,000 hingga RM350,000, yang tidak memerlukan bayaran pendahuluan, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Chor Chee Heung.

Chor berkata beliau telah mencadangkan perkara itu kepada Kabinet Disember lepas tetapi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bimbang jika harga siling itu dinaikkan, ia boleh menimbulkan lebih banyak masalah daripada manfaat kepada para pembeli dalam tempoh jangka panjang.

“Perdana Menteri merasa bahawa jika kita naikkan harga kepada RM350,000 para pembeli yang mempunyai skim gaji bagi jumlah itu (kurang daripada RM3,000) mungkin tidak dapat membayar balik dan ini boleh menyukarkan pembeli.

“Jadi, ia bukan masa yang baik bagi menaikkan had itu. Ianya masih pada RM220,000,” katanya kepada pemberita di sini ketika ditanya perkembangan cadangan itu.

Cadangan itu dibwa kepada perhatian Kabinet berikutan kebimbangan dan cadangan dari para pengguna bahawa skim pada masa ini tidak mencukupi.

Inisiatif di bawah Bajet 2011 itu adalah bagi menggalakkan pembeli rumah kali pertama dengan pendapatan isirumah kurang daripada RM3,000 untuk membeli rumah kurang daripada RM220,000, tanpa perlu membayar 10 peratus wang pendahuluan.

Skim itu dijangka berkuatkuasa dari 1 Jan tetapi sesetengah pembeli rumah mengadu bahawa ia tidak dilaksanakan lagi.

Chor juga meminta lebih ramai pemaju dan kontraktor di negara ini supaya mengguna pakai sistem penilaian kualiti yang diiktiraf antarabangsa seperti Sistem Penilaian Kualiti Pembinaan (Conquos) oleh Pihak Berkuasa Pembinaan Bangunan Singapura atau Sistem Penilaian Kualiti Malaysia dalam Pembinaan (Qlasssic).

– BERNAMA

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SENTRAL SUASANA Loft for RENT




Strategically located, near the KL Sentral.

Neighbours respect privacy

913 sq ft, fully furnished and 1 plus 1 room, high floor, GOOD View, ID Reno.

Monthly rent : RM 4k

Call farred 013 3652380 For more info! Thank you!


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS