loading...
February 2013 | Farred Property
RSS

Meningkatkan Nilai Hartanah Anda


Meningkatkan Nilai Hartanah Anda

Antara perkara yang teramat penting bagi sesuatu hartanah ialah nilainya atau yang selalu kita sebut Market Value (MV). Bagi anda yang ingin menjual hartanah anda atau membuat pelaburan pada hartanah anda seperti rumah yang ingin anda sewakan, sudah tentunya anda mahu meningkatkan nilai hartanah anda untuk memperoleh keuntungan dari hartanah tersebut.

Mari kita lihat beberapa cara untuk meningkatkan nilai hartanah anda.

Sebelum anda melakukan apa-apa renovation, kaji dahulu penambahbaikan yang bagaimanakah yang boleh meningkatkan nilai hartanah anda. Secara kasarnya, nilai hartanah boleh ditambah dengan penambahbaikan yang kekal dan “melekat” pada struktur. Bermakna perabot yang boleh diangkut seperti sofa, rak TV, kerusi, peti sejuk dan perabot yang boleh dialih tidak akan dikira untuk menaikkan nilai hartanah. Aircond kadangkala dihitung juga dalam kiraan nilai hartanah – terpulang kepada valuer yang memeriksa hartanah anda.

Namun agak berbeza bagi anda yang ingin membuat pelaburan dengan menyewakan rumah anda di mana anda boleh menaikkan harga sewa dengan menyediakan perabot dan kemudahan yang serba lengkap seperti aircond, TV, peti sejuk dan perabot lain kepada penyewa anda. Masuk boleh duduk terus. Paling kurang cat semula dinding rumah sebelum anda membuka hartanah tersebut untuk disewakan.

Salah satu cara yang menguntungkan ialah dengan membeli perabot esklusif yang dijual dengan harga murah. Perabot-perabot ini selalunya perabot recycle yang digunakan di hotel-hotel dan bila mereka nak jual perabot-perabot tersebut untuk gantikan dengan perabot yang baru di premis mereka, anda boleh beli perabot-perabot ini dengan harga murah dan sediakan kepada penyewa-penyewa anda. Berbaloi.

Berikut adalah beberapa elemen yang boleh anda masukkan dalam pemerhatian untuk anda lakukan penambahbaikan dan menaikkan nilai hartanah anda.

    Decorate halaman rumah
    Cat semula dinding rumah
    Renovate pagar rumah
    Balkoni rumah
    Parking
    Lampu interior rumah
    Struktur tingkap yang lebih esklusif
    Kitchen cabinet
    Optimumkan penggunaan ruangan yang belum diguna seperti loteng
    Alamari yang melekat pada struktur
    Pintu rumah

Namun harus diingat ada jenis penambahbaikan tertentu terutamanya yang melibatkan luaran rumah (exterior) yang memerlukan anda memohon kebenaran (approval) dari pihak berkuasa tempatan. Pastikan anda memeriksa prosedur dengan mereka sekiranya penambahbaikan yang anda lakukan melibatkan struktur luaran rumah.



Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 website rujukan utama Pelaburan Hartanah di Malaysia

 15 website rujukan utama Pelaburan Hartanah di Malaysia

Hartanah merupakan salah satu pilihan utama dalam pelaburan di Malaysia malah di seluruh dunia. Tahukah anda terdapat 2 cara kita boleh menjana keuntungan daripada pelaburan HARTANAH ?

PERTAMA: CAPITAL GAIN iaitu melalui peningkatan harga rumah dengan cara membeli dengan harga yang rendah dan menjual pada harga yang lebih tinggi. Contohnya, Ahmad membeli rumah teres 2 tingkat di Ayer Keroh Melaka pada tahun 2000 dengan harga RM 150,000 dan menjualnya pada tahun 2012 dengan harga RM 250,000

KEDUA: RENTAL RETURN iaitu dengan mengutip duit sewa setiap bulan daripada hartanah tersebut.

Tahukah anda pelaburan hartanah ini boleh memberikan pulangan melebihi  30% setahun ?

Kalau tak percaya, boleh baca berita yang keluar di akhbar Berita Harian baru-baru ini. Klik di sini –> Nilai tanah Lembah Klang naik

Berikut adalah antara 15 website rujukan utama Pelaburan Hartanah di Malaysia:

Enjin Carian (Search Engines)

1) iProperty – http://www.iproperty.com.my/

2) Mudah.com – http://www.mudah.my/

3) ThinkProperty – http://thinkproperty.com.my/realestate/

4) PropertyGuru – http://www.propertyguru.com.my/

5) Star Property – http://www.starproperty.my

Hartanah Lelong (Auction Properties Search Engine)

1) Lelong Tips - http://www.lelongtips.com/

2) Property Auction House – http://auctions.com.my/

Pinjaman (Mortgage Information)

1) Malaysia Housing Loan – http://malaysiahousingloan.net/

Informasi Hartanah

1) Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Malaysia – http://jpph.gov.my/

2) Property Guide – http://www.globalpropertyguide.com/

Peta (Map)

1) Google Map – https://maps.google.com.my/

2) Wikimapia – http://wikimapia.org/

3) Ho Chin Soon Map Maker – http://www.hochinsoon.com/

Ebook

1) Nota Hartanah – Nota Pelaburan Tips Hartanah

2) Pelaburan Hartanah Tanpa Modal (Cukup ilmu, Baru beli rumah)


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kenapa bank REJECT pinjaman Rumah anda

Kenapa bank REJECT pinjaman Rumah anda


Membuat pinjaman bank pada individu tertentu adalah sesuatu yang memudahkan, tetapi pada sesetengah orang membuat pinjaman dengan bank adalah satu perkara seumur hidup yang menyakitkan hati. Sudah lah banyak dokumen yang perlu disediakan, alih-alih pinjaman pula tidak dapat diluluskan… kenapa?

Saya bukanlah seorang yang arif tentang prosedur bank, cuma bergiat didalam industri hartanah membuatkan saya secara tidak langsung bercampur dengan rakan-rakan dari industri kewangan ini.

Pertama sekali, saya ingin bertanyakan kepada anda… anda tahu tak sebenarnya institusi perbankkan bukanlah dari industri hartanah? mereka adalah “alien” disini tetapi didalam masa yang sama kita sangat-sangat memerlukan mereka, kenapa?

Boleh saya katakan… institusi perbankkan hanya ingin membuat keuntungan dengan anda!

Yup! memang pun, tetapi apa boleh buat, memang lumrah hidup, memang susah kita hendak membuat simpanan, asalkan ada duit.. ada saja benda lain untuk digunakan. Jadi sampai ke tua pun kita tidak akan memiliki rumah. Dengan adanya bank sebagai wahyu anda… mungkin sudah tiba masanya anda merealisasikan impian memiliki hartanah idaman.

Berbalik pada tajuk artikel ini, kenapa bank menolak pinjaman anda? secara asasnya saya pun tak tahu. Tetapi alasan yang kerap saya terima dari bank, pemohon ini tidak berkelayakkan, liabiliti pemohon tinggi, ccris, ctos, business tak bagus, penyata bank tak selari, penyata epf, pemohon tak bayar cukai… dan macam – macam hal lagi.

Jika pinjaman anda tidak lulus dengan sebuah bank, mungkin cawangan dan bank lain dapat membiayai pemilikan rumah anda. Saya mempunyai beberapa pelanggan yang memohon pinjaman pada cawangan yang berdekatan dengan pejabatnya… Selepas seminggu seorang “officer bank” menelefon si pemohon dan mengatakan pinjaman tidak diluluskan kerana faktor laibiliti atau komitmen yang terlalu tinggi. Tetapi apabila dia pergi momohon ke cawangan bank berhampiran dengan rumahnya, permohonan itu telah diluluskan tidak sampai seminggu pun. Pada hal masih bank yang sama…. cuba fikirkan….

Jika pihak bank memberi alasan “anda punyai komitmen yang tinggi”, anda sebenarnya masih berpeluang, kerana saya dapati ada sesetengah cawangan mempunyai kouta tertentu. Pengurus-pengurus pinjaman disana mempunyai had maksima untuk meluluskan pinjaman sebelum mereka menghantar permohonan itu ke ibu pejabat untuk mendapatkan kebenaran. Walau pun begitu jangan anda berdegil, jika 2-3 bank telah “reject” permohonan anda, ini bermakna memangkomitmen anda tinggi. Cuma jika anda gagal kali pertama, tidak bermakna anda tidak dapat membiayai rumah anda, cari bank lain.

Dari maklumat yang saya terima, ada juga sesetengah bank hanya meluluskan peruntukkan tertentu pada sesuatu projek. Sebagai contoh untuk projek A bank ini memperuntukkan RM20 juta dan jika kelulusan telah lebih dari kuota bank…. mreka akan mula “reject” semua kes-kes yang datang dari perojek ini.

Tidak perlu risau… sebaliknya tanya kembali pada pegawai bank – Kenapa permohonan anda ditolak? ada cara lain untuk saya mendapatkan pembiayaan rumah saya? mungkin pegawai itu dapat memberikan beberapa cadangan kepada anda.

Apa-apa pun jangan berputusa asa, cuba tanya pada penjual hartanah anda mungkin beliau dapat membantu didalam pencarian anda ini. Kebiasaan mereka yang terlibat didalam hartanah akan memberikan anda nombor telefon pegawai bank yang boleh dipercayai dan pantas didalam kerja.

Semoga berjaya.


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dekorasi kamar tidur berasaskan Feng Shui

 Dekorasi kamar tidur berasaskan Feng Shui

FENG SHUI  sinonim dengan kepercayaan kuno kaum Cina. Feng bermaksud angin manakala shui bermaksud air. Umumnya, ini merupakan  ilmu kaji bumi dan langit. Kepercayaan ini boleh diterapkan untuk merancang dekorasi kamar tidur demi mendapatkan nasib yang baik dan tidur yang lena. Paling penting dalam Feng Shui ialah mengetahui tentang tenaga chi, iaitu tenaga kosmos yang perlu diserap dengan baik oleh tubuh badan kita agar sentiasa sihat, segar dan bersemangat setiap hari.

Dari segi dekorasi, terdapat tiga fungsi feng shui.

(1)   Untuk menciptakan sebuah ruang dengan tenaga chi yang terbaik.

(2)   Untuk memulihkan feng shui buruk dalam sesebuah ruangan

(3)   Untuk meramal kebaikan, keburukan berdasarkan petanda yang kelihatan.

Terlebih dahulu kita mempelajari tabu (larangan) di kamar tidur.

    Tidur di bawah kipas angin

Daun kipas dianggap menghapuskan tenaga chi yang berada di sekitarnya. Chi harus dihirup dan diserap dengan sihat oleh tubuh. Tidur di bawah kipas boleh menganggu kesihatan.

    Kehadiran cermin dalam kamar

Cermin dianggap penolak bala atau chi negatif. Feng Shui menganggap cermin sebagai pengganda, perakam kejadian kerana sifat kristalnya. Cermin ini akan membawa gejala negatif seperti penyakit insomnia sekiranya dihadap secara langsung dan tidak baik untuk hubungan suami isteri.

    Dilarang meletakkan hiasan bunga kering dalam vas kerana membawa tenaga chi  negatif.Gantikan dengan bunga hidup yang kecil-kecil serta gantikan airnya setiap hari. Bunga hidup membawa tenaga chi netral.

    Hindari dari meletakkan katil bertentangan dengan bilik mandi kerana udara dingin dari situ boleh membawa penyakit seperti reumatik (dll).Sekiranya posisi sebegini tidak dapat dielakkan, letakkan penghadang di hadapannya.

    Jangan meletakkan katil dengan kedudukan kaki kita menghadap pintu ketika tidur. Feng Shui mengganggapnya simbol kematian iaitu cara meletakkan keranda dan ini membawa nasib malang.

    Pastikan kita tidak tidur di bawah alang

    Semasa tidur, peralaran elektrik seperti televisyen, radio dll hendaklah dimatikan. Ini untuk mengelakkan pancaran gelombang elektromagnetnya mengganggu tidur dan psikologi kita.

    Biasakan meletakkan akuarium berisi ikan mas atau menggantung gambar haiwan kesayangan. Feng Shui mempercayai ini sumber-sumber mendapatkan kekayaan.

    Sampah jangan dibiarkan berserakan dalam kamar kerana kotoran menghalang punca rezeki.
        Hapuskan segala benda yang mengingatkan kita tentang kesedihan, kegagalan (dll) kerana itu tidak baik untuk jiwa yang sihat.

    Jika kamar mempunyai jendela, hendaklah kerap dicuci kerana tingkap yang kotor boleh memerangkap ‘chi’ dalam bilik, seterusnya berkumpul dan berkembang sehingga menghsilkan tenaga lembap yang tidak bagus untuk kesihatan dalaman tubuh. Begitulah juga dengan langsir atau tabirnya.

    Buang pakaian yang sudah lama dari almari anda jika  tidak mahu menggunakannya lagi. atau  sedekahkan pada orang yang memerlukan. Feng Shui melarang kita menyimpan  pakaian yang koyak atau reput.

Ketahui peranan dan pentingnya tenaga chi dalam kamar tidur

Orang Cina percaya langit dan bumi merupakan sejenis kekuatan  yang menciptakan Chi,iaitu  kekuatan yang menghubungkan manusia dengan keadaan di sekelilingnya. Umumnya, tenaga chi  sangat penting untuk memelihara tubuh, persekitaran, dan keseimbangan emosi manusia.

*Energi Chi mengalir  dalam tubuh sepertimana pengaliran darah. Kalau energi chi di kamar tidur anda sesuai dengan keperluan, ini menghasilkan kebahagiaan. Ertinya, ia mempunyai pengaruh positif dalam hidup kita. Sebaliknya jika kamar tidur sentiasa ditampilkan negatif buat diri kita, energi chi di beberapa tempat turut dapat berpengaruh negatif terhadap diri.

* Bila Chi negatif. Bangunan atau pelengkap rumah tertentu yang mempunyai kesan negatif terhadap tenaga chi. Serat sintetis, bahan bangunan sintetis, cahaya buatan dan pendingin hawa mengandungi tenaga chi buatan yang secara negatif mempengaruhi energi chi penghuni dan dapat mengakibatkan kelemahan mental dan fizikal.

* Chi lemah. Tenaga chi menjadi lemah di ruangan yang gelap, ruang yang berserakan, dan kelembaban. Akibatnya, chi tersebut mendatangkan masalah kesihatan serius dan mengganggu kehidupan kita.

Demikian sedikit sebanyak tentang perancangan dekorasi berasaskan pengetahuan Feng Shui. Semoga perkongsian ini member banyak manfaat.


Buat la yang termampu, cuba aplikasi & lihat kesannya.


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 Sty Semenyih for SALE




Price: RM 190 000  
Type: Houses, For sale  
Area: Semenyih
Title type: Freehold  
Tenure: -  
Other info: Bumi Lot
Size: 16x55 sq.ft.  
Bedrooms: 3  
Bathroom: 2
      
Property Type: Double storey


Please call 013-3652380


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Double Sty Kajang for SALE




Price: RM 185 000   
Type: Houses, For sale   
Area: Kajang
Title type: Leasehold   
Tenure: -   
Other info: Bumi Lot
Size: 980 sq.ft.   
Bedrooms: 3   
Bathroom: 2
       
Property Type: Double storey

Please call 013-3652380


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid ever rich' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apt vista indah putra bayu perdana klang

Apt vista indah putra bayu perdana klang
For SALE
Price: RM 155 000
Type: Apt
Title type: Freehold
Tenure: -
Other info: Bumi Lot
Size: 950 sq.ft.
Bedrooms: 3
Bathroom: 2

Contact: 013-3652380 (farid)

Please refer to detail below :
# Apt vista indah putra bayu perdana klang
# basic unit

Jemput & Like ke Page face booka kami 'Farred Property', untuk berbagai pilihan rumah yg ingin dijual & sewa.

For viewing
Please call/sms/whatsapp
Contact: 013-3652380 (farid)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS