loading...
April 2012 | Farred Property
RSS

Review Rumah Semi D di Desa Pinggiran Putra berdekatan PUTRAJAYA

Review Rumah Semi D di Desa Pinggiran Putra berdekatan PUTRAJAYA

Salam semua, hari ini nak share tentang Review Rumah Semi D di Desa Pinggiran Putra. Ini bukan nak tunjuk hebat ataupun nak tunjuk bagus. Saya tahu ada yang lebih bagus dari saya. Cuma nak berkongsi review yang saya telah lakukan.
Desa Pinggiran Putra terletak di Kajang, kira no Plat " KAJANG" la. Tapi 2 tahun lepas, sale saya yang 1st di situ. Tempat ini kurang mendapat sambutan, mungkin juga ramai yang tidak tahu tempatnya, atau pun kalau tahu pun no Platnya "KAJANG" kot. Mengikut sunber dari penduduk, dahulunya tiada jalan "highway" terus ke Putrajaya. Jika nak ke Putrajaya kena lalu Kg Limau Manis yang jalannya bengkang bengkok. Penat juga lah.
Sekarang ni sudah mempunyai jalan susur ker Putrajaya. 10 minit jer sampailah ke Alamanda Putrajaya. Bagi yang bekerja di Putrajaya, SEMI D di Desa Pinggiran Putra adalah rumah yang terbaik kerana:- 
·         Berdekatan Bandar tapi suasana macam kampung (bunyi unggas kedengaran pada malam & pagi)
·         Jalan susur ke Putrajaya dah ADA
·         Harga lebih Reasonable dari kalau nak beli rumah di DALAM PUTRAJAYA
·         Rumah SEMI D dengan tanah yang luas
·         Dekat kalau nak KLIA
·         Dari sumber Feng Sui . Harga rumah di sekitar Putrajaya & Cyberjaya akan terus menaik [ Dari 1st sale saya RM 283k (2 tahun lepas), sekarang RM 350k dengan kondusi rumah yang sama]. Kenaikan 70k dalam masa 2 tahun je.
·         Pembeli hanya Melayu sahaja, Kawasannya AMAN je.
Ini adalah hasil review saya, kalau ada kesalahan. Maaf saya pohon. Saya cuma nak kongsi yang saya rasa dapat memberi manfaat bagi pembeli rumah yang nak beli rumah berhampiran Putrajaya dengan harga yang reasonable. 

SEMI D di Desa Pinggiran Putra untuk dijual

Sekian.

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 Sty Bukit Jelutung for SALE

2 sty teres, bukit jelutong shah alam

Bathroom: 3
Other info: Non Bumi Lot
Property Type: Double storey
Bedrooms: 4
Size: 22x75 sq.ft.
Area: Shah Alam
Title type: Freehold

Property Type: Double storey

Price : RM 627 000 (nego)

Hurry up!... this property is URGENT SALE.

Tenanted (family),

call farred @ 013-3652380

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara Membeli Sebuah Rumah dari PEMAJU atau DEVELOPER

Cara Membeli Sebuah Rumah dari PEMAJU atau DEVELOPER



Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dan urusan-urusan sebelum dan
semasa membeli rumah.


1. Pilih Lokasi Rumah.

a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan
kos pengangkutan ketempat kerja.

b). Pilih lokasi yang stretegik, ada potensi untuk membangun supaya harga
rumah dan kadar sewa meningkat dimasa depan.

c). Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang
urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.


2. Pilih Jenis Rumah.

a). Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak
kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.

b). Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah
biliknya, parking space dsb.

c). Jenis hak milik, pajakan atau kekal.


3. Pilih Pemaju.

a). Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar yang tersenarai
di BSKL macam Sime UEP, Negara Prop., dll. Kalau pemaju keci-kecilan, takut
projek terbengkalai. Macam kawan saya dah terkena, 3 tahun tak siap lagi.

b). Syarikat pemaju besar-besar ni, dia orang berurusan dengan pembeli
secara professional, tak banyak kerenah. Dia orang mesti jaga imej. Kalau
yang ada ISO 9000 ke lagi bagus.


4. Pilih Peguam (Loyar).

a). Loyar Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) - yang ni biasanya
free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem dan photostat.

b). Loyar Bank untuk urusan perjanjian pinjaman - boleh cari sendiri atau
suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung kepada
jumlah loan. Professional fees kalau tak silap 1% dari jumlah loan plus duit
stem, photostat dan lain-lain documentations.


5. Pilih Bank.

a). Pinjaman boleh dibuat dimana-mana bank yang menawarkan housing loan
samada panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.

b). Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman,
interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau
konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan <
1/3 dari pendapatan bulanan kita.

c). MRTA - Insuran untuk cover loan (wajib) - boleh bayar cash atau masuk
dalam loan (one lump sum).

d). Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).


6. Pengeluaran KWSP.

a). Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama
atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.

b). Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara
harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan
jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.

Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.

10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 +
RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar semua
simpanan itu. Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000
saja (sebab dikira yang terendah).
Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita decide berapa loan
kita nak ambil. Kalau akaun2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.

c). Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran : i. borang
permohonan, ii. salinan S&P, iii. salinan I.C. iv. salinan surat tawaran
loan. Boleh buat kat mana-mana pejabat KWSP. Pengeluaran akan datang setiap
3 tahun sekali untuk mengurangkan loan.

7. Lain-lain hal.

a). Jaga-jaga dengan 'late payment interest'. Yang ini ramai orang terkena
masa nak ambil kunci rumah. Tak kira kesilapan siapa samada pemaju sendiri,
pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment
pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Dalam
S&P ada kata " Without prejudice to the Vendor's right under clause
bla...bla..." Dalam hal ni pembeli tak ada hak nak bersuara langsung
walaupun kesilapan yang menyebabkan kelewatan pembayaran dilakukan pihak
pemaju atau pihak bank.

b). Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar
failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah kemudian
hari.

c). Tempoh S&P biasanya 2 tahun, dan ada juga yang 3 tahun. Pihak pemaju
akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau
sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum
dapat CF dari pihak berkuasa tempatan) untuk mengelakkan dari
melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi
mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh
tapi rumah tak leh duduk - kena bayar rumah sewa lagi.

d). Lepas ambil kunci check rumah betul-betul, ada crack ke, bocor ke.
Komplain terus kepada pemaju sebab still under warranty (18 bulan).


Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semi D untuk dijual dekat Putrajaya





Semi D berdekatan Putrajaya & Kajang

RENO pada bahagian Dapur sampai ke belakang.

40 x 80 sqft

3 bilik & 2 bilik air

Berhampiran dengan surau, taman permainan dan kedai

10 mini ke Alamanda Putrajaya
17 minit ke PICC
20 mini ke Cyberjaya
20 mini ke Bangi

RM 408 000 (Nego)

call Mohd 013-3652380

Nota : Dan bagi kekawan yang lom add aku sebagai kawan FB korang.. korang kasi add aaa cari jer 'farid myvi' mudah jer.. jom kita kenal-kenal kat FB lak.. jom jom Google PageRank
Checking tool

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS