loading...
March 2011 | Farred Property
RSS

Rumah Banglo, Taman Setia Gombak for SALE




  • Rumah Besar 6662 sq ft
  • Full Renovated
  • Freehold
  • Harga RM 2 mil

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Big Opportunities in Property Auctions

Big Opportunities in Property Auctions


I think I may have shot myself in the foot recently.

I found a gem from the classifieds: A double-storey linked house in Subang Jaya was up for auction. The house was empty (not tenanted), in good condition, on freehold land and get this, the reserve price was only RM230,000, well below the market value. In short, it ticks on all counts. I remember rubbing my eyes to check if they were playing tricks on me. But the Proclamation of Sale received from the auctioneer confirmed that it was true.

So I turned up at the Shah Alam High Court on the day of the auction with a big smile on my lips and dreams of grandeur in my brain.

But that smile soon disappeared. I discovered, to my horror, that there were 33 other bidders there, so much so that they practically filled up the auction room! Man oh man! That is the highest number of bidders for a property I ever experienced in my years of attending auctions. So I knew right there and then that it was a goner. My dreams of grandeur pretty much vaporized into thin air in that auction room. In fact, I just sat there quietly during the auction and just waited for it to end so I can collect my bank draft from the auctioneer. (For those who are interested, the winner of the auction (if you can call him that) paid RM360,000 for the house, above the market value.)

So the times have certainly changed.


Life used to be simpler. I find an interesting auction notice in the classifieds, get the Proclamation of Sale from the auctioneer, do some homework which includes checking the title at the Land Office and then if everything is in order, turn up at the court on the day of the auction. Usually, there are only two or three other bidders for the property which means my chances of winning is quite high.

However, the situation has changed drastically in the past few years as the number of bidders has increased significantly. (Sadly, I probably have contributed to the situation by writing books and articles on property auctions!)

Still, despite this drawback, I must add that I’m still very much into property auctions. There are two reasons for this. The first one is that the number of properties being auctioned has increased tremendously from five years ago. Today, there are literally hundreds of properties being auctioned each and every week day. While most of them are no good (due to the poor location and high price), I can still find two or three interesting ones every day, which equal to 15 a week and 60 a month! And that is a lot of properties! What’s even more interesting is that the number of properties being auctioned can only increase as more people defaults on their mortgages. (The people using the old formula of buying five properties in one go by taking on monster mortgages are prime candidates to see their properties being repossessed.)

The second and more exciting point is because the quality of the properties being auctioned has also improved. While many of the properties are still located in the not-so-interesting areas, today I see properties in Damansara Heights, Kenny Hills, Mont Kiara, Taman Tun Dr Ismail and even the condos around KLCC being auctioned. The prices of these properties may be too high for most people at this point, but I believe that in the coming days, prices will drop to a more reasonable level, and then things will get really interesting then.

However, I need to add a cautionary note here. Yes, the opportunities in property auctions are there. But that does not mean that one will be raking in the money just because one bought a property from auctions. The traps in property auctions are there and they are mighty big. So those who go in without the relevant know-hows may eventually lose money instead of making it!

This tie in with what I’ve long been saying – anything that comes with an opportunity to make lots of money also comes with the opportunity to lose a lot of money!

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lakukan apa yang orang lain tak lakukan



ARTIKEL PILIHAN: Lakukan apa yang orang lain tak lakukan
Ramai yang berjaya kini sering berfikir melawan arus. Maksudnya, melakukan perkara di mana ramai orang lain tidak lakukan. Teringat satu kisah dalam sejarah sukan olimpik, sebelum tahun 1968, dalam acara lompat tinggi, atlit lompat tinggi akan berlari menghampiri galah dan lompat dengan badan kedepan. Ianya sehingga Dick Fosbury tergerak untuk mencuba lompat tinggi dengan cara membelakangkan badan pada galah tersebut, dan berjaya melompat lebih daripada 1 kaki dengan cara konvensional pada ketika itu (badan berhadapan dengan galah)!

Sehingga kini, gaya lompatan Dick Fosbury adalah cara konvensional.
Apa yang terjadi? Atlit Dick Fosbury mengenakan pemikiran bukan konvensional- fakir melawan arus. Bahasa kini, kita sering kaitkan dengan istilah "fikir di luar kotak". Juga kisah seorang pemuda bernama George Eastman berhenti dari kerja makan gaji di sebuah bank, dan memulakan perniagaan foto. Beliau menamakan perniagaannya KODAK.

Pada zaman itu, ianya adalah amat pelik untuk menamakan perniagaan dengan nama yang tidak mempunyai maksud. Idea Eastmen ditertawakan oleh ramai orang "Apa itu KODAK?" kata mereka.
Kini, lebih 200 tahun kemudian, "KODAK" adalah nama yang diketahui ramai! Sebagai manusia, kita takut melawan arus. Kita akan sering fikir, apakah orang akan kata kepada kita? Adakah kita akan ditertawakan orang lain? Sekiranya orang lain tak buat, aku pun tak buat! Dan seribu satu lagi fikiran bermain di minda. Sebab utama seseorang tidak berjaya adalah "Takut kepada kegagalan". Kegagalan yang dimaksudkan juga adalah "kegagalan" dari segi gagal menangani fikiran-fikiran negatif "Apa orang kata" sekiranya kita melakukan sesuatu yang kreatif dan inovatif, di mana orang lain tidak pernah lakukan. Pernahkah anda mempunyai satu idea perniagaan atau ciptaan yang boleh menyelesaikan sesuatu masalah? Tetapi, anda tidak melakukan apa-apa oleh kerana idea tersebut belum ada orang lakukan. Anda akan rasa takut untuk berkongsi idea tersebut, apatah lagi memulakan idea tersebut.

Apa yang terjadi? Beberapa bulan kemudian, anda terlihat idea perniagaan atau penciptaan yang anda fikirkan tersebut menjadi kenyataan- tetapi dilakukan oleh orang lain! Bukan anda! Oleh kerana, orang lain tersebut, tidak takut melawan arus! Mereka tidak takut melakukan apa yang orang lain tidak lakukan. Berfikir sebaliknya terjadi apabila kita ingin melakukan kesemuanya dengan betul. Disitulah masalahnya. Sekiranya kita berfikir dengan cara yang betul dan "straight forward", begitu juga dengan orang-orang lain. Satu nasihat adalah, jangan takut sekiranya kita salah dan idea tidak menjadi. Ianya lebih baik menyesal kerana idea yang kita lakukan tidak menjadi, berbanding dengan menyesal kerana kita tidak lakukan apa apa.

Sebagai seorang motivator perniagaan, saya sering didatangani peserta yang mempunyai pelbagai idea perniagaan. Kebanyakan yang tidak memulakan idea perniagaan mereka dengan alasan, ianya belum lagi sempurna (not perfect). Nasihat saya dari dulu hingga kini adalah untuk mulakan juga, tidak semestinya sempurna. Sekiranya anda ingin melakukan sesuatu dan takut ianya tidak sempurna, ianya tidak akan jadi sempurna.

Langkah baik adalah untuk mulakan sahaja, dan perbaiki keadaan dalam perjalanan anda. Jangan tunggu kesempurnaan oleh kerana, sempurna pada diri anda, tidak semestinya sempurna pada mata orang lain. Fikir sebaliknya, tiada maksudnya "sempurna"!


Sekiranya anda hanya mengambil satu sahaja iktibar melalui artikel ini, ianya adalah: hidup anda adalah apa yang anda fikirkan. Fikir sebaliknya, dan anda akan mendapat perspektif yang baru!


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Harga melewat-lewatkan masa!



Artikel pilihan: Harga melewat-lewatkan masa!

Oleh: Irfan Khairi

Sekiranya ada satu sahaja MUSUH untuk membuatkan kita tidak berjaya & mengeluarkan segala potensi diri, ianya adalah procrastinate. Atau melewatkan-lewatkan masa kerja.

Penyelidikan telah dilakukan di Univeristy di Chicago, Amerika Syarikat mendapat maklumat mengatakan bahawa bilangan besar orang ramai melewat-lewatkan kerja atau procrastinate oleh kerana dalam keadaan bawah sedar (sub-concious) telah memupuk tabiat mencari alasan untuk tidak berjaya.

Pepatah mat salleh berbunyi "Old habits, die hard". Memang sukar untuk mengikis sesuatu tabiat. Ia memerlukan usaha yang amat tinggi untuk keluar dari sesuatu tabiat yang buruk. Sering kali kita gagal mengikis sesuatu tabiat, oleh sebab itulah pepatah itu juga mengatakan ianya sukar untuk dimatikan!

Satu teknik yang boleh digunakan untuk membuangkan penyakit melewatkan kerja ini adalah dengan mengguna teknik yang saya gelar "bayangkan harga melewatkan kerja..."

Bayangkan ini. Apabila anda membaca sesuatu info yang amat berguna yang anda sendiri tahu ianya boleh membantu anda- tidak kira dari email-email yang saya hantarkan, atau dari buku, atau dari majalah... adakah anda terus lakukannya, atau anda menangguhkan? (walaupun tahu ianya boleh membantu anda mencapai kejayaan)

Sebagai contoh, 2 tahun lepas saya menulis tip ini:

"Sekiranya anda membaca 1 jam sehari, secara purata, anda akan menghabis satu buku setiap minggu. Sekiranya anda membaca 1 buku seminggu, anda akan dapat menghabiskan 4 buku sebulan. Ini bererti dalam masa setahun anda akan menghabiskan 48 buah buku. Sekiranya anda meneruskan selama 3 tahun, anda akan membaca 144 buah buku.

Tahukah anda bahawa kebanyakan pakar-pakar industri yang berjaya dan mencapai tahap jutawan telah membaca >100 buah buku yang berkenaan bidang masing-masing?

Semuanya bermula dengan hanya membaca 1 jam sehari, dan anda akan menjadi pakar industri anda dalam masa 3 tahun dari sekarang!"

Tip itu saya tulis kira-kira 640 hari lepas. Sekiranya anda mengimpimentasikannya, anda telah meluangkan 640 jam membaca buku sejak membaca tip tersebut sehingga kini.
Ia juga secara purata bermakna anda telah membaca 90 buah buku berkaitan dengan bidang anda.

Berapa ramai agaknya yang telah membaca 90 buah buku sejak 2 tahun lepas? Insyaallah saya sendiri telah membaca 90 buah buku sejak 2 tahun lepas kerana saya amalkan kaedah membaca 1 jam sehari ini.

Jadi, apakah harga melewatkan sesuatu? Dalam kes ini, membaca 90 buah buku anda telah kerugian. Dalam tip atas saya juga ada menyebut, untuk menjadi pakar industri anda perlu membaca >100 buah buku. Bererti, by now anda perlu lagi 10 buku sahaja lagi.

Tetapi, sekiranya anda melewatkan masa/kerja dan tidak melakukannya, jauh lagi perjalanan... 100 buku lagi!

Procrastination adalah musuh utama dalam mencapai kejayaan. Pakar motivasi Anthony Robbins menggelarkannya "the silent killer".


Fikir sejenak. 3 tahun lepas... 2 tahun lepas... 1 tahun lepas... atau tahun ini. Ada tak sesuatu yang anda tahu anda perlu ubahkan diri anda kearah kebaikan membina diri anda sendiri, tetapi anda terpedaya dengan "the silent killer" ini dan tidak melakukan apa-apa?

Mungkin bagi anda ianya bukan membaca buku atau memulakan perniagaan Internet seperti contoh di atas. Tetapi, mungkin anda pernah terfikir satu masa dulu untuk menulis buku? atau untuk mula menjimat sekurang-kurangnya RM300 sebulan? atau hendak mencuba sesuatu pertandingan? atau hendak memulakan perniagaan part time lain? atau hendak berjumpa lebih ramai prospek sekiranya anda sudah memulakan perniagaan? atau hendak membawa keluarga pergi bercuti luar negara? atau hendak buat 'surprise' pada orang yang tersayang? atau apa sahaja... (tak semestinya berkaitan dengan wang je)

Untuk mengetahui harga melewatkan kerja (procrastinate), Bayangkan 3 tahun akan datang. Atau 5 tahun akan datang. Atau 10 tahun akan datang.

Bayangkan harga melewat-lewatkan kerja! Think about it ;)

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Shop / Office for Rent in TTdi Jaya (Urgent)




Shop / Office for Rent in TTdi Jaya (Urgent)

* New
* First floor
* 22 x 75
* 2 bathrooms

* Near Esso TTdi Jaya

* RM 2000 per month only

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Q&A: When would be the best time to rent out my properties?

Dear Azizi Ali,

I'm a new property investor from Johor Bahru and currently holding several units of apartment with the purpose of generating extra cash flow. However, I’m facing some problems in renting them out. I'm confident with the interior as well as the location of the properties which are well situated near to Singapore as well as Pasir Gudang industrial zones where most professional and expatriates are working. The rental in these area are approximately RM1,300 to RM1,800 for a fully furnished RM150,000 apartment. Would like to seek your advice on:

1) Reasonable time frame before an apartment is can be rented out after completing the renovation or repair? (Installment is not in commencement yet)

2) If I’m not able to rent it out, when should I consider selling them off or should I continue holding on to them with hopes for capital appreciation?

3) In property investment, should I give in by reducing the asking rental as per suggested by the agent or should I stand firm with my rental expectation/ yield?

4) What are the steps an investor should take to increase the chance, as well as, the speed for his properties to be rented out?

Thank you

Warmest regards,
Yi

Dear Yi,

Hmm, it looks like that you have already jumped into the fire! Welcome to the world of property investment!

Firstly, the way you framed your questions suggest that you are anticipating a problem of letting out the properties. I must state that I can only give you the short answer due to space constraints. (The actual in-depth answer will take a lot more pages.)

First answer: There is no standard time-frame before an apartment can be rented out. The ideal time is immediately after you decided to let! But I suppose one or two months is a reasonable time frame.

Actually, the rental for your apartment will be about the same with similar sized apartments in the same area. It will be difficult for you to charge a higher rent, as only a fool would pay a higher rent when he can get a cheaper rent next door.

So, this means that if you want to let it out as soon as possible, you must reduce the rent. Drop it slightly below the market rate or what other owners are asking. Often, this is enough to sway the tenant to choose your unit instead of others.

As for the things you can do to increase the chances of renting out the properties will include ensuring that the property is in excellent condition and asking for a reasonable rent.

Next point; if the property remains empty for over six months (even after dropping the rental), then it is likely that the location is not ideal. If this is the case, then you should seriously consider selling it off. If you decide to do so, make a serious effort to sell the property. This will probably include dropping the price. An empty property is a drag on your finances, even if you have holding power. Ideally, you should not have even arrived at this situation. Had you done proper homework, you would have probably decided against making this purchase.

Finally, and the most important point of all, is to choose your tenants very, very carefully. Do not rent out to the first person that is willing to pay your asking rent. Make sure that they have a regular job and can afford to pay the rent – among other things. In fact, if you cannot get the ‘right’ tenant, let your property remain empty. It is better to have an empty property than to have a problematic tenant – you have fewer problems that way!

I wish you the best in your new adventure as a landlord, Yi.

Regards,
Azizi

----------
Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 sty house at sect.U2 Tmn TTDI Jaya Shah Alam (Urgent Sale!)



Price : RM 330 000 (Nego) Type: Houses, For sale Area: TTDI Jaya

Title type: Freehold Tenure: - Other info: Non Bumi Lot
Size: 20x60 sq.ft. Bedrooms: 4 Bathroom: 3

Property Type: Double storey

Berdekatan dengan highway, NKVE, Elite, Guthrie dan federal.
Universiti Msu, Kolej PTPL, Politeknik.
Dekat dengan sekolah Men & Rendah
Senang dapat penyewa
Rumah tengah
Seksyen U2

Berminat call farred @ 013-3652380


SOLD


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sek 7 Platinum Shah Alam (Semi D)



Price : RM1.45 Mil
Type: Houses, For sale
Area: Shah Alam
Title type: Leasehold
Tenure: 99
Other info: Bumi Lot
Size: 50x80 sq.ft.
Bedrooms: 5
Bathroom: 4

Property Type: Semi detached



Semi D House for Sale Section 7 Platinum Shah Alam

New house
5 Room + 4 Bath
Price: RM 1.43 Mil Last Price

Please call farred @ 019-3026305

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Park 51 Residency @ PJ for SALE















Park 51 Residency @ PJ by Taipan Group of Companies

Price : RM 340 000 (NEGO)

Type: Condo, For sale (Block D, 7th Floor)

Area: Petaling Jaya

Title type: Leasehold

Tenure: 99

Other info: Non Bumi Lot

Size: 921 sq.ft.

Bedrooms: 2

Bathroom: 2

Property Type: Double storey
Near
-LDP
-SPRINT
-North-South Highway
-New Pantai Expressway
-North Kelang Valley Expressway
-in the middle of PJ central business district
-Behind Cycle and Carriage (Merc Benz Showroom)

Perks
-Free complimentary membership to the Park51 Clubhouse, which is going to be the largest Clubhouse in PJ.
-Full Condo Facilities. 1 full floor of Gym, sauna, swimming pool, basketball court, designer landscaped garden, BBQ area, etc etc.
-Ample parking space
-Gated community with 24hours CCTV and smart card access.

Building Finishes
-Full height tiles in kitchen and bathrooms.
-Luxurious fittings and free shower glass door. (not the cheapo sliding door, its the swinging door)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

No matter what, Never ever Give Up!!!

Salam semua, mlm ni nak berkongsi video yang mungkin dapat menyuntik semangat yang telah lama terpadam dalam diri (awaklah tu). Semoga semangat tu membara kembali dan lebih membara di masa akan datang




Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Najib Lancar Skim Rumah Pertamaku Bantu Golongan Muda Milik Rumah



Skim Rumah Pertamaku, yang dilancarkan hari ini oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, menarik penyertaan lebih daripada 20 institusi kewangan, termasuk institusi kewangan Islam.

Najib berkata skim itu yang merupakan inisiatif kerajaan dengan kerjasama Cagamas Bhd dan institusi kewangan, dilaksanakan bagi mengurangkan beban golongan muda yang menghadapi masalah kos sara hidup serta harga hartanah yang tinggi di lokasi-lokasi tertentu di Malaysia.

“Ini juga akan membantu golongan muda di Malaysia memiliki rumah pertama mereka dengan cepat,” kata Najib pada pelancaran Skim Rumah Pertamaku itu, di sini hari ini.

Melalui skim ini, individu, terutama golongan muda yang berpendapatan bulanan kurang daripada RM3,000, boleh mendapat pinjaman 100 peratus daripada institusi kewangan terpilih untuk membeli rumah berharga antara RM100,000 dan RM220,000, dengan tempoh pembayaran sehingga 30 tahun.

“Ini bermakna, kerajaan, melalui Cagamas akan menjamin bayaran pendahulan atau wang deposit sebanyak 10 peratus kepada pembeli rumah tersebut,” kata Perdana Menteri.

“Diharapkan skim ini juga akan menggalakkan pemaju perumahan membina lebih banyak rumah mampu milik untuk rakyat Malaysia,” kata Najib.

Bank yang terlibat ialah Affin Bank Bhd, Affin Islamic Bank Bhd, Alliance Bank Malaysia Bhd, Alliance Islamic Bank Malaysia Bhd, AmBank Bhd, AmIslamic Bank Bhd, Bank Islam Malaysia Bhd, Bank Muamalat Malaysia Bhd, CIMB Bank Bhd, CIMB Islamic Bank Bhd, EON Bank Bhd, EONCAP Islamic Bank Bhd, Hong Leong Bank Bhd, Hong Leong Islamic Bank Bhd.

Maybank Bhd, Maybank Islamic Bank Bhd, OCBC Bank Malaysia Bhd, OCBC Al Amin Bhd, Public Bank Bhd, Public Islamic Bank Bhd, RHB Bank Bhd, RHB Islamic Bank Bhd, United Overseas Bank Malaysia Bhd, Standard Chartered Bank Malaysia Bhd, Standard Chartered Saadiq Bhd dan Cagamas Bhd (CSC Department).

Ketika pembentangan bajet 2011, tahun lepas, Perdana Menteri mengumumkan beberapa inisiatif untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat.

Ini termasuk peruntukan sebanyak RM568 juta untuk membina 300 unit menerusi Projek Bantuan Perumahan Bandar, 79,000 unit menerusi Program Perumahan Rakyat dan 8,000 unit dalam Projek Bantuan Rumah Sewa.

“Peruntukan tambahan sebanyak RM50 juta disediakan, khususnya untuk membantu pekerja estet miliki rumah dalam Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah,” kata Najib.

– BERNAMA


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My First House Scheme' for young Malaysians

KUALA LUMPUR (March 8, 2011): Owning a house is now made easier for young Malaysians earning less than RM3,000 a month with the "My First House Scheme".

"The scheme may not bring big profits to the institutions, but it is very meaningful to the people," said Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak when launching the scheme at the Putra World Trade Centre (PWTC), here, today.

Najib launching the 'My First House Scheme' at PWTC.
The scheme, which was part of the government’s initiative announced in Budget 2011, allows those aged 35 years and below, with a monthly income not exceeding RM3,000 to obtain 100% financing for houses priced between RM100,000 and RM220,000 with a repayment period of up to 30 years.

Najib said the government was committed to improving the quality of life of the people in making Malaysia a developed nation.

"The scheme is line with our objective to be a developed and high-income nation. And to achieve our objective, house ownership must be made affordable for the people," said Najib, and urged the financial institutions involved to make procedures as simple as possible for buyers.

Some 26 banks and financial institutions are participating in the scheme. The government, through Cagamas Berhad will bear the cost of the initial 10% deposit to purchase a house.

He invited banks which had not joined the scheme to be involved in the government initiative to ensure its complete success in the interest of the people.

Najib urged developers to consider building more homes that Malaysians in general could afford.

The rapid economic expansion, the rural-urban drift and the overall increase in disposable income could push up land prices by more than 30%.

"This situation, if allowed to continue, will cause certain groups, especially those just employed and with low or moderately low income, to lose their chance of owning a house," he said.

"We always hold on to the principle of inclusivity, which means that the wealth of our nation must be distributed fairly and equitably."

Updated: 08:09PM Tue, 08 Mar 2011
Printable Version | Email to a Friend


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tip pelaburan hartanah untuk mereka yang tidak bergaji tinggi

Tip pelaburan hartanah untuk mereka yang tidak bergaji tinggi

Bagaimana seorang yang berpendapatan serendah RM600 setiap bulan mampu berjaya didalam perniagaan hartanah? Jeng, jeng, jeng… saya pasti anda tertanya-tanya betul ke ni? atau saja bagi “title” gempak-gempak? hmm..

Jawapan saya, memang betul! dan saya akan tunjukkan caranya.

Sebelum ini mungkin ada diantara kita yang merasakan industri hartanah bukanlah untuk mereka, kerana orang yang berada didalam pelaburan ini adalah orang kaya dan paling-paling pun mereka bergaji lumayan sebab itu mereka mampu membeli rumah atau bungalow mahal-mahal. Ada pula yang mengatakan kalau nak berjaya dengan industri ini kita kena berjaya dulu, lepas tu baru lah melabur didalam hartanah. Ini bisnes orang kaya, orang yang cukup-cukup makan macam kita ni mana ada peluang kat sini.

Pada mulanya saya juga berpendapat begitu, tetapi setelah saya “ber-chating” dengan seorang usahawan dan pelabur hartanah wanita ini saya mula merangka strategi untuk mempraktiskannya. Pernah dengar kata-kata popular dibawah?;

“I like thinking big. If you’re going to be thinking anything, you might as well think big.”

atau

“You have to think anyway, so why not think big?”

Jika anda pernah menonton siri “Apprentice”, pasti anda kenal Donald Trump, Kata-kata diatas banyak memberi inspirasi pada ramai usahawan untuk membina “mind set” usahawan yang cemerlang. Jadi bermula pada hari ini mulakan sesuatu yang kecil tetapi hasilnya akan menjadi sesuatu yang besar, biarlah ia mengambil 3,5 atau 10 tahun sekali pun. Yang penting anda dapat mencapainya.

Satu kes “study” dari seorang wanita biasa, yang juga tidak mempunyai latar pendidikan yang cemerlang seperti kawan-kawannya. Nama beliau adalah Pn. Rosmawati atau panggilan mesra kak Ros. Seorang usahawan yang pada dahulunya seorang pekerja biasa dan segalanya bermula pada akhir tahun 1998.

Pada waktu itu beliau mula memikirkan bagaimana caranya beliau dapat merubah keadaan keluarganya dan keluar dari tradisi kemiskinan. Beliau bekerja sebagai pembantu tadika yang berpendapatan RM600 setiap bulan. Waktu itu keadaan keluarga amat sukar dan ini menuntut kak ros mula berdikari dan mula menabung.

Bagaimana kak ros menabung? Mungkin ramai diantara kita yang menabung dari duit lebihan, tetapi kak ros menabung dari wang usaha kerasnya. Beliau tahu untuk berjaya beliau perlukan satu pengorbanan. Beliau mula merancang untuk memulakan bisnes kecil-kecilan. Apa bisnes kak Ros? saya tidak diberi maklumat tentangnya. Dari apa yang ditulis oleh beliau, perniagaan itu mampu memberi keuntungan sebanyak RM17.50 sen sehari. Dari keuntungan perniagaannya itu, beliau terus simpan tanpa diusik langsung. Setiap hari beliau dapat melihat duitnya makin berganda. Jika dikira-kira jumlah tabungannya beliau dapat menyimpan RM17.50 x 30 hari = RM525.00 sebulan. Didalam setahun beliau dapat mengumpul RM6’300.00 ringgit. Didalam 5 tahun beliau dapat mengumpul RM6’300.00 x 5 tahun = 31’500.00 ringgit. Setelah itu barulah beliau mula mencari-cari peluang pelaburan yang dirasakan berbaloi.

Dari pandangan beliau hanya hartanah sahaja mampu menggandakan wangnya didalam masa yang singkat. Tetapi ada satu masalah pula, dengan wang sebanyak itu apakah hartanah yang dapat dibelinya? Akhirnya beliau dapat tawaran istimewa untuk membeli tanah lot yang berharga RM30,000 dengan keluasan 5’000 kaki persegi.

Pada awalnya beliau hanya membeli tanpa melakukan apa-apa. Setelah beberapa lama merancang perniagaan yang sesuai, akhirnya tanah jenis pertanian itu telah diusahakan untuk penternakkan kambing. Dengan tekat kesungguhan beliau, tanah yang dibelinya itu mampu menternak hampir 200 ekor kambing yang sedia untuk dijual. Sejarah manis bagi beliau apabila sebanyak 70 ekor kambingnya dijual untuk hari raya korban.

Dari maklumat yang diberi, setiap ekor kambing dijual dengan harga RM800.00 x 70 ekor = RM56’000.00. Keuntungan yang sebanyak itu telah membuka lebih banyak peluang pada beliau dan keluarga. Setelah 2 setengah tahun mengusahakan ternakkan kambing. Datang seorang usahawan dari Kuala lumpur yang ingin membeli perniagaannya. Beliau ditawarkan RM500,000 untuk menjual segala bisnes ternakkannya itu, pada mulanya agak sukar membuat keputusan, tetapi setelah difikirkan kembali dengan pendapat ahli keluarga. Beliau telah menjual perniagaannya itu dengan harga yang dipersetujui.

Jadi mulalah kak Ros dengan wang sebanyak itu membeli beberapa lagi tanah yang murah-murah dan dipecah-pecahkanya. Setelah itu jual pada mereka yang ingin membelinya didalam bentuk plot. Dengan teknik seperti ini beliau kini telah mengumpul aset bernilai RM6 juta dan didalam bentuk tanah dan 3.2 juta lagi didalam bentuk hartanah seperti komersial dan rumah yang kebanyakkannya disewa.

Segala penat lelahnya kini telah berbaloi, Katanya kadang-kadang teringat masa mula-mula melabur dahulu. Rindu rasanya untuk mengeluarkan peluh seperi dulu. Walaupun kejayaannya tidak lah sehebat orang lain, tetapi kegigihan dan semangat untuk terus berusaha itu harus diteladani.

“What? another success story?” biar betul nih!
Yes! it’s. dan ia berdasarkan kisah sebenar Pn. Rosmawati dan keluarga dan rahsia ini dikongsi bersama kita semua.

Semoga mendapat satu idea dan manfaat dari artikel ini. Insyaallah..

p/s: Terima kasih pada Kak ros yang sudi berkongsi kejayaan beliau dan teknik yang digunakannya.

Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KidZania tarikan terbaru Damansara



KidZania sasar tarik 500,000 pengunjung

PETALING JAYA 28 Feb. - Taman Tema berunsurkan pendidikan, KidZania Kuala Lumpur menerima penajaan bernilai lebih RM8 juta daripada enam syarikat terkemuka di negara ini.

Syarikat-syarikat tersebut adalah AirAsia Bhd., Kumpulan CIMB, Media Prima Bhd., The News Straits Times Press (Malaysia) Bhd. (NSTP), Pos Malaysia Bhd. dan pengeluar kenderaan Jepun, Honda.

Ketua Pegawai Eksekutif, KidZania Kuala Lumpur, Tunku Datuk Ahmad Burhanuddin berkata, penajaan adalah berbentuk pembiayaan pembangunan beberapa peralatan dan kelengkapan yang melambangkan operasi perniagaan masing-masing di dalam saiz kanak-kanak.

Kanak-kanak berpeluang untuk menimba pengalaman sebagai pemandu kereta lumba Honda, menjadi wartawan di NSTP atau juruterbang AirAsia di KidZania Kuala Lumpur, " katanya di dalam sidang media selepas memeterai perjanjian dengan enam syarikat penaja berkenaan.

Turut hadir adalah Pengerusi AirAsia, Datuk Aziz Bakar, Ketua Perkhidmatan Kewangan Runcit CIMB Bank, Peter England, Ketua Jualan dan Pemasaran Honda Malaysia, Takeshi Hirano, Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian TV Perkhidmatan Perkongsian Media Prima, Datuk Kamal Khalid, Ketua Pengarang Kumpulan NSTP, Datuk Zainul Ariffin Mohammed Isa dan Ketua Pegawai Eksekutif Pos Malaysia, Datuk Syed Faisal Albar yang mewakili syarikat masing-masing untuk menandatangani perjanjian itu.

Taman tema tertutup berunsurkan pendidikan ini menawarkan peluang kepada kanak-kanak berusia seawal tiga tahun untuk merasai pengalaman dan melakukan pelbagai pekerjaan serta aktiviti orang dewasa.

Tambah Tunku Ahmad, setiap penaja akan menyumbangkan dana yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti di KidZania Kuala Lumpur.

Mengunjurkan 500,000 pengunjung setahun, KidZania Kuala Lumpur dijangka mengenakan caj masuk sebanyak RM50 seorang.

"Kami masih meneliti harga tersebut dan mungkin akan turut memperkenalkan pakej-pakej untuk keluarga, " katanya.

KidZania Kuala Lumpur yang akan dibuka kepada umum pada suku keempat tahun ini dijangka mampu menawarkan 400 peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan.

Ia dibina di atas tanah seluas 7432.24 meter persegi berhampiran pusat membeli-belah The Curve, Mutiara Damansara.

KidZania Kuala Lumpur bermula pada Jun 2009 apabila Themed Attractions dan Resorts Sdn. Bhd. (TAR) milik Khazanah Nasional dan Boustead Curve Sdn. Bhd. (Boustead Curve) memeterai perjanjian perlesenan untuk membangunkan KidZania menerusi satu syarikat usahasama Rakan Riang Sdn. Bhd. (Rakan Riang)

TAR memiliki 80 peratus kepentingan di dalam Rakan Riang manakala bakinya dimiliki Boustead Curve.

Tambah Tunku Ahmad, di bawah perjanjian berkenaan, Rakan Riang dibenarkan untuk membina KidZania di lokasi-lokasi lain di Malaysia dan rantau ini.

Bagaimanapun, mereka hanya mahu memberi fokus kepada KidZania Kuala Lumpur buat masa ini.

Dengan adanya KidZania ini secara tidak langsung dapat meningkatkan atau merancakkan industri Hartanah di Damansara.


Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Shang Villa Condo, Kelana Jaya, Petaling Jaya for rent



Price: -

Monthly rent: RM 1 700

Area:Kelana Jaya

Size: 1212 sq.ft.

Type: Apartments, For rent

Bedrooms: 2

Furnished: Partially furnished

Bathroom: 2

Property Type:Condo / Services residence / Penthouse / Townhouse





Facilities: Swimming pool, Tennis court, Mini market, Covered parking, 24 hour security, Balcony/Patio




This condominium is a 2 bedroom unit suitable for small family as it has one very big master bedroom and one small room for a small kid or a can be used also as a storage room.


The unit is in good condition. The unit comes with nice kitchen cabinet, nice zanussi gas cooker, 2 units of aircond, bathtub for main bedroom. There is no bedroom set in the unit so these have to be self provided.

The unit is in good condition and is in the 6th floor, facing the swimming pool, tennis court and also partial scenic view of the golf course. The unit is in Block B

Security is top notch with key cards to gain access to the main condo building and parking card to access the condo compound. One allocated covered parking is included

Prefer small family but working individual will be considered. Pls take note that i dont rent per room as the unit only has 2 bedrooms.

Next to the condo there is a nice eating place.

Access to highways are very good. You can access Federal Highway, LDP, NKVE, NPE (via Subang-KJ link), KESAS (via Subang-KJ link). LRT Kelana Jaya is also a stone throw away (not literally). The area is quit quiet and therefore can give you peace at home after a long day at work.

Please contact farred 013-3652380. . 2 months deposit + 1 month deposit for bills are required.


RENTED



Allah is always by your side, Insha Allah, Insha Allah, Insha Allah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS